Συνέντευξη με τον Γιώργο Γιώτσα



Συνέντευξη με τον Γιώργο Γιώτσα, συγγραφέα του "Εκ Νεκρών".


O Χρήστος Ιωάννου κρύβει από τη γυναίκα του ένα μυστικό που τον στοιχειώνει. Ένας φόνος που ήταν ατύχημα, ένας φόνος που δεν έπρεπε να γίνει. Αλλά έγινε. Ένας άνθρωπος πέθανε εξ' αιτίας του και μάλιστα φρικτά.
Οι τύψεις όμως θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα τον απασχολήσουν όταν ο Χρήστος φύγει από τη ζωή και ανακαλύψει ότι δεν υπάρχoυν παράδεισος και κόλαση...


Ένας άνθρωπος που μπορεί να κερδίσει ξανά τη ζωή -ή να χάσει για πάντα ολόκληρη την ύπαρξη του.
Δέσμιος σε ένα μέρος γεμάτο φως, σε ένα μέρος ζωντανό, με μια καρδιά από σκοτάδι και φρίκη.





Ο Γιώργος Γιώτσας είναι μια σύγχρονη φωνή στη λογοτεχνία του φανταστικού.

Τα διηγήματα του έχουν διακριθεί σε πολλούς πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (Diavasame.gr , Ελευθερουδάκης, Ars Nocturna, Συμπαντικές Διαδρομές, Εκδόσεις Εντύποις, Eyelands.gr, Παράξενες Μέρες, Περιοδικό Esquire ) όπως και σε διεθνείς (Writers Digest USA) και έχουν δημοσιευθεί σε συλλογές νέων λογοτεχνών.



Το 2012 ο εκδοτικός Momentum εξέδωσε το πρώτο του βιβλίου, με τίτλο "Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά", μια συλλογή διηγημάτων φαντασίας και τρόμου στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Το 2015, oι εκδόσεις Λυκόφως εκδίδουν το "Εκ Νεκρών" το οποίο είναι το δεύτερο προσωπικό βιβλίο και πρώτο μυθιστόρημα του. Το "Εκ Νεκρών" βραβεύτηκε και στον Πανελλήνιο διαγωνισμό “Ασημένια Σελίδα” των εκδόσεων Εντύποις με τον Α' Έπαινο καλύτερου μυθιστορήματος. Συνεχίζει να γράφει με συνέπεια, ενώ κατά καιρούς έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον περιοδικών όπως το Tv Zapping, το Mystery, η Athens Voice και το Esquire, όπου έχουν φιλοξενηθεί συνεντεύξεις και αφιερώματα.



1. Μίλησέ μας για σένα, τι δεν θα μάθουμε από το βιογραφικό που υπάρχει στο βιβλίο.

Ευχαριστώ πολύ, για είμαι ειλικρινής δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου, αλλά για τα βιβλία. Εκτός από το βιογραφικό στο αυτί του βιβλίου, υπάρχουν κάποιες πληροφορίες τις οποίες αποκαλύπτω στην εισαγωγή του “Εκ Νεκρών”, γιατί, πιστεύω, συνδέονται άμεσα με την ιστορία˙ καταστάσεις που βίωσα, για τη συγγραφή, κάποια πράγματα και θεώρησα καλό να τα γράψω. Μερικοί βρήκαν το κομμάτι αυτό του βιβλίου ακόμα πιο σημαντικό και από την ίδια την ιστορία, καθώς είναι μια ειλικρινής κατάθεση ψυχής και είμαι περήφανος που την αγκάλιασαν. Το ίδιο είχα κάνει και στο προηγούμενο βιβλίο -είναι κάτι που βγαίνει από την καρδιά μου, μια επικοινωνία με εκείνη, με εκείνον που κρατάει το βιβλίο στα χέρια, ένα “μήνυμα σε μπουκάλι” αν προτιμάτε. Αν μπορώ να περηφανευτώ για κάτι, αυτό είναι ότι η γραφή μου, ανεξαρτήτως ετυμηγορίας, είναι αυθεντική και ειλικρινής. Τα υπόλοιπα, ανήκουν στην ετυμηγορία των αναγνωστών που είναι οι τελικοί και οι μεγαλύτεροι κριτές.

2. Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με τη λογοτεχνία και αυτό που σε ενέπνευσε να γράψεις το «Εκ Νεκρών»;

Τι ήταν αυτό δεν μπορώ να το πω με σιγουριά. Ξέρω μόνο ότι βγήκε από μέσα μου, ακάλεστο.
Όσο για το “Εκ Νεκρών”, ξεκίνησε πολύ περίεργα -η εισαγωγή με το αεροπλάνο γράφτηκε πολλά χρόνια πριν, ένα ανέμελο καλοκαιρινό απόγευμα στο πατρικό μου. Θες έμπνευση, θες μούσα, κάτι μου ήρθε εκείνο το απόγευμα και κάθισα απέναντι από τον πατέρα μου, που απολάμβανε το φραπεδάκι του και δίπλα στον αδερφό μου στο μπαλκόνι και το έγραψα χωρίς να έχω στο μυαλό μου ότι θα γίνει βιβλίο. Κάποια χρόνια αργότερα, στην Αγγλία όταν ήμουν φοιτητής, έγραψα ένα φαινομενικά άσχετο κείμενο (η σκηνή στο Νοσοκομείο του Θανάτου), δύο σελίδες όλο και όλο, που μπήκε μετά στο συρτάρι. Και όμως, ύστερα από λίγα χρόνια -έχοντας πια ξεκινήσει την ενασχόληση με το υπέροχο και σκοτεινό αυτό ταξίδι της συγγραφής- οι τελείες ενώθηκαν... Η σκηνή με το αεροπλάνο ήταν η αρχή του βιβλίου, εκείνη στο Νοσοκομείο του Θανάτου ήταν η καρδιά του βιβλίου και πάνω εκεί χτίστηκε όλο το υπόλοιπο.
Ο αναγνώστης κρατάει στα χέρια του ένα βιβλίο και -έκανα το ίδιο και εγώ- το θεωρεί δεδομένο. Και όμως αυτό που κρατάει είναι ζωντανό! Έχει περάσει από πολλά στάδια, έχει περάσει μέσα από χρόνια, από ζυμώσεις, είναι μια δημιουργία -γεμάτη στιγμές!
3. Υπάρχει κάποιο ηθικό δίδαγμα μέσα στο βιβλίο; Τι θα ήθελες να μείνει στους αναγνώστες σου μετά την τελευταία σελίδα;

Συνειδητά δεν προσπαθώ να κάνω ηθικοπλαστικά τα βιβλία μου. Πιστεύω ότι δουλειά του συγγραφέα είναι να αφηγείται την ιστορία, όλα τα υπόλοιπα είναι επιτήδευση.  Όπως είχε πει και ο συγγραφέας Ρίτσαρντ Φλάναγκαν:
φωτογραφία του συγγραφέα από την παρουσίαση του
"Εκ Νεκρών" στο βιβλιοπωλείο Solaris
“Τα μυθιστορήματα δεν είναι καθρέπτες της ζωής, τα μυθιστορήματα δεν μας εξηγούν τη ζωή, ούτε συνιστούν οδηγίες για τη ζωή. Τα μυθιστορήματα είτε είναι η ίδια η ζωή, είτε δεν είναι τίποτα”
Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, γιατί γράφεις (για) την ίδια τη ζωή, οπότε ο αναγνώστης θα λάβει αυτό που θα αφουγκραστεί.
Τι θα ήθελα να μείνει στους αναγνώστες μετά την τελευταία σελίδα; Τι μένει μετά από μια βουτιά σε έναν πραγματικό κόσμο γαρνιρισμένο με φαντασία; Εκείνη η μοναδική αίσθηση (λίγο χαρά, λίγο φόβος, λίγο ενθουσιασμός, σκέψεις, ανυπομονησία) μετά από μια βόλτα στο λούνα παρκ με το τραινάκι του τρόμου.

