Ιστορίες από τις Αστρικές Αυτοκρατορίες- Ιστορία 3: Η τέχνη των Κρυστάλλων (Κεφάλαιο 5)



«Πλοίαρχε!» ακούστηκε μια φωνή από τη γέφυρα.
Ο πλοίαρχος Trote σήκωσε το βλέμμα από τα έγγραφα που μελετούσε. Η φωνή ήταν από την Εποπτεία.
«Εντοπίστηκε άγνωστο σκάφος σε τροχιά στον προορισμό μας!»
Σηκώθηκε αμέσως και πήγε προς τα εκεί, ενώ ησυχία απλώθηκε στη γέφυρα.
«Είναι ένα μικρό σκάφος, δεν εκπέμπει αναγνωριστικό σήμα. Θα έλεγα εγκαταλειμμένο ή... λαθρεμπορικό» τον ενημέρωσε ο Αξιωματικός Εποπτείας. Λαθρέμποροι ή κατάσκοποι; αναρωτήθηκε μέσα του ο πλοίαρχος.
«Δώστε τις ενδείξεις στην κεντρική οθόνη! Ξεκινήστε διαδικασία αναγνώρισης!» διέταξε. Η εικόνα του μικρού σκάφους φάνηκε στην οθόνη, μαζί με όποιες πληροφορίες συνέλεγαν οι αισθητήρες.
«Ξεκινώ διαδικασία αναγνώρισης» άκουσε να λέει ο Αξιωματικός Επικοινωνιών. Η προοπτική να έχει διαρρεύσει η αποστολή τους, τον τρόμαζε. Ψύχραιμα, σκέφτηκε, δεν ωφελεί ο πανικός τώρα.
«Πλοίαρχε, να προετοιμαστούμε;» τον ρώτησε ο Αξιωματικός Πυρός.
«Όχι, περιμένετε, μην κάνετε τίποτα ακόμη» απάντησε βιαστικά. Ησυχία απλώθηκε πάλι στη γέφυρα, καθώς άνοιξαν τους διαύλους επικοινωνίας.
«Εδώ IFS Illustrious, προς άγνωστο σκάφος! Ταυτοποιηθείτε!»


«Την ατυχία μου μέσα!» βλαστήμησε η Εμμέλια. «Αυτοκρατορικοί! Αυτοί μας έλειπαν! Ένα τεράστιο καταραμένο αυτοκρατορικό πολεμικό στο πουθενά!»
«Δε θα απαντήσεις;» ρώτησε δειλά η Μαριάννα.
«Πας καλά, κοπέλα μου;» την αποπήρε η Εμμέλια. «Την κάνουμε από εδώ!»


Τα δευτερόλεπτα κυλούσαν αργά στη γέφυρα του Illustrious.
«Εδώ IFS Illustrious προς άγνωστο σκάφος! Απαντήστε μας! Έχετε πρόβλημα; Στείλτε σήμα, παρακαλώ!»
Ο Αξιωματικός Επικοινωνιών κούνησε αρνητικά το κεφάλι.
«Πλοίαρχε, δώστε αμέσως εντολή να ανοίξουμε πυρ» είπε ο επικεφαλής αξιωματικός των Αυτοκρατορικών Υπηρεσιών Ασφαλείας, που είχε έρθει εν τω μεταξύ. Λόγω του προσκεκλημένου τους είχε επιβιβαστεί για την αποστολή μεγάλο κλιμάκιο των ΑΥΑ με επικεφαλή κάποιον Ταξίαρχο Γκεμς, που τους εκνεύριζε όλους με την καχυποψία και τη σχεδόν παρανοϊκή εμμονή του με την ασφάλεια.
«Σας παρακαλώ!» εξανέστη ο πλοίαρχος. «Στο σκάφος μου δε δέχομαι υποδείξεις, ιδίως για τέτοια θέματα!»
«Προέχει η ασφάλεια και το απόρρητο της αποστολής! Μην ξεχνάτε τις διαταγές σας! Αυτή τη στιγμή μπορεί η θέση μας να γίνεται γνωστή σε κάθε εχθρικό σκάφος!»
«Μάθετε ότι το πλήρωμά μου έχει ήδη φροντίσει να παρακολουθεί και να εμποδίσει τυχόν απόπειρα επικοινωνίας του άγνωστου σκάφους, όπως ακριβώς προβλέπεται από τις διαδικασίες του Αυτοκρατορικού Στόλου σε τέτοιες περιπτώσεις! Και αν έχετε πρόβλημα με τον τρόπο που εκτελώ τις διαταγές μου, είστε ελεύθερος να απευθυνθείτε στους ανωτέρους μου!»
Ο ταξίαρχος των ΑΥΑ έμεινε εμβρόντητος από το ξέσπασμα αυτό του πλοιάρχου.


