Συνέντευξη με τη Margaret Dalkour

Eξι άντρες προσπαθούν να σώσουν τον Άνθρωπο απ’ το απόλυτο Κακό.
Ένας συγγραφέας καταγράφει την προσπάθειά τους με τη μορφή μυθιστορήματος.
Κι ένας ερευνητής της κβαντομηχανικής πρεσβεύει πως τα πάντα είναι δυνατά, αλλά ακόμα δεν έχει ανακαλύψει μέσα του αν το πιστεύει.
Ο Frank Winders θα ταξιδέψει σ’ αυτούς τους τρεις κόσμους χωρίς, όμως, να κρατά κατά την επιστροφή του τη χειροπιαστή απόδειξη του εισιτηρίου που αποδεικνύει το ταξίδι.
Άραγε ο Frank Winders έζησε πράγματι σ’ αυτές τις τρεις διαφορετικές παράλληλες πραγματικότητες ή βίωσε ένα lucid dream που οι προδιαγραφές του ξεπερνούν κατά πολύ τον ορισμό του ζωντανού ονείρου; Έκανε πράγματι διαδοχικές βουτιές σε τρεις παράλληλους κόσμους –όντας παρατηρητής και πρωταγωνιστής τους– ή όλο αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας λιποθυμίας που διήρκεσε μόλις 38 λεπτά;
Η «Μήτρα του Κακού» αποτελεί ένα δυνατό μυθιστόρημα, όπου η λογική και η πίστη μας αποκαλύπτουν έναν σκοτεινό κόσμο που απλώνει το θανατηφόρο του δίχτυ πέρα απ’ τον χώρο του υπεραισθητού κι απειλεί να καταστρέψει τα πάντα.


Είχε έρθει πια η μεγάλη στιγμή για τον Frank Winders ν’ αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Όσο κι αν είχε κλειδώσει τα βιώματα και τις εμπειρίες του στο υπόγειο του νου του, με την ταμπέλα Συνειδητό Ονείρεμα, εκείνα τώρα έσπρωχναν με βία να βγουν προς τα έξω! Το απόκοσμο τεχνούργημα που είχε παραλάβει με τόσο μυστηριώδη τρόπο, είχε ταξιδέψει μέσα από πολύπλοκες κι εξωτικές χρονικές σήραγγες, με τους πιο παράδοξους κι ανέλπιστους ταχυδρόμους, για να φτάσει στα χέρια του… Ένα δεύτερο γράμμα, θα αποκάλυπτε πώς το ταξίδι του σ’ αυτές τις τρεις παράλληλες πραγματικότητες, όχι μόνο ήταν αληθινό, αλλά αυτή τη φορά το αποδεικτικό εισιτήριο είχε πάνω την ίδια την υπογραφή του! Μια υπογραφή που είχε τοποθετηθεί εκεί απ’ τον ίδιο σχεδόν εκατό χρόνια πριν από τη γέννησή του! Όσο για τον αποστολέα… μερικές φορές, εκ των πραγμάτων, ο ανθρώπινος νους είναι αναγκασμένος να διευρυνθεί και να αποδεχθεί πως αυτό που αποκαλεί ΑΔΥΝΑΤΟ όντως συμβαίνει!
Είναι δυνατόν το μέλλον να διαμορφώνει το παρελθόν; Μπορεί το παρόν να εξελίσσεται ταυτόχρονα και προς τις δύο κατευθύνσεις του Χρόνου; Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας ξεδιπλώνουν σταδιακά μια υπερκόσμια συνωμοσία που στέκεται πάνω και πέρα απ’ την ανθρώπινη διάνοια, καταλύοντας κάθε συμβατή αντίληψη περί υλικής πραγματικότητας! Το «Συννεφόδεντρο» έρχεται να προσφέρει στον αναγνώστη ένα παράθυρο σε άλλα δεδομένα, μετατρέποντάς τον σε ταξιδευτή του νου που τολμά να ακροβατήσει πάνω σε άγνωστα κοσμικά μοτίβα που μόνο η ανθρώπινη υπέρβαση ή η παράνοια -σύμφωνα με τις ισχύουσες κλασσικές απόψεις- μπορούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους.


Η συγγραφέας του μυθιστορήματος «Η ΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ» είναι η Margaret P. Dalkour.
Αγαπά την καλή μουσική, το διάβασμα και τη συγγραφή. Από παιδί τη μαγνήτιζε η εκδοχή του «τι βρίσκεται πίσω απ’ την κουρτίνα» κι αυτός ήταν ο λόγος που άρχισε να ψάχνει τα πράγματα σε μεγαλύτερο βάθος. Σήμερα, έχει καταλήξει πως το καλύτερο σημείο έναρξης αυτής της αναζήτησης είναι αποκλειστικά και μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός. Κι αυτό επειδή μέσα μας, η έναρξη και η κατάληξη -όση απόσταση κι αν φαίνεται να τις χωρίζει- στο τέλος βρίσκονται πάντα στο ίδιο σημείο.


1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.
Πρόκειται για μια ιστορία φαντασίας που σκοπό έχει να μεταφέρει κάποια μηνύματα στον αναγνώστη, η οποία εκτυλίσσεται μέσα στις σήραγγες του Χρόνου κάνοντας τον πρωταγωνιστή να εισέρχεται σε πραγματικότητες τις οποίες βιώνει και σαν πρωταγωνιστής μα και σαν παρατηρητής. Κι όλα αυτά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης που μοιάζει με όνειρο αλλά κατά παράδοξο κι ανεξήγητο τρόπο χρησιμοποιεί όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις, πράγμα που δεν συμβαδίζει με τον ορισμό του απλού ονείρου…

2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;
Ο λόγος που έγραψα τη συγκεκριμένη διλογία ήταν η ανάγκη μου να καταθέσω και να μοιραστώ με τους συνανθρώπους μου όσα είχα μάθει μετά πολλά χρόνια έρευνας, σκέψης και ενασχόλησης με αυτά τα ζητήματα. Μπορείς να πεις, ότι ήταν ο τρόπος μου να μοιραστώ τις γνώσεις μου και τις προσωπικές μου εμπειρίες με τους άλλους.

3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;Να μην ξεχάσει ποτέ πως «γράφουμε» όταν πραγματικά έχουμε κάτι να πούμε! Πράγμα που θέλω να πιστεύω πως τήρησα στη διλογία….


4.    Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις; 
     Λατρεύω γενικά τη φιλοσοφία, όμως τρελαίνομαι επίσης για τα μυθιστορήματα μυστηρίου και τα θρίλερ. Όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης της διλογίας, το «ύφος» μου προσπαθεί να «παντρέψει» αρμονικά αυτές τις δύο αγάπες…

5.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία;Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής; ΟΛΑ!!! Αν κάποιο απ’ αυτά τα στοιχεία ατονήσει, τουλάχιστο για μένα, η πλοκή έχει αδυναμίες και δεν κρατά γερά δεμένα όλα τα στοιχεία που την απαρτίζουν. 


   6.    Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;
Πολύ-πολύ μικρή. Θα σου πω μόνο ότι στη βιβλιοθήκη μου υπάρχουν τόσα πολλά χειρόγραφα( που δεν έχουν εκδοθεί, βέβαια) τα οποία, αν αποφασίσω ποτέ να τα «καλλιγραφήσω και να τα τελειοποιήσω» θα μπορούσα άνετα να δίνω τουλάχιστο δύο πονήματά μου το χρόνο για έκδοση.

7.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου;
Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά; Δυστυχώς και πάλι θα σου πω ότι, μόνο ο συνδυασμός και των τριών μπορεί να δώσει ένα καλό αποτέλεσμα. Αν λείψει κάτι απ’ όλα αυτά είναι σα να τρως ένα καλομαγειρεμένο φαγητό που όμως του λείπει το αλάτι! Σ’ αυτή την περίπτωση, όσο τέλεια κι αν είναι παρασκευασμένο θα εξακολουθεί να είναι άνοστο.


8.    Γιατί γράφεις;
Για να μοιραστώ όσα έμαθα και βίωσα με τους υπόλοιπους. Και από μια πιο προσωπική γωνία επειδή το έχω ανάγκη. Είναι κάτι που με κάνει χαρούμενη κι ευτυχισμένη.

9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.
Νομίζω πως «Οι Άθλιοι» του Β. Ουγκώ και σχεδόν όλα τα έργα του Ιουλίου Βέρν είναι τα αναγνώσματα που θα πρέπει κάθε συγγραφέας να έχει διαβάσει πριν ξεκινήσει να γράφει. Οι λόγοι είναι ευνόητοι. Σχετικά με τους αναγνώστες δε θα ήθελα να επιλέξω κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο έλληνα ή ξένου συγγραφέα, κλασσικού ή νεότερου επειδή αυτόματα θα αδικούσα αμέτρητα αριστουργήματα τόσο της ελληνικής όσο και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Με μεγάλο σεβασμό όμως απέναντι στο αναγνωστικό κοινό απλά θα πρότεινα να επιλέγουν ως επί το πλείστον βιβλία από τα οποία μπορούν να «πάρουν» κάτι…


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;
Πως απλά θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ όσο καλύτερα μπορώ στη θέρμη με την οποία αγκάλιασαν οι αναγνώστες τα πονήματά μου, επιδιώκοντας να τους προσφέρω πάντα τον καλύτερό μου εαυτό.

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;
Συνήθως μέσω facebook επειδή αποτελεί την πιο εύκολη επιλογή για μένα. Είναι το μοναδικό απ’ τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης που μπορώ να χειριστώ χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Επιπλέον, δυστυχώς δεν έχω επάρκεια χρόνου στην καθημερινή μου ρουτίνα για να διατηρώ ενεργό προφίλ σε περισσότερα σαιτ. Η πιο άμεση όμως επικοινωνία μαζί μου, νομίζω πως είναι η κατανόηση όσων γράφω και η προσάρμοση κάποιων σκέψεών μου απ’ τους αναγνώστες στην δική τους καθημερινότητα σε περίπτωση που κρίνουν ότι υπάρχει η πιθανότητα να τους φανούν χρήσιμες…



Ευχαριστούμε πολύ τη Margaret Dalkour για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και της ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον.


Αν το βιβλίο της σας κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales και κερδίστε από 1 αντίτυπο των βιβλίων "Η μήτρα του κακού" & "Η μήτρα του κακού ΙΙ -  Το συννεφόδεντρο" πατώντας εδώ.