4. Ποιο σημείο, πιστεύεις, σε δυσκόλεψε περισσότερο στην συγγραφή του συγκεκριμένου έργου;

Εκείνο που με με δυσκολεύει πάντα! Να το ξεκινήσω. Ίσως πολλοί νομίζουν ότι η δυσκολία της συγγραφής έγκειται μόνο στην έμπνευση και στην επιδεξιότητα.
Εγώ πάλι πιστεύω ότι: Το δύσκολο δεν είναι να γράψεις, το δύσκολο είναι να κάτσεις να γράψεις.

5. Εμπνέεσαι από άτομα και καταστάσεις της καθημερινότητάς σου; Κατά πόσο πιστεύεις ότι σε επηρεάζουν στη συγγραφή όλα αυτά;

Σίγουρα. Όχι μόνο από τους ανθρώπους που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή σου, αλλά και από έναν άγνωστο, από μια στιγμή. Και φυσικά από μέρη που έζησα, τοπία που επισκέφτηκα. Το αγαπημένο διήγημα των αναγνωστών, το “Σκιάχτρο”, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Παρόλα αυτά η επιρροή τους είναι -ας το θέσουμε έτσι- ελεγχόμενη. Είναι ένα αλατοπίπερο σε αυτά που οδηγεί η φαντασία.

6. Πως νιώθεις όταν γράφεις την λέξη «τέλος» στα βιβλία σου;

φωτογραφία του συγγραφέα απο την παρουσίαση του
"Εκ Νεκρών" στο βιβλιοπωλείο Solaris
Συγκίνηση για την μακρά πορεία που έκανα δίπλα στους ήρωες (γιατί εκείνοι ορίζουν την ιστορία και εγώ ακολουθώ), ανακούφιση καθώς η μούσα έχει ψιθυρίσει την ιστορία και φθάσαμε ως το τέλος της διαδρομής˙ την υπηρέτησα σωστά, ολοκλήρωσα αυτό το όνειρο, αυτό το ταξίδι (μόνο σα γραφή, γιατί θα το διαβάσω ξανά, και πάντα θα ταξιδεύω μέσα του και θα ταξιδεύει μέσα μου). Χαρά και υπερηφάνεια για τη γέννηση ενός πνευματικού παιδιού, ακόμα και τον ίδιο αυτό φόβο και ενθουσιασμό, καθώς θα φύγει πια από τα χέρια μου, θα γίνει ένα με τον κόσμο.



7. Με ποια απ’ τις ιστορίες σου είσαι πιο συναισθηματικά δεμένος;

Πιο συναισθηματικά δεμένος θα έλεγα ότι είμαι με το “Εκ Νεκρών”. Και δεν το λέω επειδή είναι το καινούριο βιβλίο, το λέω επειδή είναι η αλήθεια. Όταν διαβάσετε την εισαγωγή θα δείτε γιατί.

8. Αν επέλεγες να ήσουν ένας ήρωας της ιστορίας σου, ποιος θα ήταν αυτός;

Όλοι οι ήρωες που γράφω, άντρες, γυναίκες, νέοι και γέροι, έχουν ένα κομμάτι από το χαμόγελο, τα φοβάμαι, την οργή, την αγάπη μου. Οπότε δε θα μπορούσα να διαλέξω κάποιον -θα ήταν σαν να διάλεγα ένα από τα δάχτυλα των χεριών μου.
9. Τι θα έλεγες σε κάποιον που θα απέρριπτε τη φανταστική λογοτεχνία με το επιχείρημα ότι δεν είναι ισάξια με τα άλλα είδη;