Η Εμμέλια πατούσε με ταχύτητα τα κουμπιά και το μικρό σκάφος άρχισε να κινείται εκτός τροχιάς.


«Κινείται!» φώναξε ο αξιωματικός Εποπτείας.
Ο πλοίαρχος στράφηκε στους αξιωματικούς της γέφυρας.
«Προειδοποιήστε το άγνωστο σκάφος ότι θα ανοίξουμε πυρ, αν επιχειρήσει να κινηθεί! Προετοιμασία πυρός;»
«Έτοιμοι και ο στόχος ακολουθείται ήδη από δύο πυροβόλα. Με εντολή σας πρόσκτηση στόχου και πυρ».
«Άγνωστο σκάφος! Σταματήστε αμέσως, αλλιώς ανοίγουμε πυρ! Δε θα υπάρξει άλλη προειδοποίηση».

Η Μαριάννα κοίταξε με αγωνία την Εμμέλια, καθώς τα τελευταία λόγια ακούστηκαν στο πιλοτήριο. Η ένταση ήταν εμφανής στα χαρακτηριστικά του προσώπου, αλλά και στα χέρια της που έσφιγγαν τα χειριστήρια του σκάφους τόσο δυνατά που είχαν αρχίσει να τρέμουν.

Τα δευτερόλεπτα κυλούσαν αργά και βασανιστικά, καθώς το μικρό σκάφος έστριβε σιγά σιγά. Στη γέφυρα ο πλοίαρχος Trote άρχισε να σηκώνει αργά το χέρι, καθώς ετοιμαζόταν να δώσει εντολή πυρός. Όλοι παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα.

Η Εμμέλια άφησε με ένα βαθύ αναστεναγμό παραίτησης τα χειριστήρια και ακινητοποίησε το σκάφος. Άνοιξε τις επικοινωνίες.

«Εδώ Κάτνις-12, μην πυροβολήσετε. Σταματάμε».


Στη γέφυρα του Illustrious ο πλοίαρχος Trote άφησε έναν αναστεναγμό ανακούφισης. Έδωσε εντολές να περισυλλέξουν το «Κάτνις-12» και να γίνει έλεγχος σκάφους και επιβαινόντων.
«Απαιτώ να τεθούν υπό κράτηση όλοι, μόλις πατήσουν το πόδι τους στο σκάφος και να μου παραδοθούν» φρόντισε να υπενθυμίσει την παρουσία του ο ταξίαρχος Γκεμς. Ο πλοίαρχος γύρισε και του μίλησε ήρεμα.
«Αν θέλετε, μπορείτε να μιλήσετε στους νέους καλεσμένους μας παρουσίαν μας». Δεν ήξερε αν έκανε σωστά ή όχι, αλλά δεν είχε κανένα σκοπό να γίνει ο πρώτος πλοίαρχος του Αυτοκρατορικού Στόλου που θα άφηνε άλλον να διατάζει στο σκάφος του.

Η Εμμέλια κοίταξε τη Μαριάννα και χαμογέλασε πικρά.
«Τελικά θα σε παραδώσω στους δικούς σου πιο σύντομα απ’ ό,τι υπολόγιζα. Συγγνώμη που σε έμπλεξα, δεν μπορείς να τα βάλεις με την τύχη».
 Η Μαριάννα δεν είπε τίποτα, καθώς η Εμμέλια άρχισε να ακολουθεί τις εντολές που λάμβανε από το Illustrious για να προσγειωθεί στο μεγάλο σκάφος. Είχαν έρθει επικίνδυνα κοντά στο να γίνουν αστερόσκονη. Παρακολούθησε σιωπηλά και με αγωνία το μεγάλο σκάφος να έρχεται όλο και πιο κοντά και να τις καταπίνει.


Μιχάλης Κοτσαρίνης