6+1 τρόποι για να ξεπεράσεις το "writer's block"

Και ήγγικεν η ώρα να μιλήσουμε για τον μεγαλύτερο εχθρό κάθε συγγραφέα. Αυτό το μικρό πράσινο πραγματάκι που τρυπώνει στο μυαλό μας και μας κάνει το μοναδικό πράγμα που θα μας κατέστρεφε… Μας μπλοκάρει. Και όχι, δε μιλάω για το πράσινο πλασματάκι της ζήλειας –αυτό είναι αγγελούδι μπροστά του–, αλλά για το κακιασμένο, επονείδιστο και κακεντρεχές WRITERS BLOCK.
 Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε πολλά για το τι ακριβώς είναι το writers block, πέρα από το ότι το μισούμε όλοι παθιασμένα και λίγο πολύ όλοι το έχουμε περάσει –κάποιους μας κυνηγάει ακόμα–, ωστόσο να αναφέρουμε ότι είναι αυτή η εκνευριστική κατάσταση που για κάποιον ανεξήγητο λόγο δεν μπορείς να γράψεις. Δεν είναι ότι δεν έχεις ιδέες ή ότι δε θέλεις να το κάνεις. Απλώς οι λέξεις δε λένε να μπουν σε σωστή σειρά και να αποτυπωθούν όπως τις φαντάζεσαι μέσα στο κεφάλι σου. Οι σκηνές που ίσως καταφέρεις να γράψεις είναι άνοστες και όλα σου φαίνονται ανούσια. Απελπίστηκες ή ακόμα, μικρέ μου αναγνώστη; Όχι, μην το κάνεις! Εγώ είμαι εδώ και σήμερα θα σου μιλήσω για τους 6+1 μαγικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να ξεκολλήσεις αυτό το μικρόβιο από πάνω σου και να το κλείσεις σε κανένα ντουλαπάκι πετώντας το κλειδί στη Μαύρη Θάλασσα. Ξεκινάμε;


1.      Σταμάτα να προσπαθείς να γράψεις τη συνέχεια του βιβλίου σου. Καταπιάσου με κάτι διαφορετικό, είτε με κάποια άλλη ιδέα, που γράφεις παράλληλα, είτε με κάτι καινούριο. Η έξαψη του διαφορετικού θα σου κεντρίσει την φαντασία και θα σου δώσει την ώθηση που σου έλειπε. Εναλλακτικά μπορείς να γράψεις μια σκηνή που θα διαδραματίζεται αργότερα στην εξέλιξη του έργου σου, την οποία έχεις ήδη φανταστεί και σου τριγυρνάει στο μυαλό όλο τον καιρό που γράφεις.

2.      Άκου μουσική.
Όταν γράφεις, ή και όχι. Η μουσική είναι τέχνη και οι τέχνες συνδέονται. Ένα κι ένα κάνουν δύο… ta-daaa! Συνήθως το να ακούσεις μουσική, σχετική με τη σκηνή που θέλεις να γράψεις, σε βοηθάει να ξεκινήσεις ή να συνεχίσεις την περιγραφή σου, καθώς σε βάζει από μόνη της στη διαδικασία να δημιουργήσεις εικόνες, οπότε μετά μένει να τις μεταφέρεις στο χαρτί.

3.      Διάβασε.
Συνήθως αυτό που έχει δώσει σε όλους εμάς, τους συγγραφείς, την έμπνευση, για να ξεκινήσουμε εξαρχής το γράψιμο ήταν ένας άλλος συγγραφέας –ή πολλοί–, του οποίου τα έργα διαβάσαμε και λατρέψαμε τόσο, που είπαμε να το δοκιμάσουμε κι εμείς. Οπότε, ξεκίνα να διαβάζεις γιατί αυτό είναι η μισή αρχοντιά, που λένε. Είτε ένα βιβλίο καινούριο, είτε ένα που έχεις ξαναδιαβάσει και σου είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον είτε αυτό το βιβλίο που ήταν η κινητήριος δύναμη που σε ώθησε να γράψεις. Θα δουλέψει. Κι αν όχι, θα έχεις περάσει εποικοδομητικά την ώρα σου.