Δε θα προλάβαινα να πω, θα είχα ήδη χτυπήσει ασυναίσθητα, με την παλάμη το μέτωπο μου!
Ένα απολαυστικό περιστατικό που με κάνει πάντα να χαμογελώ, όπως το διηγήθηκε ο Στίβεν Κινγκ:

Ήμουν στο σούπερ μάρκετ και μια γριούλα ήρθε και μου είπε:
“Ξέρω ποιος είσαι!.. Είσαι εκείνος ο συγγραφέας τρόμου!.. Δε διαβάζω τέτοια πράγματα εγώ...  Εμένα μου αρέσουν πιο λογοτεχνικά βιβλία όπως το 'Ρίτα Χέιγουορθ: Tελευταία Έξοδος'!”
Της λέω: "Εγώ το έγραψα αυτό"
Με κοιτάει.
"Όχι δεν το έγραψες εσύ",
και φεύγει!”

10. Εσύ, σαν Γιώργος, γιατί προτιμάς τη φανταστική λογοτεχνία; Θα ήθελες να ασχοληθείς και με ένα άλλο είδος;

φωτογραφία του συγγραφέα από την παρουσίαση του
"Εκ Νεκρών" στο βιβλιοπωλείο Solaris
Τα πρώτα μου βιβλία ήταν Λουντέμης, Ντίκενς και Ιούλιος Βερν. Μετά ήρθε στη ζωή μου και ο Στίβεν Κινγκ και κάπου εκεί η τραμπάλα έγειρε οριστικά. Ακολούθησαν Λόβκραφτ, Πόε, Μάχεν, αλλά διαβάζω κάθε είδος λογοτεχνίας από Γκόλντινγκ και Ναμπόκοφ μέχρι τον... Νικοπολίδη και τον Slash! Όλα τα βιβλία έχουν να σου δώσουν κάτι. Αλλά είναι γνωστό ότι ενώ η λογοτεχνία είναι μαγεία, η λογοτεχνία του φανταστικού είναι ...μαύρη μαγεία!

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, ανάλογα με την έμπνευση. Έγραψα για πρώτη φορά μια ιστορία εκτός της λογοτεχνίας του φανταστικού, η οποία διακρίθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό του eyelands φέτος και εκδόθηκε στην ανθολογία “Ιστορίες στα όρια” (εκδ. Παράξενες Μέρες, 2015)

11. Ετοιμάζεις κάτι καινούριο; Τι να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Ανάμεσα σε παρουσιάσεις και σε προώθηση του “Εκ Νεκρών”, ολοκληρώνω αυτές τις ημέρες το τρίτο προσωπικό βιβλίο, το οποίο θα είναι συλλογή διηγημάτων, βραβευμένων σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, αλλά και καινούριων, καλογυαλισμένων με εκπλήξεις! Η γραφή του θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, θα ακολουθήσει η επιμέλεια και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα εκδοθεί το φθινόπωρο του 2016.
Yπάρχει και κάτι ακόμα... Κάτι που δεν με αφήνει να κοιμηθώ τις νύχτες. Αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα για αυτό, μετά την ολοκλήρωση της συλλογής, θα μπει μπροστά.

12. Αγαπημένη σου τέχνη, πέρα απ’ τη λογοτεχνία;

Ωραία ερώτηση. Γενικά έχετε πολύ ωραίες ερωτήσεις και πρωτότυπες! Η πρώτη αγάπη, λένε, είναι και η παντοτινή και εμένα ήταν τα κόμιξ. Έχω γεμίσει μια βιβλιοθήκη με σκίτσα και κόμιξ που δημιούργησα, κυρίως σαν έφηβος, αλλά και λίγο πιο μετά. Τώρα σκιτσάρω περιστασιακά, μερικές φορές στα ενυπόγραφα βιβλία βάζω και ένα - δύο σκιτσάκια.

13. Πες μας τρία προτερήματα και τρία ελαττώματά σου.

