Συνέντευξη με τον Φίλιππο Μορρίς

Ποια σχέση μπορεί να έχουν ένας ακτιβιστής στην Καμπότζη και ένας φιλόδοξος, αυτοδημιούργητος Νεοϋορκέζος που είναι έτοιμος να εκπληρώσει ένα έργο ζωής;
Στα δύο ημισφαίρια της Γης, τα μακρινά όνειρα ενός άντρα είναι η ζωή του άλλου. Μια κόκκινη κλωστή τους ενώνει με μια γυναίκα από τη Γουατεμάλα που θα βρεθεί μπλεγμένη σε ένα κουβάρι, όπου τα όνειρα και η πραγματικότητα είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους.
Ένα καρμικό παράδοξο θα δοκιμάσει τα όρια του έρωτα και του θανάτου, των δύο μοναδικών καταστάσεων που χωρίζουν το σώμα από την ψυχή.

Ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ που σε ταξιδεύει, πάνω σε μαγικό χαλί, από την Ασία στην Κεντρική Αμερική και από το όνειρο στην πραγματικότητα μέσα από τη δύναμη της θέλησης, του έρωτα και των καρμικών δυνάμεων. Ο Φίλιππος Μορρίς, με το αυτοτελές μυθιστόρημα "ΑρπαΓή", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως, ανοίγει τη σειρά REM και αποτελεί την πρώτη περιπέτεια του Σάμιουελ Ντάιμοντς.


Η οικογένεια του Σάμιουελ Ντάιμοντς θα βρεθεί αναπάντεχα στο μάτι του κυκλώνα, ενώ περνάει τις διακοπές της στην Πόλη του Μεξικού το τριήμερο του εορτασμού της Ημέρας των Νεκρών.

Νέα ευρήματα από την πρόσφατη κλοπή του διάσημου Λινού Βιβλίου, γνωστού ως "Liber Linteus", από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ζάγκρεμπ θα οδηγήσουν τον Σάμιουελ σε μια απρόσμενη αναζήτηση στην Βόρεια Ινδία, στη γη της Αγιουρβέδα, των καταραμένων πόλεων, των φιδιών και των φακίρηδων.

Εκεί, στη σκιά ενός ασιατικού θρύλου που κανένα στόμα πια δεν διηγείται, ο Σάμιουελ θα βρεθεί ενώπιον ενός μυστικού καλά κρυμμένου για περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια και θα αντιμετωπίσει μια μυθική σέκτα που ψάχνει τη χαμένη της δύναμη.




O Φίλιππος Μορρίς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι συγγραφέας και σεναριογράφος με σπουδές στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το R.E.M 191171171191 "ΑρπαΓή" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και αποτελεί το πρώτο αυτοτελές μέρος της τριλογίας Rapid Eye Movement (R.E.M)
Μέσα στο 2017 αναμένεται και το δεύτερο μέρος της τριλογίας.
Στο συγγραφικό έργο του μέχρι σήμερα ο Φίλιππος Μορρίς έχει και ένα σενάριο τηλεοπτικής σειράς.







1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Το «Μαύρη Στίλβη» είναι το δεύτερο «πιο σκοτεινό» βιβλίο της τριλογίας Rapid Eye Movement η οποία ξεκίνησε με το «ΑρπαΓή» το Δεκέμβριο του 2016. Είναι μια τριλογία που θα ολοκληρωθεί του χρόνου και περιγράφει τρεις αυτοτελείς ιστορίες (με κεντρικό ήρωα τον Σάμιουελ Ντάιμοντς) στις οποίες ο κοινός παρονομαστής (πέρα από τον πρωταγωνιστή) είναι η επίδραση των ονείρων στην πραγματική εξέλιξη της πλοκής.  Από εκεί η τριλογία ονομάστηκε REM το οποίο είναι το ονειρικό στάδιο του ύπνου δηλαδή της «Γρήγορης Κίνησης  των Ματιών». Το «Μαύρη Στίλβη» είναι ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα που θα ταξιδέψει τον αναγνώστη από το Μεξικό στο Ντουμπρόβνικ και από εκεί στην Βόρεια Ινδία σε μια αναζήτηση υψηλής αδρεναλίνης όπου η πραγματικότητα με τα όνειρα θα συγκλίνουν σε τέτοιο σημείο που μπορεί και να είναι δυσδιάκριτος ο διαχωρισμός τους. Είναι ένα μυθιστόρημα γρήγορο, κινηματογραφικό θα έλεγε κανείς (όπως και το πρώτο βιβλίο) σε πιο σκοτεινό περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα με πολύ χρώμα από εξωτικά μέρη έντονες εναλλαγές στα συναισθήματα του αναγνώστη. 

2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;
Η έμπνευσή μου πάντα έρχεται μέσα από τα ταξίδια μου που έχω την τύχη να μπορώ να κάνω κάθε χρόνο σε μέρη «μακρινά». Η εναλλαγή των χρωμάτων, των συνηθειών, οι διαφορετικές κουλτούρες και οι αντιλήψεις για τα βασικά της ύπαρξής μας πάντα μου δημιουργούν τα εναύσματα για την επόμενη μου ιστορία που συνήθως σχετίζεται και με κάποια απομακρυσμένη γωνιά του κόσμου. 

3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;
Να διαβάζω πολλά περισσότερα διαφορετικά ήδη λογοτεχνίας. Το διάβασμα είναι ο καλύτερος τρόπος να μπορέσεις αυτόματα να πάρεις ερεθίσματα και να βελτιώσεις την ίδια την γραφή σου.

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;
Παρά την προηγούμενη συμβουλή μου, μου αρέσει  να διαβάζω ψυχολογικά θρίλερ από την Σκανδιναβική σχολή στην οποία μου αρέσει η μη προβλέψιμη και χωρίς υποχρεωτικό happy end πλοκή της. Όταν γράφω επειδή είμαι συνεπαρμένος από τον μύθο που ζω  στο μυαλό μου εκείνη την εποχή δεν μπορώ να διαβάσω τίποτα, μόνο να ακούω μουσική.

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;
Πιστεύω ότι σε μια ιστορία τα πιο σημαντικά είναι η πλοκή και οι χαρακτήρες, με αυτό σαν γνώμονα θα έλεγα πως οι δευτερεύοντες χαρακτήρες εξυπηρετούν την πλοκή και δίνουν όλο το χρώμα, την ένταση, το συναίσθημα  και τις εκπλήξεις  στον μύθο. Άρα σε αυτή την ερώτηση θα απαντούσα τους Δευτερεύοντες.

6.    Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;
Η πρώτη μου ιστορία που έχει εκδοθεί ήταν όταν ήμουν έντεκα χρονών, όμως οργανωμένα και συστηματικά ξεκίνησα στα σαράντα ένα μου χρόνια.

7.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;
Προφανώς χωρίς τα τρία δεν μπορείς να έχεις καλό βιβλίο καθώς αν δεν  έχεις ικανότητα γραφής δεν μπορείς να αποτυπώσεις την έμπνευσή σου, αν δεν έχεις φαντασία δεν θα έχεις τι να γράψεις και αν δεν δουλέψεις θα φανεί η προχειρότητα στο τελικό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά πιστεύω στο ταλέντο και έχω δει πένες δυνατές που το πιο απλό πράγμα το γράφουν με ένα τρόπο που το κάνουν να φαίνεται πανέμορφο, άρα θα πω «ικανότητα γραφής»

8.    Γιατί γράφεις;
Γράφω καθαρά από προσωπική ανάγκη να αποτυπώσω όλα αυτά που βομβαρδίζουν κατά καιρούς το μυαλό μου. Γράφω γιατί αυτά που ενώ φαίνονται σκόρπια και ασύνδετα όταν έρχονται σαν έμπνευση, ολοκληρώνονται με σχήμα και λάμψη στο χαρτί. Είναι υπέροχο το συναίσθημα πληρότητας που παίρνεις όταν βλέπεις το αποτέλεσμα σαν ολοκληρωμένη δημιουργία να κάθετε μπροστά σου ξέροντας ότι προήλθε από σκόρπιες σκέψεις και λέξεις που μπήκαν στο μυαλό σου όπως ο κλέφτης την νύχτα.

9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.
Το «ένα» βιβλίο αν δεν υπήρχε δεύτερο θα έπρεπε να είναι ένα από τα μεγάλα κλασσικά κι εκεί θα έλεγα να διαβάσει κάποιος Καζαντζάκη. Όμως για να κάνουμε πιο απλή την απάντηση το αγαπημένο μου βιβλίο των τελευταίων ετών ήταν «Το Τελευταίο Αίνιγμα» της Marisha Pessl.

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;
Στο άμεσο μέλλον το τρίτο μέρος της Τριλογίας REM το οποίο ήδη το έχω ξεκινήσει και αμέσως ένα-δύο μυθιστορήματα  και  μια σειρά  διηγημάτων που επίσης γράφω κατά καιρούς και ανεβάζω ελεύθερα στην σελίδα μου.

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;
Υπάρχει η συγγραφική μου σελίδα στο Facebook και βέβαια το email μου filippos.morris@yahoo.com στα οποία απαντάω πάντα με μεγάλη χαρά.


Ευχαριστούμε πολύ τον Φίλιππο Μορρίς για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και του ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον.

Αν το βιβλίο του σας κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales και κερδίστε 1 αντίτυπο των βιβλίων "Η αρπαΓή" & "Μαύρη Στίλβη", πατώντας εδώ.