Συνέντευξη με τον Τζανέτο Καβαλιώτη

Α' Μέρος: Εκατό ποιήματα και μικρά δοκίμια για όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Εκατό ιστορίες για την αγάπη, την ελευθερία, τον πόνο, το θάνατο, τη μελαγχολία, την Ποίηση, τα ταξίδια. Εκατό κεφάλαια γραμμένα με απόλυτη ειλικρίνεια, εμπνευσμένα από το ατέρμονο σκοτάδι που χρωματίζει το είναι μας.

Β' Μέρος: Ο Χάρης ζει παγιδευμένος σε έναν ονειρικό ρομαντικό κόσμο όπου δεσπόζει η φιγούρα της αγαπημένης του συζύγου, Ιωάννας, βιώνοντας έναν φαύλο κύκλο ψευδαισθήσεων από τον οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει... Όλα αλλάζουν όταν στη ζωή του εμφανίζεται μια παράξενη αινιγματική μορφή, η οποία αρχίζει να τον στοιχειώνει προκειμένου να τον βοηθήσει να ανακαλύψει την αλήθεια μέσα από μια σειρά αλλόκοτων εμπειριών.
Μοναδικός τρόπος για να ενώσει τα κομμάτια του παζλ είναι να αναβιώσει αληθινές και ψεύτικες αναμνήσεις, συχνά οδυνηρές, ώσπου να ξεδιαλύνει την πραγματικότητα από το φανταστικό βιώνοντας ένα ταξίδι σε μεταφυσικά χωράφια του νου.
Για όσους έχουν αγκαλιάσει το σκοτάδι και δημιουργούν εικόνες, ήχους κι αρώματα μέσα από αυτό. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Ο Τζανέτος Καβαλιώτης γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 1994. Μεγαλώνοντας αγάπησε τη μουσική και τη λογοτεχνία. Λατρεύει τα έργα των Edgar Allan Poe, Steven Erikson και J. R. R. Tolkien και τρέφει τεράστια αγάπη για τη μουσική του Chopin. Γράφει ασταμάτητα από τότε που θυμάται τον εαυτό του, ενώ από τον
Αύγουστο του 2014 αρθρογραφεί σε δύο μουσικά webzine, το anthem και το FeelA RockA. Κατά καιρούς έχει ασχοληθεί με διάφορα μουσικά project. Από το 2010 συμμετέχει ως τραγουδιστής στους "Acheron’s Chaos", ένα metal συγκρότημα από την Αθήνα. Τέλος, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία. Δύο φωτογραφίες του έχουν φιλοξενηθεί στο Μουσείο Τέχνης του Ιζμαΐλ, στα πλαίσια του φεστιβάλ: "Friendship through Αrt can Change the World". Αυτή την περίοδο σπουδάζει Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Συνέντευξη με τον Τζανέτο Καβαλιώτη

1. Πες μας λίγα πράγματα για σένα που δεν υπάρχουν στο βιογραφικό σου.

Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτή την ευκαιρία να μιλήσω στο Moonlight Tales. Θεωρώ πως κάνετε εξαιρετική δουλειά και πως η σελίδα σας έχει να προσφέρει πολλά για τους λάτρεις του βιβλίου. Η αλήθεια είναι πως δυσκολεύομαι πάντοτε να περιγράψω τον εαυτό μου. Τα τελευταία δύο χρόνια δουλεύω full-time ως δημοσιογράφος και η δουλειά μου στην ουσία «τρώει» όμορφα το 70% του χρόνου μου. Οπότε μου αδυνατώ να αφαιρέσω αυτό το κομμάτι από την περιγραφή. Είμαι μεταλάς, αγαπώ την σκοτεινή κουλτούρα και τη λογοτεχνία, μεγάλωσα ακούγοντας Moonspell, System Of A Down, Rotting Christ και Magic De Spell, είμαι αρχισυντάκτης στο anthem.gr, δουλεύω ως δημοσιογράφος για αρκετά άλλα μέσα, είμαι ραδιοφωνικός παραγωγός στο Radio Alchemy και frontman στους Acheron’s Chaos. Μου αρέσουν οι ήρεμοι περίπατοι, η ευγένεια, η καλή παρέα, το διάβασμα στο μπαλκόνι και οι αμερικάνικες σειρές, όπως το Sons Of Anarchy, το Following, το Blacklist και το Better Call Saul.