Ελπίζω να μην το θεωρήσεις αγένεια, αλλά θα προτιμούσα να μην μιλήσω για τον εαυτό μου. Το πιο σωστό είναι να βγάλει συμπεράσματα εκείνος και εκείνη που θα με γνωρίσει.

14. Μοιράσου μαζί μας ένα αστείο περιστατικό που σου συνέβη κατά τη διάρκεια της συγγραφής ή της έκδοσης.

Ήμασταν στο γραφείο του εκδότη και συζητούσαμε για την υπογραφή του συμβολαίου και το βιβλίο, ενώ πίναμε καφέ σε κούπες. Δε θυμάμαι σε ποια φάση της κουβέντας έγινε, αλλά με κάτι ενθουσιάστηκα και πήγα να μιλήσω τινάζοντας το χέρι μου μπροστά. Χτύπησα την κούπα, που έκανε ένα περίτεχνο χορευτικό και ο μισός καφές γέμισε χαρτιά και βιβλία που ήταν στο γραφείο. Ξέρεις τώρα, εγώ άρχισα “συγνώμη, γαμώτο, θα τα σκουπίσω” (τι να σκουπίσω δηλαδή που είχε ποτίσει χαρτιά και σελίδες;!) αλλά ο εκδότης με χαμόγελο τα σκούπισε κάπως και μου είπε να μην ανησυχώ. Με τα πολλά ησύχασα, από την άβολη στιγμή, και αρχίσαμε πάλι να συζητάμε ξανά για το βιβλίο και το συμβόλαιο, οπότε πήγα πάλι να μιλήσω, κούνησα το χέρι μου, έδωσα άλλη μια στην κούπα, και χύθηκε και ο υπόλοιπος καφές.

15. Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που ετοιμάζεται να εκδώσει το βιβλίο του και σε κάποιον που τώρα ξεκινά να ασχολείται με τη συγγραφή;

Να έχετε πάντα στο μυαλό ότι η συγγραφή δεν είναι αγώνας 100 μέτρων, αλλά μαραθώνιος.

16. Πώς αντιδράς στην καλή και την κακή κριτική;

Με τον ίδιο τρόπο. Νομίζω ένας συγγραφέας (ή ένας καλλιτέχνης) καλό είναι να αφουγκράζεται την κριτική, αλλά να μην την παίρνει και πολύ σοβαρά. Σοβαρά, θα έλεγα να παίρνει μόνο τις ιδέες και τη δουλειά του.

17. Πώς σου φαίνεται η ιδέα πίσω απ’ το Moonlight Tales και αυτό που
προσπαθεί να επιτύχει;

Το ότι δίνετε βήμα σε νέους συγγραφείς, είναι πολύ σημαντικό και αξιέπαινο. Ότι το κάνετε με επαγγελματισμό και αγάπη, ακόμα καλύτερο! Όπως είχε αναφέρει και ένας γνωστός εκδότης:
Αυτή ακριβώς είναι η μαγεία της λογοτεχνίας, την οποία πρέπει να συνεχίσουμε να την υπηρετούμε, είτε ως συγγραφείς, είτε ως αναγνώστες , είτε μεταφέροντας τις ιστορίες στον κόσμο”
Από εμένα συγχαρητήρια, βλέπω ότι και οι αναγνώστες έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή και εύχομαι να συνεχίσετε με την ίδια συνέπεια και αγάπη την πολύτιμη συμβολή σας!

18. Αν κάποιος ενδιαφέρεται, που μπορεί να βρει τα βιβλία σου και γενικά να επικοινωνήσει μαζί σου;
  • Στο Solaris (Μπόταση 6, Εξάρχεια, 210 3841065)
  • Στην Πρωτοπορεία (Αθήνα και Θεσσαλονική)
  • Στο μεγάλο ηλεκτρονικό κατάστημα της Ελλάδος, το www.perizitito.gr
  • Σε κάθε βιβλιοπωλείο με παραγγελία
  • Στα Public.
  • Όποιος φίλος ή φίλη θέλει το αντίτυπο ενυπόγραφο, μπορεί να στείλει ένα μήνυμα σε εμένα:
Τριγυρίζω στο facebook στο twitter και στο goodreads.