4.      Συζήτησε με κάποιον που γράφει.
Δε χρειάζεται να πούμε πολλά στο συγκεκριμένο σημείο. Κάποιος που έχει το ίδιο πάθος μ’ εσένα μπορεί να καταλάβει τα προβλήματά σου, πιθανότατα θα έχει βρεθεί στην ίδια κατάσταση κάποια στιγμή στη συγγραφική του πορεία και θα έχει συμβουλές να σου δώσει, για να σε βοηθήσει να το ξεπεράσεις.

5.      Συζήτησε με κάποιον που δεν έχει σχέση με τον χώρο.
Μπορεί να σου φαίνεται παράλογο, αλλά πολλές φορές η λύση έρχεται από εκεί που δεν το περιμένουμε. Κάποιος που είναι τελείως εκτός του «αθλήματος» μπορεί να σκεφτεί με καθαρό μυαλό και να σου δώσει μια τελείως διαφορετική λύση, βλέποντας τα πράγματα από διαφορετική οπτική. Γενικά δεχόμαστε τις συμβουλές όλων όσων έχουμε στο κοντινό μας περιβάλλον, χωρίς να σκεφτόμαστε «δεν ξέρεις εσύ» και σε καμία περίπτωση δεν τις απορρίπτουμε άκριτα.

6.      Μοιράσου το έργο σου.
Δώσε το σε κάποιον να το διαβάσει, μοιράσου το στο διαδίκτυο (και φυσικά στο Moonlight Tales!) και γενικά βρες το κοινό σου. Το να έχεις άτομα να περιμένουν να διαβάσουν τη συνέχεια είναι από μόνο του ένα κίνητρο για να γράψεις. Και εκτός αυτού, όταν έχεις αναγνώστες μπορείς να ζητήσεις τη βοήθειά τους στο σημείο που έχεις κολλήσει, αλλά και γενικά σε διορθώσεις και απαραίτητες αλλαγές στην ιστορία σου, που εσύ ως συγγραφέας αδυνατείς να δεις.



6+1.Άλλαξε παραστάσεις.
Σίγουρα έχεις δει στις ταινίες –και σου αρέσει κιόλας–, κάποιους συγγραφείς να γράφουν σε συγκεκριμένα καφέ, σε παραλίες, σε πάρκα. Αντίγραψέ τους χωρίς κανέναν δισταγμό. Πάρε το τεφτέρι σου, ηλεκτρονικό ή μη, και πήγαινε να γράψεις κάπου που να σε εμπνέει. Θα δεις ότι οι εικόνες θα ξεπεταχτούν από μόνες τους και δε θα μπορείς να συγκρατήσεις το χέρι σου. Αν δεν θέλεις να γράψεις σε άλλο μέρος, ένα ταξίδι, μια βόλτα ή ένας περίπατος θα σε βοηθήσει γενικά να γεμίσεις τις μπαταρίες σου και να βάλεις μελάνι στην εσωτερική πένα σου. Τι κάθεσαι λοιπόν; Είσαι σπίτι; Ετοιμάσου για Χαβάη.


Αυτό ήταν λοιπόν το άρθρο μας για σήμερα –πιο πολύ ένας οδηγός που λίγο πολύ όλοι έχουμε χρειαστεί και θα χρειαστούμε σε κάποια φάση της συγγραφικής μας πορείας. Ένα μυαλό έχουμε στο κάτω κάτω. Όλες οι συμβουλές έχουν βγει από προσωπικά παθήματα και εμπειρίες και τις μοιράζομαι μαζί σας γιατί είναι κάτι που, όταν συμβαίνει, με εκνευρίζει απίστευτα!
Ελπίζω να σας άρεσε και να μείνετε συντονισμένοι μέχρι την άλλη Παρασκευή, στην οποία σας περιμένει κάτι διαφορετικό λόγω ημέρας.

Cheers!


Angelina S.