Συνέντευξη με την Σμαραγδή Μητροπούλου




Περίληψη:



Όνειρα…αποφάσεις…επιλογές…. 

Αρκεί, κάποιες φορές, μια τόση δα μεταβολή της τύχης για να πάρει άλλη κατεύθυνση η ρότα του καραβιού που λέγεται ζωή και να αλλάξουν όλα….όλα. 

Γιατί…. 

Ένα σημάδι μπορεί να διαρκέσει για πάντα και μια στιγμή να σημαδέψει την ψυχή για μια αιωνιότητα.







Η Σμαραγδή Μητροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαία Ιστορία στο Cardiff Uiversity (Mεγάλη Βρετανία). Είναι, επίσης, διπλωματούχος Δημιουργικής Γραφής (Diploma in Creative Writing) του Κολεγίου Writers’ Bureau (Manchester, UK), ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεατρικής γραφής στο Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και σκηνοθεσίας στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Eίναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven (Α΄βραβείο στην κατηγορία «Φαντασία»). Από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ κυκλοφορούν, τα βιβλία της: «Πριν ο ήλιος δύσει» (θεατρικό) και «Μια στιγμή, μια αιωνιότητα μονάχα». Μοιράζει την αγάπη της εξίσου στη διδασκαλία και στη συγγραφή ιστοριών.


Συνέντευξη με την Σμαραγδή Μητροπούλου

1. Πες μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σου.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη νότιο Πελοπόννησο, στη Μεθώνη συγκεκριμένα… «στην καστροπολιτεία της καρδιάς μου», όπως την αποκαλώ. Εκεί απέκτησα και τα πρώτα ερεθίσματα. Σπούδασα Ιστορία κι Αρχαιολογία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κι εργάζομαι ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης, έχω παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής και θεατρικής γραφής, σκηνοθεσίας και Ιστορίας Τέχνης.

2. «Μια στιγμή μια αιωνιότητα μονάχα». Έχεις βρει έναν ιδιαίτερο τίτλο για το βιβλίο σου. Τι σε οδήγησε στο να τον επιλέξεις και τι σημασία έχει για σένα;

Κάποιο βραδάκι ανοιξιάτικο με μια παρέα συναδέλφων –στην Τήνο όπου βρισκόμουν τότε-συζητούσαμε για το πώς ένα τυχαίο γεγονός ή μια στιγμή μπορεί να φέρει ανατροπές.  Και τότε σχημάτισα στο μυαλό μου μια φράση: «Μια στιγμή, μια αιωνιότητα μονάχα».
        
3. Μίλησέ μας λίγο παραπάνω για την ιστορία του συγκεκριμένου έργου.

Το έργο αυτό δεν είναι μια ιστορία μόνη, αλλά πολλές ιστορίες μαζί με έναν κοινό πυρήνα: πώς μια στιγμή μπορεί να επηρεάσει και να αλλάξει μια ζωή ολόκληρη.

4. Τι σε ενέπνευσε να γράψεις αυτό το βιβλίο;

Το βιβλίο αυτό συνδυάζει προσωπικά μου βιώματα με μυθοπλασία. Οι ιστορίες αυτές γράφτηκαν κάποια κρύα βράδια του χειμώνα, ενώ απ’ έξω ακουγόταν το βουητό του ανέμου και οι στάλες της βροχής. Πηγή έμπνευσης, επίσης, υπήρξαν μουσικά κομμάτια, που μου κρατούσαν συντροφιά καθώς έγραφα…! 

5. Πέρα από τη συλλογή διηγημάτων «Μια στιγμή μια αιωνιότητα μονάχα» έχεις γράψει και ένα θεατρικό με τίτλο «Πριν ο ήλιος δύσει». Τι πραγματεύεται αυτή η ιστορία; Θα έλεγες ότι τα δυο έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους;

Είναι η πορεία ζωής ενός νέου ανθρώπου (θα μπορούσε να είναι ο φίλος μας, ο γείτονάς μας, ο συμμαθητής μας), όπως την ξεδιπλώνει στον ιερέα των φυλακών. Όσον αφορά την υπόθεση, τα δυο βιβλία είναι εντελώς διαφορετικά, ωστόσο θα μπορούσα να πω  ότι η ζωή του Μπίλι, του ήρωά μου, ήταν ένα σύνολο από στιγμές που οδήγησαν σ’ ένα σωρό ανατροπές και ματαιώσεις στη ζωή του.

6. Τι θα μοιραζόσουν με τους συγγραφείς του blog μας σχετικά με την εμπειρία της έκδοσης;

Ήταν ένα έντονο συναίσθημα, αντικρίζοντας τα «πνευματικά μου παιδιά», όπως τα λέω, να έχουν πάρει σάρκα και οστά. Συναίσθημα που το μοιράστηκα και με τους δικούς μου ανθρώπους και με τον κόσμο στις παρουσιάσεις. Δε θα ξεχάσω, όταν επέστρεψα από την παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου μου στην Αθήνα (υπηρετώ επαρχία) και μπήκα στην τάξη να κάνω μάθημα, βρήκα γραμμένη στον πίνακα με καλλιγραφικά γράμματα τη φράση: «Μια στιγμή, μια αιωνιότητα μονάχα» κι από κάτω ζωγραφισμένη μια καρδιά. Κοκκίνισα σαν παιδούλα εκείνη την ώρα!
     
7. Έχεις κάποια συγγραφική παραξενιά; Συγκεκριμένη ώρα συγγραφής, μέρος, συνήθειες;

Κάποιες φορές γράφω βραδινές ώρες (για περισσότερη ησυχία και στοχασμό). Μπορώ να γράφω στο γραφείο μου ή καθιστή στον καναπέ έχοντας το φορητό υπολογιστή στα πόδια μου ή και να πάρω κι ένα τετράδιο κι ένα στυλό και να πάω σ’ ένα ήσυχο καφέ παραθαλάσσιο και να γράψω εκεί.

8. Απ’ το βιογραφικό σου καταλαβαίνουμε ότι αγαπάς την ιστορία. Τι άλλο θα έλεγες ότι υπάρχει μέσα στην καρδιά σου;

Αγάπη για τους ανθρώπους, τη ζωή, τη φύση, τη θάλασσα.

9. Ως ιστορικός πιστεύεις ότι θα ήταν πιο εύκολο για σένα να δημιουργήσεις μια ιστορία που θα απαιτούσε εκτεταμένο world building; Έχεις σκεφτεί ποτέ να ασχοληθείς με κάτι τέτοιο;

Τώρα που το σκέφτομαι, το βλέπω σαν…πρόκληση! Να δημιουργήσω μια ιστορία μέσα σ’ έναν κόσμο επινοημένο!!! Χμμμ… θα ήθελα κάποια στιγμή να το…αποτολμήσω! Θα’ θελα όμως να δράξω την ευκαιρία και να μιλήσω για δύο ιστορίες εποχής που έχω γράψει και που διαδραματίζονται στην «καστροπολιτεία της καρδιάς μου». Η μια ιστορία έχει τον τίτλο «Λεωνόρα» και μας ταξιδεύει στη Βενετοκρατούμενη Μεθώνη.  Η άλλη ιστορία έχει τον τίτλο «Η κυρά του κάστρου» και εξελίσσεται την εποχή του Ιμπραήμ. Από τη Μεθώνη μας πηγαίνει στην Αλεξάνδρεια, στη Συρία και πάλι πίσω στη Μεθώνη.  Η «Λεωνόρα» και «Η κυρά του κάστρου» περιλαμβάνονται στο συλλογικό βιβλίο «Θύελλα στο Χρόνο ΙΙ» (εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές)
       
10. Τι πιστεύεις ότι είναι σημαντικό να έχει μια ιστορία;

Να κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να αγγίζει την ψυχή του.

11. Οι συγγραφείς γεννιούνται ή γίνονται;

Το συγγραφικό ταλέντο είναι η βάση…από εκεί  κι έπειτα καλλιεργείται με μελέτη, εξάσκηση και πειραματισμούς με διάφορες μορφές γραφής.

12. Πώς κρίνεις την πρωτοβουλία του Moonlight Tales;

Είναι πολύ καλή πρωτοβουλία, γιατί δίνει την ευκαιρία σε πολλούς δημιουργούς να προβάλλουν το έργο τους.

13. Δώσε μια λογοτεχνική συμβουλή στους συγγραφείς του Moonlight Tales.

Να γράφουν με την ψυχή τους και να έχουν αγάπη και πίστη σε αυτό που κάνουν.  

14. Πέρα από τις ιστορίες και τις συνεντεύξεις, στο blog δημοσιεύονται άρθρα με συμβουλές για συγγραφείς, στα οποία καλύπτονται ποικίλα θέματα. Ποιο θέμα θεωρείς εσύ σημαντικό να αναλυθεί σε μια τέτοια στήλη;

Θεωρώ σημαντικό να αναλυθεί με μια σειρά άρθρων το θέμα της επιμέλειας μιας ιστορίας ή ενός βιβλίου.
    
15. Πώς λαμβάνεις την κριτική που γίνεται στα έργα σου;

Από τη στιγμή που ένας δημιουργός «εκτίθεται» με το έργο του, καλό θα είναι να’ ναι έτοιμος να δεχθεί την όποια κριτική, θετική ή αρνητική, αρκεί να γίνεται με τρόπο καλοπροαίρετο και εποικοδομητικό.

16. Τι πρέπει να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;

Προς το παρόν κρατώ τα χαρτιά μου κλειστά!!!

17. Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σου και πού θα βρούμε το βιβλίο σου;

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο facebook στο προφίλ μου Smaragdi Mitropoulou  και στη σελίδα μου Σμαραγδή Μητροπούλου-Ψυχής Αποστάγματα.  Το βιβλίο μου θα το βρείτε στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων ΟΣΤΡΙΑ (οδός Χέυδεν 3, Πεδίο του Άρεως, Αθήνα, τηλ. 211-2136882), σε όλα τα ιντερνετικά βιβλιοπωλεία, αλλά και σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο με παραγγελία.

Ευχαριστούμε πολύ την Σμαραγδή Μητροπούλου για την συνέντευξη που μας παραχώρησε και τις ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον.

Αν το βιβλίο της "Μια στιγμή, μια αιωνιότητα μονάχα" σας κέντρισε το ενδιαφέρον, μπείτε στην κλήρωση του Moonlight Tales και κερδίστε 1 αντίτυπο, πατώντας εδώ.




Πριν ο ήλιος δύσει (θεατρικό)
Σμαραγδή Μητρόπουλου



Μια γυναίκα που τη βασανίζει το παρελθόν...

Ένα αθώο παιδί....
Ένας νέος άνθρωπος που αναζητά την αγάπη και την αποδοχή...
Η διαδρομή μιας ζωής....
Ένα άνοιγμα ψυχής.... μια εξομολόγηση.... την ώρα που ο ουρανός γεμίζει κόκκινα χρώματα.... την ώρα του δειλινού.... πριν ο ήλιος δύσει.


Θύελλα στον Χρόνο ΙΙ (ανθολογία διηγημάτων)


Στην καστροπολιτεία της Μεθώνης, η Ελπίδα, η καστροκυρά, μας ταξιδεύει στις αναμνήσεις της.... και η Λεωνόρα, η κόρη του καστελάνου περιμένει αιώνια μια αγάπη που χάθηκε στης θάλασσας τα κύματα.

Δύο ηρωίδες που λάτρεψα ιδιαίτερα. Δύο διαφορετικές εποχές. Μία πατρίδα....!