Το γράμμα ενός συγγραφέα στον Άγιο Βασίλη (Εορταστικό Συγγρ. Άρθρο)

Παραμονή Χριστουγέννων και φυσικά από τα συγγραφικά μας άρθρα δε θα μπορούσε να λείπει το σημερινό θέμα. Γιατί, τι ποιο σημαντικό από το να γράψεις ένα σωστό γράμμα στον Άγιο Βασίλη; Και πόσες φορές, εξάλλου, έχουμε ακούσει το «πρόσεχε τι εύχεσαι και πώς το εύχεσαι»;




Πάμε να δούμε, λοιπόν, μερικές συμβουλές για το τι να συμπεριλάβεις στη λίστα των δώρων σου και με ποιον τρόπο να τα καμουφλάρεις, για να μη φαίνεται ότι ζητάς πολλά –μη μας πάρουν και χαμπάρι μέχρι και τον Β. Πόλο!

Αρχικά, το γράμμα σου θα πρέπει να είναι καλογραμμένο. Θέλεις να λέγεσαι συγγραφέας, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να ξεσκονίσεις τις γνώσεις σου στη γραμματική και στο συντακτικό και να μην επαναλαμβάνεις συνέχεια τη φράση «θέλω να μου φέρεις…»


Ζήτα έμπνευση. Το ξέρεις κι εσύ ότι η μισή δουλειά της συγγραφής είναι οι σωστές και πρωτότυπες ιδέες. Όπως και η έμπνευση κατά τη διάρκεια γραφής της ιστορίας. Όλοι λίγο πολύ έχουμε προσπαθήσει να συνεχίσουμε κάποιο κεφάλαιο, ενώ καταλαβαίνουμε ότι δε μας βγαίνει όπως θα έπρεπε, αλλά το προσπαθούμε. Και σε αντίθετη περίπτωση, οι λέξεις ρέουν από τη σκέψη μας και δεν προλαβαίνει το χέρι μας να τις αποτυπώσει στο χαρτί ή στον υπολογιστή.



Ζήτα χρόνο. Ναι, αυτό το πολύτιμο πραγματάκι που κυλάει ανάμεσα από τα δάχτυλά μας σαν να είναι άμμος. Από όλους μας λείπει και όλοι χρειαζόμαστε μια 25η ώρα μέσα στην ημέρα. Σκέψου και το ότι, αν μπορέσεις να αποκτήσεις κάτι τέτοιο, θα κάνεις καλό σε όλους μας.

Ζήτα φαντασία. Ναι, καλή είναι αυτή που έχεις. Αλλά σκέψου πόσες περισσότερες ιδέες θα είχες, αν η πηγή της φαντασίας σου ήταν αστείρευτη.



Ζήτα ένα μηχάνημα διόρθωσης λαθών. Πολλές φορές όσοι έχουμε ασχοληθεί με τη συγγραφή έστω και λίγο, έχουμε σκεφτεί να υπήρχε ένα αυτόματο σύστημα διόρθωσης εκφράσεων, ειδοποίησης σε περίπτωση επανάληψης, χτυπήματος στο κεφάλι όταν κάνουμε για χιλιοστή φορά το ίδιο τυπογραφικό λάθος στον υπολογιστή!





Ζήτα βιβλία λογοτεχνίας. Ένας καλός συγγραφέας είναι πάνω από όλα καλός αναγνώστης. Όσες σπουδές και αν κάνει κάποιος, όσο ταλέντο και αν έχει, αν δεν αφήσει τους προγόνους του να μιλήσουν και να τον διδάξουν, θα φτάσει στα μισά της διαδρομής. Όπως σε μια χειρωνακτική δουλειά, ο πρωτομάστορας δείχνει στον μαθητευόμενο τι πρέπει να κάνει, έτσι και ένα βιβλίο μπορεί να σε διδάξει. Ακόμα και ένα κακογραμμένο έργο μπορεί να σε βοηθήσει, γιατί μην ξεχνάς ότι χρειάζεσαι παραδείγματα προς μίμηση αλλά και προς αποφυγή.



Ζήτα έναν αυτόματο «καταγραφέα» σκέψεων ή ονείρων. Ναι, ξέρω ήδη ότι έχεις ένα σημειωματάριο δίπλα στο κομοδίνο σου κι ένα ακόμα να περιφέρεται μέσα στο σπίτι σε εύκολο σημείο, καθώς και ένα στην καθημερινή σου τσάντα. Όπως επίσης ξέρω, ότι έχεις πεταχτεί πολλές φορές μέσα στη νύχτα, έχοντας σκεφτεί την τέλεια ιδέα για την ιστορία σου και την έχεις σημειώσει, ενώ τη φορά που δεν το έκανες -και την επόμενη μέρα την ξέχασες- τη σιχτιρίζεις ακόμα.


Ζήτα μια ομάδα φίλων που να καταλαβαίνει τι περνάς. Η ζωή ενός συγγραφέα είναι δύσκολη. Κι αν δεν είναι δύσκολη, είναι περίεργη. Πρέπει να περιβάλλεσαι από άτομα που συμμερίζονται την αγάπη σου για τη συγγραφή, που θα αποτελούν πηγή έμπνευσης και στήριξης όταν σε πιάνουν οι μαύρες σου γιατί πχ. έπρεπε να σκοτώσεις έναν αγαπημένο σου ήρωα και πενθείς τρείς μέρες με πιτζάμες και τσάι. Αν είναι και οι ίδιοι συγγραφείς, τότε ακόμα καλύτερα. Αλλά τι λέω… μην το ζητήσεις αυτό. Υπάρχει το Moonlight Tales!




