Welcome

Στο blog μας θα βρείτε δεκάδες Έλληνες συγγραφείς και πρωτότυπες εμπνευσμένες ιστορίες κάθε είδους, για κάθε ηλικία και για όλα τα γούστα, όπως επίσης εβδομαδιαίες κληρώσεις βιβλίων, συνεντεύξεις γνωστών συγγραφέων, συμβουλευτικά συγγραφικά άρθρα και πολλά άλλα.

Το όνομά μας είναι πλέον γνωστό στους εκδοτικούς κύκλους και είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι μέσα από του Moonlight Tales έχουν αναδειχτεί ιστορίες που τώρα, υπό εκδοτική στέγη πια, κοσμούν τα ράφια βιβλιοπωλείων.

Εάν λοιπόν λατρεύετε τη λογοτεχνία, περιηγηθείτε στο blog μας και ανακαλύψτε όσα έχουμε να σας προσφέρουμε.

Καλώς ήρθατε στον Moonlightόκοσμο!

20 Μαΐ 2016

1 Η λογοτεχνία του φανταστικού στην ΕλλάδαΗ φανταστική λογοτεχνία είναι ένα από τα αγαπημένα είδη του Moonlight Tales, με πολλούς νέους συγγραφείς να καταπιάνονται μαζί της και τα κείμενα τους να κερδίζουν τις καρδιές των αναγνωστών. Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε συχνά τους συγγραφείς του είδους να ανησυχούν για την εξέλιξη και την πορεία που μπορεί να έχει η ιστορία τους στον ελλαδικό χώρο, καθώς σε ευρύτερη κλίμακα το αναγνωστικό κοινό κρατά τις επιφυλάξεις του απέναντι τους και οι εκδοτικοί οίκοι τις πόρτες τους κλειστές.
Τα τελευταία χρόνια όμως –κάτι η οικονομική κρίση, κάτι οι νέοι εκδοτικοί που μπαίνουν στο προσκήνιο– κάτι φαίνεται να αλλάζει στον χώρο των εκδόσεων.

Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια γενική ανασκόπηση της πορείας του fantasy στην Ελλάδα, αλλα θα χρειαζόμουν σειρά άρθρων για αυτό και δε νομίζω πως θα σας ενδιέφερε τόσο σε αυτήν τη φασή. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με μια γενική και λίγο χονδρική σύνοψη, ώστε σταθούμε στο ζούμί της υπόθεσης:
Η φανταστική λογοτεχνία αποτελεί ένα από τα εμπορικότερα είδη του εξωτερικού, στην εγχώρια αγορά όμως το fantasy δε συναντά την ίδια απήχηση. Δε θα έλεγα πως στους Έλληνες δεν αρέσει η φανταστική λογοτεχνία. Εξάλλου μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του είδους στο εξωτερικό είχαν ανάλογη απήχηση και στη χώρα μας. Θεωρώ πως είναι ορθότερο να πούμε πως οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τη φανταστική λογοτεχνία. Γιατί; Γιατί δεν τη γνωρίζουν.
Η φανταστική λογοτεχνία αποτελεί ένα σχετικά νέο είδος για την Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα η σημερινή ώριμη γενιά αναγνωστών δεν είχε την ευκαιρία να έρθει σε έντονη επαφή μαζί της.
Επιπλέον, όπως καθετί νέο, η λογοτεχνία του φανταστικού αντιμετωπίστηκε με καχυποψία και εντέλει ταυτίστηκε με τα παραμυθάκια για παιδιά και την παραλογοτεχνία –λόγω κακών παραδειγμάτων–, ενώ στην καλύτερη περίπτωση κάποιοι θα κάνουν λόγο για τον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών» και τον «Χάρι Πόττερ». Από εκεί και πέρα το χάος.
Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε πως η νεότερη γενιά αναγνωστών, έχοντας εντονότερη την επιρροή από το εξωτερικό (λόγω της μεγαλύτερης εισροής βιβλίων, της εξέλιξης του κινηματογράφου και του  ίντερνετ), είναι πολύ πιο ανοιχτή στη φανταστική λογοτεχνία (αλλά και στον χώρο του φανταστικού γενικότερα).
Ακριβώς επειδή η λογοτεχνία του φανταστικού ταυτίστηκε με το παραμύθι, τα περισσότερα δείγματα fantasy που προωθούνται στη χώρα μας απευθύνονται σε νεαρές ηλικίες, που –όπως είπαμε– σε αυτήν τη φάση αποτελεί και το δυναμικότερο κοινό του, γεγονός που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, αφήνοντας τα υψηλότερα δείγματα του είδους στην αφάνεια.
Έλληνες συγγραφείς.
Ίσως κάποιοι να εντυπωσιαστούν, αλλά οι Έλληνες δεν άρχισαν να γράφουν φανταστική λογοτεχνία σήμερα. Τα πρώτα δείγματα Ελλήνων συγγραφέων του είδους εμφανίστηκαν στον αιώνα που μας πέρασε και εξελίχθηκαν μακριά από τα φώτα της έντονης δημοτικότητας για τους λίγους αναγνώστες που αγάπησαν βαθιά το είδος και εκτίμησαν κάθε καλή και κακή συγγραφική προσπάθεια του ελλαδικού χώρου. Ως εκ τούτου το fantasy θεωρήθηκε πως δεν έχει την απήχηση που χρειάζεται για να αναδειχθεί σε ένα δυναμικό και εμπορικό είδος. Παραλήφθηκε όμως κάτι που πολλοί αρχίζουν να συνειδητοποιούν τώρα.
Είναι κοινό μυστικό πως κάθε τέχνη που αναπτύσσεται στο εξωτερικό φθάνει στη χώρα μας με μια μικρή –μεγάλη– καθυστέρηση. Κάπως έτσι συνέβη και με τα fantasy και sci-fi. Η μικρή ομάδα που αγκάλιασε το νέο ρεύμα και προσπάθησε να γράψει, έδωσε αξιόλογα δείγματα –ακόμη και αν αυτά δεν είχαν ευρεία αναγνώριση– και έριξε τους πρώτους σπόρους φέρνοντάς μας στο σήμερα, σε μια εποχή όπου το έδαφος είναι έτοιμο και γόνιμο για να δημιουργήσει τη νέα γενιά των Ελλήνων συγγραφέων της φανταστικής λογοτεχνίας. Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται όλο και περισσότεροι νέοι εκπρόσωποι του είδους. Νέοι τόσο στον χώρο όσο και στην ηλικία. Είναι η γενιά που γαλουχήθηκε με τον «Χάρι Πότερ», τον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών» και όχι μόνο. Είναι η γενιά που προσπαθεί να φέρει στο προσκήνιο το είδος που αγάπησε. Γιατί η φανταστική λογοτεχνία δεν έχει πεθάνει στην Ελλάδα, το αντίθετο. Η ελληνική φανταστική λογοτεχνία ανθίζει τώρα. Σήμερα!
Δεν είναι τυχαίο ότι το 2015 διοργανώθηκε με επιτυχία το ΦΑΝΤΑΣΤΙCON, το πρώτο πανελλήνιο συνέδριο του φανταστικού, από την ελληνοαμερικανική ένωση και θα επαναληφθεί και  φέτος.Οι νέες πένες που τολμούν να αγγίξουν τον χώρο του φανταστικού έχουν κάτι που ίσως έλειπε από τις προηγούμενες γενιές: έχουν μεγαλώσει με τη φαντασία στη ζωή τους, όχι ως κάτι «περιθωριακό», «περίεργο», «παλαβό» και συχνά «υποβαθμισμένο», αλλά ως κάτι που μπορείς εύκολα να αναζητήσεις στην καθημερινότητά σου (δεν εννοώ ότι βγαίνατε στον δρόμο και χαιρετούσατε δράκους). Έχουν γνωρίσει τις μεγάλες επιτυχίες του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουν πιάσει εκείνην τη σπίθα που μπορεί να εξιτάρει τους αναγνώστες και να φέρει το φανταστικό πιο κοντά στο ευρύ κοινό (Δεν είναι τυχαίο το ότι πολλά από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά φαν κλαμπ ανήκουν στον χώρο του φανταστικού). Και αυτή η σπίθα, αν συνδυαστεί με λογοτεχνικό ταλέντο και σεβασμό στο είδος που υπηρετεί, μπορεί να δημιουργήσει θαύματα.
Για αυτό τον λόγο θέλω να πω σε όλους τους φίλους που γράφουν εκεί έξω να μην απελπίζονται. Ναι, υπηρετείτε ένα είδος που είναι δύσκολο από όλες τις πλευρές, μα αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Το fantasy είναι λογοτεχνία και η λογοτεχνία είναι τέχνη. Και όπως κάθε τέχνη απαιτεί κόπο και αγάπη.
Δε λέω πως αύριο μεθαύριο θα σας διδάσκουν στα σχολεία παρέα με τον Καβάφη, αλλά είτε αριστουργήματα είτε όχι, είτε ταξιδέψουν σε όλον τον κόσμο είτε όχι, κάθε βιβλίο που βγαίνει στο προσκήνιο είναι ένα ακόμη λιθαράκι στην εξέλιξη ενός ρεύματος και μια ακόμη κουκίδα στην ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας. Κάντε το να αξίζει.
Aν ψάξετε σε βιβλιοπωλεία ή κάνετε μια έρευνα στο ίντερνετ, θα ανακαλύψετε πως πολλά νέα βιβλία φαντασίας Ελλήνων συγγραφέων κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια και κατάφεραν να κερδίσουν προσοχή του κοινού, ακόμη και αναγνωστών που δεν είχαν καταπιαστεί ξανά με το είδος ή μέχρι χθες δεν πίστευαν πως οι Έλληνες μπορούν να γράψουν καλό fantasy.