Και σας προειδοποιώ: Τα βράδια, δεν κοιμάμαι!

Αγγελίνα και Moonlight Tales σας ευχαριστώ θερμά για χρόνο και τη φιλοξενία!

Κι εμείς ευχαριστούμε τον Γιώργο Γιώτσα για τον χρόνο που μας διέθεσε, το αντίτυπο του βιβλίου του "Εκ Νεκρών", που κληρώθηκε από το Moonlight Tales, την άριστη συνεργασία και την υποστήριξή του. Σύσωμη η διαχειριστική ομάδα του εύχεται χρόνια πολλά, ένα χαρούμενο 2016, καλές πωλήσεις και πολλή έμπνευση!


Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά
Γιώργος Γιώτσας

Τα ουρλιαχτά που ακούς πέρα από τον ορίζοντα... Τα σιγανά γέλια κάτω από το πάτωμα... Οι διαβολικές αντανακλάσεις της φωτιάς στον τοίχο...


Υπάρχουν όντα και δυνάμεις που, αν είσαι τυχερός, ο δρόμος σου δεν θα διασταυρωθεί ποτέ μαζί τους. Διαφορετικά, ίσως γίνεις εσύ ο ήρωας μιας ιστορίας τρόμου...

Δέκα ιστορίες τρόμου και φαντασίας στη σύγχρονη, ελληνική πραγματικότητα. Δέκα ιστορίες για τους κόσμους κάτω από τον κόσμο μας.




Εκδόσεις Momentum (2012)







19 καινούρια βήματα (Ανθλογία διηγημάτων)

Ανθολογία 19 διηγημάτων που πήραν μέρος στον Πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος. 

Γιώργος Γιώτσας- "Χρυσαφένιο Χωράφι"

Εκδόσεις Ελευθερουδάκης (2010)












Ασημένια Σελίδα (Ανθολογία διηγημάτων)

Συλλογή με τα έργα που βραβεύτηκαν και διακρίθηκαν στον 1ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό "Ασημένια Σελίδα" των Εκδόσεων Εντύποις.

Γιώργος Γιώτσας- "Βέρα Mushroom" (Α' Έπαινο στον πανελλήνιο διαγωνισμό "Ασημένια Σελίδα" των εκδόσεων Εντύποις)

Εκδόσεις Εντύποις (2015)






 Στα Όρια (Ανθολογία διηγημάτων)

Ανθολογία βραβευμένων διηγημάτων από τον 5ο παγκόσμιο διαγωνισμό Eyelands, 2015.

Γιώργος Γιώτσας- "Τυχερή"

Εκδόσεις Παράξενες Μέρες (2015)








Στοιχειωμένη Πόλη (Ανθολογία διηγημάτων)


Δέκα ιστορίες για πόλεις του παρελθόντος, του παρόντος ή του μέλλοντος, πόλεις που δεν υπήρξαν ποτέ ή δεν υπάρχουν πια, πόλεις στις οποίες καθημερινά γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν εκατομμύρια ανθρώπινα πλάσματα: και δίπλα τους, αθέατα αλλά υπαρκτά, τα όντα του μύθου, οι πύλες σε άλλες διαστάσεις, τα στοιχειωμένα κτήρια, ο μεταφυσικός τρόμος...


O διαγωνισμός διηγήματος "Στοιχειωμένη πόλη" έλαβε χώρα το 2012 και είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των εκδόσεων Ars Nocturna με το Diavasame.gr.

Γιώργος Γιώτσας- "Καθρέπτες"

Εκδόσεις Ars Nocturna




Ελπίζουμε να ευχαρiστηθήκατε τη συνέντευξη όσο εμείς. Μέχρι την επόμενη "ανάκριση" συγγραφέως, καλή χρονιά και keep reading!