Ζήτα δωρεάν διανομή φαγητού στο γραφείο σου -γιατί ποιος σηκώνεται κιόλας- τις ώρες που γράφεις. Νηστικό αρκούδι δε χορεύει, πόσο μάλλον να συγγράψει και με γεμάτο στομάχι, κακά τα ψέματα, σκεφτόμαστε καλύτερα. Άσε που δε θα έχεις δικαιολογία μετά ότι ξέχασες να φας!

Αυτή λοιπόν είναι μια λίστα που θα φαινόταν χρήσιμη στον κάθε επίδοξο συγγραφέα, και σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε ήδη, κρύβει τα προβλήματα και τα παράπονα όλων όσων ασχολούνται με τη συγγραφή.

Η έλλειψη χρόνου, έμπνευσης, η περίεργη συναισθηματική επιρροή από την ιστορία, είναι πράγματα που προβληματίζουν σε καθημερινή βάση τους συγγραφείς και θα γίνονταν όλοι πραγματικά πιο χαρούμενοι, αν ένας κύριος με κόκκινη στολή και σκούφο μπορούσε να τους τα λύσει. Ή ένας κύριος με άσπρη στολή… και μανίκια προς τα πίσω… γκουχ γκουχ… Τι έλεγα; Α, ναι.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι μόνοι μας μπορούμε να φτιάξουμε ό,τι μας στέκεται εμπόδιο και να ξεπεράσουμε όσα μας κρατάνε μακριά από αυτό που τόσο αγαπάμε. Γι’ αυτό, ας πάρουμε αυτό το άρθρο και ας το μεταφράσουμε σε έναν οδηγό για μια καλύτερη συγγραφική εμπειρία.

  • Γράψε όταν έχεις έμπνευση. Απόφυγε τις ώρες που το μυαλό σου κολλάει.
  • Προσπάθησε να έχεις νέες και πρωτότυπες ιδέες. Κανείς δε θέλει να διαβάζει για θέματα που έχουν χιλιοειπωθεί.
  • Καταμέρισε τον χρόνο σου μέσα στην ημέρα και βρες έστω και μισή ή μία ώρα για να γράψεις. Η καθημερινή επαφή με το γράψιμο σε κάνει καλύτερο, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις.
  • Διάβασε πολύ. Εδώ ισχύουν όλα όσα ειπώθηκαν πιο πάνω. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να φτάσεις ένα βήμα παραπέρα.
  • Μοιράσου τις ιδέες σου και τα προβλήματά σου με έμπιστα άτομα. Θα εκπλαγείς όταν δεις ότι αυτός που σε βοήθησε να ξεκολλήσεις ήταν η φίλη ή ο φίλος σου που δεν έχει ιδέα από λογοτεχνία, απλώς γιατί σου είπε το σωστό πράγμα τη σωστή στιγμή.
  • Έχε μια φυσιολογική ζωή. Μην αναλώνεσαι μόνο στο γράψιμο. Βγες έξω, ζήσε, μάζεψε εμπειρίες. Μόνο έτσι θα κάνεις την ιστορία σου αληθοφανή και ενδιαφέρουσα. Γιατί όσο και να βγαίνει από το μυαλό μας η πλοκή, πάντα θα κρύβονται κομμάτια του εαυτού μας μέσα σε αυτήν.

Ας δούμε τώρα τι ζητήσατε εσείς για φέτος τα Χριστούγεννα, στην ερώτηση που τέθηκε στην ομάδα του Moonlight Tales:






Θα ήθελα, όχι μόνο σε εμένα αλλά σε όσους γράφουν, ο Άγιος Βασίλης να τους προσφέρει αστείρευτη φαντασία για να πλάθουν κόσμους και ιστορίες για να ταξιδεύουν τους αναγνώστες μέσα σε αυτές...!!!
                                                                                                             Νίκος Καρδαμπίκης



Την ικανότητα να δένομαι το ίδιο πολύ με όλες μου τις ιστορίες. Άσχετα με το πόσο σύντομες ή διαφορετικές η μια απ’ την άλλη μπορεί να είναι.
                                                                                               Eve Fry



Θα ήθελα να αποκτήσω την δυνατότητα να "αγγίξω" συναισθηματικά τους αναγνώστες, όπως καταφέρνουν να κάνουν πολλοί συγγραφείς
                                                                                               ΙτσιΛου Ναρου



                                                 Έμπνευση, παρακαλώ πολύ.

                                                                                              Θεοδώρα Σέρβου



Φυσικά, πάνω από όλα ευχόμαστε υγεία και αγάπη και όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν. Αυτό ήταν το άρθρο μας για σήμερα. Ελπίζω να σας άρεσε και να συμμεριστήκατε τις απόψεις μου, καθώς και να το βρήκατε βοηθητικό έστω και σε λίγους τομείς, παρόλο που ήταν χιουμοριστικό και πιο ανάλαφρο.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!

Angelina S.