Περνώντας σε πιο πρακτικά θέματα…
Φυσικά το ότι το είδος βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης στη χώρα μας δε σημαίνει πως έχουν ανοίξει και όλες οι πόρτες διάπλατα (να λέμε και αλήθειες). Σίγουρα δύσκολα θα βρείτε ευκαιρίες στους μεγάλους εκδοτικούς οίκους, μα πλέον υπάρχουν οίκοι που υποδέχονται τα έργα σας δίνοντάς τους μια θέση στην αγορά.
Όταν θα έρθει η ώρα να κάνετε το βήμα προς την έκδοση να θυμάστε (όπως είχα αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο) να αναζητήσετε εκδοτικούς που ασχολούνται με ελληνική φανταστική λογοτεχνία. Τι εννοώ; Για παράδειγμα, οι εκδόσεις ψυχογιός εκδίδουν φανταστική λογοτεχνία, αλλά πρόκειται για έργα ξένων λογοτεχνών τα οποία μεταφράζουν και φέρνουν από το εξωτερικό.  


Σας παραθέτω μια μικρή, ενδεικτική λίστα με εκδοτικούς που έχουν εκδώσει έργα Ελλήνων συγγραφέων του φανταστικού:

Εκδόσεις Πατάκη.
Εκδόσεις Μίνωας.
Εκδόσεις Κέδρος.
Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.
Πρότυπες εκδόσεις Πηγή (iWrite-Πηγή).
Εκδόσεις Momentum.
Εκδόσεις Nightread.
Εκδόσεις Λυκόφως.
Εκδόσεις Όστρια.Η παραπάνω λίστα είναι ενδεικτική, καθώς είναι πρακτικά αδύνατον να γνωρίζω όλους τους εκδοτικούς που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στο είδος (και δεν έτυχε απλώς να βγάλουν 1-2 βιβλία). Εάν γνωρίζετε κάποιο όνομα που λείπει από τη λίστα, επισημάνετε στα σχόλια και με χαρά θα το προσθέσω.

Να θυμάστε, το fantasy είναι η φυσική εξέλιξη των παραμυθιών μας και όσο και αν προσπαθούν να σας πείσουν για το αντίθετο θέλει προσπάθεια και ταλέντο για να δημιουργήσεις έναν νέο κόσμο. Μα πάνω από όλα, όπως τα παραμύθια μας, έτσι και το fantasy μπορεί να είναι γεμάτο με πολλά περισσότερα μηνύματα και ηθικά διδάγματα από όσο η συμβατική λογοτεχνία.
Γιατί η φανταστική λογοτεχνία μπορεί να είναι φανταστική… αλλά δεν παύει να είναι λογοτεχνία. Λογοτεχνία, δίχως όρια.

Μαρία Μουστοπούλου

1 σχόλιο:

  1. καλησπερα σας!!!Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας καθώς και είμαι λάτρης του φανταστικού αλλά γράφω και η ίδια μία τριλογία με φανταστικό περιεχόμενο. Ελπίζω στο καλύτερο αν ποτέ φθάσει η στιγμή να χτυπήσω πόρτα εκδοτικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή