Συνέντευξη με τον Αντώνη Τουμανίδη

Μία μαριονέτα που κουβαλάει μια σκοτεινή κατάρα… Η Κοκκινοσκουφίτσα καταδιώκεται από μία ομάδα κακοποιών… Η Ραπουνζέλ είναι αποφασισμένη να πάρει εκδίκηση και θα το κάνει με τον πιο φρικτό τρόπο… Το νέο βιβλίο του ανερχόμενου συγγραφέα Αντώνη Τουμανίδη έρχεται για να δώσει μία διαφορετική πινελιά στο χώρο της λογοτεχνίας τρόμου. Είκοσι τρία παραμύθια αποκτούν τη μεσαιωνική σκοτεινή υπόσταση που έχασαν με τα χρόνια και μετατρέπονται σε αναγνώσματα ενηλίκων, όπως ήταν κάποτε, και παρουσιάζονται ξανά στο αναγνωστικό κοινό με μία όμως εντελώς διαφορετική και ανανεωμένη προσέγγιση. Τα παραμύθια έχουν συνδεθεί με την παιδική ηλικία, όμως πολλές από τις κλασικές ιστορίες που έχουμε αγαπήσει έχουν σκοτεινές απαρχές και οι αρχικές τους μορφές απευθύνονταν αποκλειστικά σε ενήλικο κοινό. Ο Αντώνης Τουμανίδης μάς ταξιδεύει σε αυτή τη σκοτεινή πλευρά των παραμυθιών, όπου γνωστοί, αγαπημένοι ήρωες συνυπάρχουν σε ένα παράλληλο σύμπαν χωρίς κανόνες, όπου κανείς δεν είναι ασφαλής από το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής. Ένα ταξίδι που ξεκινά με το Μια φορά και έναν καιρό, αλλά δεν τελειώνει απαραίτητα με το Ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…


Ο Αντώνης Τουμανίδης ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Γεννήθηκε στη Σκύδρα Εδέσσης το 1979. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία στα Ιωάννινα και Ιστορία της Τέχνης και Τεχνοκριτική στη Γαλλία, όπου και πραγματοποίησε επιπλέον σπουδές στον Κινηματογράφο και στη Θρησκειολογία. Στη Θρησκειολογία ειδικεύτηκε στην ιστορία των Παπών, η οποία μετέπειτα του προσέφερε πολύτιμο υλικό για τις ιστορίες του. Στα πλαίσια της έρευνας του κατέγραψε, για πρώτη φορά σε πανεπιστημιακή έρευνα, το γενεαλογικό δέντρο και την ιεραρχία των δαιμόνων. Επίσης, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημίου του Bordeaux στη γαλλική θρησκευτική γλυπτική του 19ου αιώνα και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στη σύγχρονη ελληνική γλυπτική.

Το 2006-2007, δημιούργησε το «The Toymaker’sDiary», το πρώτο αμιγώς ελληνικό λογοτεχνικό blog που έχει ως θέμα τον τρόμο. Το «The Toymaker’sDiary» τον έκανε γνωστό ως «Παιχνιδοποιό» και το 2008 και 2009 στα Blogger’s Choice Awards ψηφίστηκε ως ένα από τα καλύτερα μη αγγλόφωνα blog παγκοσμίως ενώ μέχρι σήμερα έχει λάβει πλήθος διακρίσεων.
Tο 2009, συνεργάστηκε με τη σκηνοθέτιδα Λουκία Ρικάκη παραχωρώντας μια ιστορία του για την ταινία της «You..mymirror», στην οποία υπήρξε και αφηγητής. Από τότε, άρχισε την επαγγελματική του ενασχόληση με το σενάριο υποβάλλοντας προτάσεις σε κινηματογραφικές εταιρείες του εξωτερικού και μετατρέποντας κάποιες από τις ιστορίες του σε σενάρια. Το 2010, κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τον τίτλο «Trapped» από τις εκδόσεις PS. Με το βιβλίο εισηγείται την κινηματογραφική γραφή στη λογοτεχνία. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει ξανά σύντομα σε ebook με τον τίτλο «Trapped Author’s Uncut Version» από την The Toymaker’s Publishing. Το 2012-2014, ασχολήθηκε και πειραματίστηκε με τη λογοτεχνία flash fiction δημοσιεύοντας μια σειρά ιστοριών στο blog του. Ως εκδότης-ιδρυτής του εκδοτικού οίκου The Toymaker’s Publishing κυκλοφόρησε τα βιβλία «Fitness είναι, Θα περάσει» (2013) του Φώτη Μπαμπάλη και δύο ποιητικές συλλογές του Paul Hollingworth «Slurve» (2014) και «Herbert’sPebble» (2014).
Την Άνοιξη του 2015, δίδαξε δημιουργική γραφή στο Ρομάντσο απευθυνόμενος σε ευρύ κοινό, με βασικό αντικείμενο το μυθιστόρημα και το διήγημα. Τον Οκτώβριο του 2015, κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Εφιάλτες & Παραμύθια» από τις εκδόσεις Compupress/Anubis-Raven στο οποίο μετέτρεψε 22 κλασικά παραμύθια σε ιστορίες τρόμου για ενήλικες. Το επόμενο βιβλίο του, με τίτλο «Secta», είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει το 2016 από τις εκδόσεις Compupress/Anubis-Raven και αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα μιας τριλογίας θρησκευτικού τρόμου. Μέχρι σήμερα, ο Αντώνης Τουμανίδης έχει γράψει πάνω από 300 ιστορίες τρόμου και συνεχίζει! Ξεφεύγοντας από τα γνώριμα μονοπάτια, ο μαγικός καθρέφτης του συγγραφέα αντιστρέφει τον κόσμο των παραμυθιών και μας καλεί να τον ακολουθήσουμε σε ένα σύμπαν όπου το όνειρο απέχει μόλις ένα βήμα από τον εφιάλτη…

Συνέντευξη Αντώνη Τουμανίδη


1. Το βιογραφικό που αναγράφεται στο βιβλίο σου είναι αρκετά εκτεταμένο. Συνοψίζοντάς το θα έλεγε κανείς ότι είσαι άνθρωπος των τεχνών και φανατικός του τρόμου. Πώς θα σχολίαζες κάτι τέτοιο;

Ο τρόμος είναι μια έκφανση της κινηματογραφικής ή λογοτεχνικής τέχνης, μια ιδιαίτερη έκφανση ομολογώ αλλά εξίσου σημαντική με άλλες αφού φέρνει στην επιφάνεια τα συναισθήματα που φωλιάζουν στις πιο σκοτεινές γωνιές της ανθρώπινης ψυχής. Και ας μην παραβλέπουμε αυτά τα συναισθήματα γιατί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του «είναι» μας.

2. Έχεις κάνει πολλές σπουδές. Ποιο αντικείμενο απ’ όλα έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά σου;

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, η ενασχόληση μου με τη θρησκειολογία και την ιστορία του Παπισμού. Και αυτό, γιατί μου έχει προσφέρει πλούσιο υλικό και πολύτιμες γνώσεις για τις ιστορίες μου.

3. Μίλησέ μας λίγο για τη συνεργασία σου με την Λουκία Ρικάκη και τη συμμετοχή σου στην ταινία της. Πώς ήταν για σένα να βλέπεις μια ιστορία σου στη μεγάλη οθόνη;

Η Λουκία Ρικάκη έφυγε πρόωρα από τη ζωή και η ταινία δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Αλλά θα της είμαι πάντα ευγνώμων για τη στήριξη και τη βοήθεια της. Ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που πίστεψαν σε εμένα και τα λόγια και οι συμβουλές της αποτελούν οδηγό μέχρι σήμερα για εμένα.

4. Γιατί «Toymaker»;


Με αυτό το συγγραφικό ψευδώνυμο με έμαθαν οι περισσότεροι.  Και κάπως έτσι με φαντάζομαι... Σαν ένα «δημιουργό παιχνιδιών». Μόνο που τα δικά μου παιχνίδια έχουν σαν πρώτη ύλη τις λέξεις, είναι πιο σκοτεινά και απευθύνονται σε ενήλικες.

5. Περίγραψέ μας την εμπειρία της διδασκαλίας δημιουργικής γραφής. Πώς ήταν να ξέρεις ότι έχεις τόσο μεγάλο αντίκτυπο στις συγγραφικές δουλειές των νέων λογοτεχνών που είχες για μαθητές;

Είναι μεγάλη ευθύνη και ως μεγάλη ευθύνη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Πέρα από τα ακαδημαϊκά πλαίσια αυτός που διδάσκει δημιουργική γραφή, πάνω από όλα, επωμίζεται το καθήκον να δώσει ώθηση στους μαθητές του να δημιουργήσουν και να συνεχίσουν να δημιουργούν και με το πέρας των μαθημάτων.

6. Το «Trapped», το πρώτο σου βιβλίο, κυκλοφόρησε το 2010 και θα λέγαμε ότι έχει περίπλοκη υπόθεση. Πες μας λίγα πράγματα γι’ αυτό.

Ήταν μια συλλογή διηγημάτων τρόμου και φαντασίας. Αυτή τη στιγμή δε διατίθεται στα βιβλιοπωλεία αλλά κάποια στιγμή στο μέλλον θα επανακυκλοφορήσει σε μια «author's complete & uncut version» ενώ η πρώτη του έκδοση θα είναι ξανά σύντομα διαθέσιμη μόνο διαδικτυακά μέσω του www.toymaker.gr.

7. Μιλάς για «κινηματογραφική γραφή». Εξήγησε στους αναγνώστες μας τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο και πως μπορεί να επιτευχθεί.

Στην ουσία η «κινηματογραφική γραφή» έχει να κάνει με τη δημιουργία εικόνων και τη γρήγορη εναλλαγή τους, ακριβώς όπως σε ένα φιλμ. Πρόκειται για «εκτεταμένα περιγραφική γραφή» που αποσκοπεί στο να δημιουργήσει στο μυαλό του αναγνώστη μια παραστατική απεικόνιση των όσων διαβάζει.

8. Πέρα από τον Πινόκιο, την Κοκκινοσκουφίτσα και την Ραπουνζέλ, με ποιους άλλους αγαπημένους παιδικούς ήρωες ασχολείσαι στο «Εφιάλτες και Παραμύθια»;

Η Χιονάτη, το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα, ο Σκρουτζ, το Τζίνι, ο Χάνσελ & η Γκρέτελ, η Αλίκη, η Βασίλισσα του Χιονιού, η Σταχτοπούτα, η Ωραία Κοιμωμένη, όλοι δίνουν το παρών στο βιβλίο, το οποίο συνολικά περιλαμβάνει 23 παραμύθια.

9. Είναι γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των παραμυθιών που όλοι αγαπήσαμε ως παιδιά, είχαν αρχικά φρικιαστικές πλοκές που τελικά έφτασαν στα αφτιά ελάχιστων από εμάς. Τι σχέση έχουν οι δικές σου ιστορίες με αυτές τις πρώτες εκδόσεις;

Στην ουσία έγραψα ένα βιβλίο με παραμύθια για ενήλικες αυτή τη φορά, χρησιμοποιώντας ως βάση τις κλασικές ιστορίες που ξέρουμε από παιδιά είτε στην πιο αθώα είτε στην αρχική τους σκοτεινή μορφή. Στη συνέχεια εμπλούτισα με νέα στοιχεία τα παραμύθια, δίνοντας τους μια εντελώς διαφορετική μορφή.

10. Τι έχεις να μας πεις για την Martha King;

Όχι πολλά προς το παρόν. Η Martha King είναι το λογοτεχνικό alter ego μου και η πρωταγωνίστρια του επόμενου μυθιστορήματος μου. Θα σας ζητήσω να κάνετε υπομονή μέχρι τον Οκτώβρη, οπότε και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά επίσημα στο αναγνωστικό κοινό.

11. Από τις καταχωρήσεις του «Toymaker’s Diary», της συλλογής των ιστοριών που υπάρχουν στην ιστοσελίδα σου, ποιά είναι αυτή που θα πρότεινες σε κάποιον που αναζητά χαρακτηριστικό δείγμα της γραφής σου;

Το «The Toymaker’s Diary» ήταν ένα ημερολόγιο με τρομακτικές ιστορίες, που κάποια στιγμή ξεπέρασαν τις 300, και ένας τρόπος για να επικοινωνήσω με το αναγνωστικό κοινό. Αυτή την περίοδο, μετά από 10 χρόνια λειτουργίας, είναι κλειστό για το αναγνωστικό κοινό λόγω μιας ριζικής ανανέωσης αλλά θα είναι σύντομα ξανά on line με εντελώς διαφορετική μορφή. Μπορεί όμως κάποιος να επισκεφτεί το νέο μου επίσημο site, το www.toymaker.gr στο οποίο θα βρει αρκετές δωρεάν ιστορίες για ανάγνωση. Τώρα αν έπρεπε να προτείνω κάποιες, ενδεικτικά πάντα, θα ανέφερα τα «Eat the Rich» & «Για ποιόν κλαις;»

12. Πες μας λίγα λόγια για το επόμενο βιβλίο σου.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα μυστηρίου με θρησκευτικό περιεχόμενο και πρωταγωνίστρια όπως ανέφερα ήδη την Martha King αλλά περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν τον Οκτώβριο σε μια ειδική διπλή παρουσίαση με τίτλο «The Final Fairy Tale» και για την οποία θα είμαι σε θέση να δώσω περισσότερες πληροφορίες προσεχώς.

13. Τι επίδραση έχει ο τρόμος πάνω σου;

Θετική. Πολύ θετική, αφού αποτελεί πηγή έμπνευσης και την ουσία των ιστοριών μου. Και αυτό έχει να κάνει με τη δημιουργία έντονων συναισθημάτων που μου προκαλεί. Τώρα αν κάτι με φοβίζει, αυτό είναι ο ίδιος ο φόβος.

14. Πώς ξεκίνησες να γράφεις;

Γράφω από παιδί. Γράφω από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω πραγματικά τον εαυτό μου. Δεν είναι απλά κομμάτι της ζωής μου η συγγραφή. Είναι η ίδια μου η ζωή.

15. Πώς κρίνεις την πρωτοβουλία του Moonlight Tales;

Θετική. Μόνο θετική. Είναι σημαντικό να υποστηρίζονται οι συγγραφείς και το έργο τους και θα πρέπει να ενισχύεται από όλους μια τέτοια πρωτοβουλία.

16. Ως blogger και συγγραφέας θεωρείς ότι το Moonlight Tales μπορεί να βοηθήσει ανερχόμενους λογοτέχνες;

Κάθε τέτοια προσπάθεια ειδικά όταν γίνεται οργανωμένα και με σεβασμό, όπως η δική σας, μόνο βοηθητικά και ευνοϊκά μπορεί να λειτουργήσει για έναν ανερχόμενο και νέο συγγραφέα.

17. Πέρα από τις ιστορίες και τις συνεντεύξεις, στο blog δημοσιεύονται άρθρα με συμβουλές για συγγραφείς. Ποιο θέμα θεωρείς κρίσιμο να αναλυθεί σε μια τέτοια στήλη, δεδομένου και του υπόβαθρού σου ως δάσκαλος δημιουργικής γραφής;

Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο θέμα. Όλα τα θέματα είναι εξίσου σημαντικά. Από τη σύνταξη μέχρι την ανάπτυξη των χαρακτήρων και την πλοκή. Οπότε οποιοδήποτε θέμα αναλύεται εις βάθος και με πληρότητα, μπορεί μόνο θετικά να συμβάλει σε ένα συγγραφέα.  
18. Δώσε μια λογοτεχνική συμβουλή στους συγγραφείς του Moonlight Tales.

Δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά. Αυτό μόνο μπορώ να συμβουλέψω στους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς. Και να διαβάζουν πολύ και τα πάντα.

19. Θεωρείς ότι ιστορίες σαν τις δικές σου γίνονται εύκολα αποδεκτές στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό;

Και ναι και όχι. Η αλήθεια είναι πως η ελληνική λογοτεχνία τρόμου, φαντασίας και μυστηρίου αντιμετωπίζεται διστακτικά από το αναγνωστικό κοινό αλλά εν τέλει όταν αντιμετωπίζεις με σεβασμό τους αναγνώστες θα σε σεβαστούν και εκείνοι. Και ο σεβασμός προς τους αναγνώστες είναι η βάση για την αποδοχή ενός έργου ή μη.

20. Τι άλλο πρέπει να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνω το νέο μου μυθιστόρημα. Ταυτόχρονα δουλεύω πάνω σε διάφορες σεναριακές ιδέες βασισμένες στα σκοτεινά μου παραμύθια και όχι μόνο. Ο «Πινόκιο» όπως έχω ήδη ανακοινώσει βρίσκεται σε ένα πρώτο στάδιο κινηματογραφικής μεταφοράς. Ταυτόχρονα τα παραμύθια ετοιμάζονται και για ένα πολύ μεγάλο «ταξίδι» αφού μεταφράζονται ήδη στην αγγλική γλώσσα.

21. Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σου; Πού θα βρούμε το βιβλίο σου;

Το «Εφιάλτες & Παραμύθια» κυκλοφορεί σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Anubis - Raven. Το «Παγιδευμένοι» θα είναι ξανά σύντομα διαθέσιμο μόνο διαδικτυακά μέσω του www.toymaker.gr. Είναι μεγάλη μου χαρά όταν οι αναγνώστες επικοινωνούν μαζί μου και μπορούν να το κάνουν είτε μέσω του επίσημου site όπου δημοσιεύω δωρεάν προς ανάγνωση νέες ιστορίες είτε μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (facebook & twitter). Τέλος πρέπει να αναφέρω πως θα ακολουθήσουν προσεχώς τέσσερις παρουσιάσεις του «Εφιάλτες & Παραμύθια». Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη (Public, 23/09), στην Αθήνα (Public, 26/09), στο Βόλο (Public, 27/09) ενώ τον Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί μια ειδική διπλή παρουσίαση όπως ανέφερα ήδη, με τίτλο «The Final Fairy Tale», και για την οποία θα είμαι σε θέση να δώσω περισσότερες πληροφορίες στο άμεσο μέλλον.

Ευχαριστούμε πολύ τον Αντώνη Τουμανίδη για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και του ευχόμαστε πολλές επιτυχίες.

Αν το βιβλίο του "Εφιάλτες & Παραμύθια" σας κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales και κερδίστε 1 αντίτυπο, πατώντας εδώ.



TRAPPED (συλλογή διηγημάτων)

Ανεξήγητα εγκλήματα συμβαίνουν στην πόλη του Μέιν, τη γενέτειρα του διάσημου συγγραφέα τρόμου, Stephen King. Εγκλήματα που φαινομενικά έχουν ρίζες σε αστικούς μύθους της περιοχής. Λίγοι ξέρουν ότι η εξήγηση βρίσκεται σε αυτό που συνέβη τον Αύγουστο του 2010. Ίσως και σε έναν κατά συρροή δολοφόνο πολλά χιλιόμετρα μακριά από εκεί.

Στην Αθήνα, μια παρέα φίλων βρίσκεται παγιδευμένη σε ένα κεντρικό μπαρ της πόλης. Πώς μπορεί να συνδέονται τα δύο γεγονότα και γιατί ο δολοφόνος έχει το ίδιο τατουάζ με τον συγκάτοικο του Αποστόλη; Στο Παρίσι ένας φίλος από τα παλιά παίρνει ένα γράμμα και στο Βατικανό, η Μάρθα Στιούαρτ έρχεται αντιμέτωπη με την προφητεία της Έβδομης φιάλης.
Ένα σύνθετο βιβλίο τρόμου με ανεξάντλητη πλοκή, μυστήριο, κινηματογραφικές εικόνες, γρήγορη δράση, καθημερινούς ήρωες. Ο Αντώνης Τουμανίδης με το “Trapped” συνθέτει ένα αίνιγμα για γερούς λύτες. Ένα κλασικό θρίλερ που ενδιέφερε την έρευνα της Λουκίας Ρικάκη για την ταινία “Είσαι ο καθρέφτης μου” κι έκανε τον σκηνοθέτη του “Saw”, Darren Lynn Bousman να τον κατατάξει δίπλα στον Dario Argento ανάμεσα στους μαιτρ του ευρωπαϊκού τρόμου.