2. Στο βιβλίο σου με τίτλο «Σκοτεινά Κεφάλαια» βρίσκει κανείς τόσο ποιήματα και δοκίμιά σου, όσο και μια ολοκληρωμένη ιστορία σου. Τι σε έκανε να «ενώσεις» τα τρία αυτά διαφορετικά είδη λόγου;

Όταν ξεκίνησα τη συγγραφή του βιβλίου θέλησα να δημιουργήσω ένα παζλ που να αποτελείται από παράταιρα κομμάτια. Παράλληλα, εκείνη την περίοδο ένιωθα την ανάγκη να εκφράσω όλα όσα ένιωθα, τα οποία ποτέ δεν έβγαιναν με μία μορφή. Άλλοτε είχαν τη μορφή ποιήματος κι άλλοτε τη μορφή δοκιμίου. Αρχικά δημιούργησα τα εκατό πρώτα κεφάλαια. Λίγο αργότερα όμως έβλεπα πως κάτι έλειπε. Τότε ξεκίνησα να γράφω την νουβέλα, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος του βιβλίου. Όλα τα κεφάλαια δημιουργήθηκαν έτσι ώστε να μπορούν να πουν μία μεγάλη ιστορία, ακόμη κι αν μπορούν να ερμηνευθούν ως 109 μικρές διαφορετικές ιστορίες.

3. Ποιο θα έλεγες ότι είναι το κοινό θέμα ανάμεσα στα ποιήματα, στα δοκίμια και στην ιστορία που συνυπάρχουν στο βιβλίο σου;

Στο βιβλίο αυτό καταπιάνομαι με διάφορα θέματα, όπως είναι ο θάνατος, ο πόνος, η αγάπη, η μελαγχολία, η Ποίηση και η ελευθερία. Υπάρχει όμως ένας κοινός άξονας: η αναζήτηση της αλήθειας. Όπως γράφω και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, πρόκειται για «εκατό κεφάλαια γραμμένα με απόλυτη ειλικρίνεια, εμπνευσμένα από το ατέρμονο σκοτάδι που χρωματίζει το είναι μας». Αναζητώντας λοιπόν την αλήθεια, θέλησα να εκφράσω με ειλικρίνεια τις απόψεις μου για όλα τα ζητήματα που απασχολούν κάθε άνθρωπο. Όλοι μας έχουμε φιλοσοφήσει για τη ζωή και το θάνατο, όλοι μας έχουμε πληγωθεί, όλοι μας έχουμε αγαπήσει… Υπάρχει ένα μοτίβο.

4. Τι θέματα καλύπτεις στα δοκίμιά σου; Πιστεύεις ότι όσα αναγράφονται μέσα σε αυτά μπορούν να εξηγήσουν τη ζωή στους αναγνώστες ή απλά περιγράφουν τον τρόπο που βλέπεις εσύ τα πράγματα και κατά συνέπεια βοηθούν όσους τα διαβάσουν να κατανοήσουν εσένα περισσότερο;

Όπως προανέφερα, μιλώ για όλα εκείνα που κρατάμε καλά κρυμμένα μέσα μας. Ζωή και θάνατος συνυπάρχουν στις σελίδες του βιβλίου μου. Ενδεικτικά, κάποια κεφάλαια μιλούν για αγαπημένα μου τραγούδια, για εμμονές, για την προδοσία, την αγάπη, τον έρωτα, τον πόνο, το μεταφυσικό, τις ανθρώπινες συμπεριφορές, τα ταξίδια, ακόμη και τη ρουτίνα. Μέσα από τις σελίδες αυτές δε θέλησα ποτέ να εξηγήσω τη ζωή. Απλά προσπαθώ να παρουσιάσω τον κόσμο μέσα από τα μάτια μου και πιθανώς μέσα από τα μάτια ενός 20άρη, ο οποίος ετοιμάζεται με λαχτάρα να αντιμετωπίσει τη ζωή. Είναι μία προσπάθεια να ορθώσω ανάστημα  και να παρακινήσω τον κόσμο να μοιράζεται τα απόκρυφα στοιχεία του χαρακτήρα του μέσα από την Λογοτεχνία.

5. Μίλησέ μας για την ιστορία που υπάρχει στο βιβλίο σου.

Πρόκειται για μία νουβέλα ψυχολογικού τρόμου, η οποία έχει ως βασικό άξονα την αναζήτηση της αλήθειας. Ο Χάρης είναι ένας μοναχικός άνδρας, ο οποίος ζει σε έναν κόσμο ονειρικό και συνάμα ρομαντικό. Στο φανταστικό του κόσμο, κυρίαρχη μορφή είναι εκείνη της συζύγου του, της Ιωάννας, η οποία παρατηρούμε από την αρχή πως είναι «απούσα». Στην ουσία βρίσκεται όμως βρίσκεται παγιδευμένος σε ένα φαύλο κύκλο αναμνήσεων και ψευδαισθήσεων, από τον οποίο αδυνατεί να ξεφύγει. Ψέμα και αλήθεια συνυπάρχουν και ο Χάρης είναι χαμένος στην «ομίχλη». Όλα όμως αλλάζουν, όταν μία παράξενη μορφή ενός ηλικιωμένου άνδρα εμφανίζεται στη ζωή του. Ο αινιγματικός χαρακτήρας επιχειρεί να βοηθήσει το Χάρη στοιχειώνοντας τον. Ωστόσο, μοναδικός τρόπος για να ενώσει τα κομμάτια του παζλ είναι να αναβιώσει αληθινές και ψεύτικες αναμνήσεις, οι οποίες πολύ συχνά είναι οδυνηρές. Για να τα καταφέρει πρέπει να ξεδιαλύνει την πραγματικότητα από το φανταστικό, φθάνοντας πολλές φορές στα πρόθυρα της παράνοιας. Είναι ένα ταξίδι σε μεταφυσικά χωράφια του νου, περιτυλιγμένο από ένα πέπλο μυστηρίου.

6. Πόσο σημαντική είναι για σένα η ανακάλυψη της αλήθειας; Πιστεύεις ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να αντιμετωπίζει την πραγματική πλευρά των ανθρώπων και των καταστάσεων γύρω του ακόμα και αν κάτι τέτοιο αποδειχτεί οδυνηρό ή κάποιες φορές θα ήταν καλύτερο να συνεχίσει να ζει με ψευδαισθήσεις;

Θεωρώ πως η μάχη για την αναζήτηση της αλήθειας είναι πάντοτε οδυνηρή. Όλοι μας έχουμε πλάσει μία διαφορετική πραγματικότητα,  καθώς έχουμε διαφορετική αντίληψη για τη ζωή. Είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, στο σύγχρονο τοπίο της παγκοσμιοποίησης του 21ου αιώνα, είμαστε όλοι αναγκασμένοι να ζούμε υπό το πρίσμα μίας κοινής πραγματικότητας, η οποία ωστόσο δεν είναι υποφερτή από όλους. Κάτω από το φορτίο αυτό πολλοί άνθρωποι καταρρέουν και παγιδεύονται. Άλλοι λένε πως τρελαίνονται. Ψευδαισθήσεις θα υπάρχουν πάντοτε. Πρέπει όμως να τις κρατάμε μακριά. Πρέπει να προσπαθούμε να αναζητούμε την αλήθεια, ακόμη κι αν η αναζήτηση είναι οδυνηρή.

7. Ποίηση ή λογοτεχνία; Ποια τέχνη έχει μεγαλύτερη θέση στην καρδιά σου και γιατί;

Δε μπορώ να ξεχωρίσω τα δύο είδη. Άλλωστε αγαπημένος μου συγγραφέας είναι ο Edgar Allan Poe, ο οποίος με τον ομορφότερο τρόπο πάντρεψε την Ποίηση και την Λογοτεχνία. Το ίδιο αγαπώ τον J.R.R. Tolkien και τον Steven Erikson οι οποίοι επίσης κατάφεραν να παντρέψουν τα δύο είδη, γράφοντας ποίηση  για τους υπέροχους και μαγικούς κόσμους που έχουν δημιουργήσει.

8. Πόσο ρομαντικός θα έλεγες ότι είσαι και τι επίδραση έχει αυτό στην καθημερινότητά σου;

Θεωρώ πως είμαι αθεράπευτα ρομαντικός. Πολλοί σήμερα θεωρούν πως ο ρομαντισμός είναι ένα μειονέκτημα, αφού ο κόσμος αλλάζει διαρκώς και προσπαθεί απεγνωσμένα να αποτάξει οποιοδήποτε στοιχείο ρομαντισμού. Ναι, σίγουρα με επηρεάζει στην καθημερινότητα μου. Πάντοτε θα με εμπνέει η άσβεστη αγάπη του Poe για την Annabel Lee, η οποία παρουσιάζεται μέσα από την παιδική αθωότητα, διατηρώντας όλα τα ιδεώδη του ρομαντισμού.

9. Ποιος είναι ο αγαπημένος σου συγγραφέας;

Όπως βιάστηκα να πω, αγαπημένος μου συγγραφέας είναι ο Edgar Allan Poe. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που άγγιξε την ψυχή μου με την σκοτεινή του οπτική για τον κόσμο. Ωστόσο λατρεύω και τα έργα του J. R. R. Tolkien, του Steven Erikson, του Dmitry Glukhovsky, του Paolo Coehlo  και του Κώστα Καρυωτάκη. Θεωρώ πως όλοι τους έχουν κάτι ξεχωριστό να πουν για τον κόσμο.

10. Τι θα μοιραζόσουν με τους συγγραφείς του blog μας σχετικά με την εμπειρία της έκδοσης;

Η έκδοση είναι μία μαγική εμπειρία. Όταν πήρα στα χέρια μου το βιβλίο, ένιωσα ότι αγκαλιάζω το παιδί μου. Είναι όμως μία δύσκολη διαδικασία, η οποία θέλει την απαραίτητη καθοδήγηση. Ήμουν τυχερός που συνεργάστηκα με την Nightread, που πραγματικά βοηθά τους νέους συγγραφείς να δώσουν σάρκα και οστά στα έργα τους.

11. Πώς κρίνεις την πρωτοβουλία του Moonlight Tales;

Διαβάζω το Moonlight Tales εδώ και μερικούς μήνες και οφείλω να ομολογήσω πως μου αρέσει πολύ το εγχείρημα σας. Πρόκειται για μία αξιέπαινη δουλειά, η οποία πρέπει να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο. Δυστυχώς παρατηρώ πως λείπει η ενότητα από το χώρο της Ελληνικής Λογοτεχνίας και εσείς είστε από τις λίγες φωνές που επιχειρούν να δημιουργήσουν κάτι πολύ όμορφο.

12. Δώσε μια λογοτεχνική συμβουλή στους συγγραφείς του Moonlight Tales.

Να γράφετε από την καρδιά σας και να μοιράζεστε τα συναισθήματα σας. Ως αναγνώστης, θέλω το βιβλίο να αγγίζει την ψυχή μου. Αν το καταφέρετε με έχετε κερδίσει. Επιπλέον, να δέχεστε καλοπροαίρετη κριτική, αλλά να κλείνετε τα αυτιά σας όταν προσπαθούν να σας αλλάξουν ή να σας πείσουν πως δεν αξίζει το έργο σας. Κανείς δε γεννήθηκε συγγραφέας. Με σκληρή δουλειά και υπομονή όλα έρχονται.

13. Πέρα από τις ιστορίες και τις συνεντεύξεις, στο blog δημοσιεύονται άρθρα με tips και συμβουλές για συγγραφείς, όπου καλύπτονται ποικίλα θέματα. Ποιο θέμα θεωρείς εσύ σημαντικό να αναλυθεί σε μια τέτοια στήλη;

Θυμάμαι πως πρόσφατα διάβασα στη σελίδα σας ένα ενδιαφέρον άρθρο με συμβουλές για το σύντομο διήγημα. Θα ήθελα να δω περισσότερα άρθρα για το flash fiction, την λογοτεχνία μυστηρίου και τη λαογραφία. Η τρίτη πρόταση θα μπορούσε να ωφελήσει τους συγγραφείς που θέλουν να γράψουν ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε υπαρκτούς πολιτισμούς.

14. Πώς λαμβάνεις την κριτική που γίνεται στα έργα σου;

Μου αρέσει η κριτική, αρκεί να είναι καλοπροαίρετη. Μπορώ να συνομιλώ με τις ώρες με τους αναγνώστες για το τι τους άρεσε στο βιβλίο και τι όχι. Άλλωστε, πριν εκδώσω τα Σκοτεινά Κεφάλαια, τα έδωσα σε αρκετούς φίλους και γνωστούς, από τους οποίους ζήτησα να μου πουν με ειλικρίνεια τι δεν τους άρεσε. Έτσι προχώρησα σε αλλαγές που έπρεπε να γίνουν, δίχως όμως να αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του βιβλίου.

15. Τι πρέπει να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;

Στο άμεσο μέλλον θα συνεχίσω να ασχολούμαι με τη δημοσιογραφία και το ραδιόφωνο. Στις 16 Σεπτεμβρίου θα γίνει το “Anthem Festival” στο Death Disco και τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει το πρώτο μου κόμικ, το οποίο θα είναι σατυρικό και θα αφορά την πραγματικότητα των νέων ανθρώπων στην σύγχρονη Αθήνα, την πρωτεύουσα της κρίσης. Σχεδιαστής θα είναι ένας πολύ καλός μου φίλος, ο Μανώλης Αντωνάκης, ο οποίος νομίζω πως έχει καταφέρει να αποδώσει με τον ομορφότερο τρόπο την Αθήνα, μέσα από τα σκίτσα του. Για πιο μετά υπάρχουν πολλά σχέδια, τα οποία σιγά-σιγά μπαίνουν σε εφαρμογή.

16. Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σου; Πού θα βρούμε το βιβλίο σου;

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της ιστοσελίδας μου και μέσω του προφίλ μου στο facebook. Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο σε αρκετά βιβλιοπωλεία, καθώς και στην ιστοσελίδα και τα γραφεία της Ars Nocturna (Θεμιστοκλέους 42, 6ος όροφος).

Ευχαριστούμε πολύ τον Τζανέτο Καβαλιώτη για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και του ευχώμαστε τα καλύτερα για το μέλλον. 

Αν το βιβλίο του σας τράβηξε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales και κερδίστε 3 αντίτυπα του "Σκοτεινά Κεφάλαια", πατώντας εδώ.