Συνέντευξη με τον Δημήτρη Σίμο

Χαλκίδα 2010
To ποτάμι φουσκώνει. Τα βατράχια ετοιμάζονται για το τραγούδι τους. Μια δεκατετράχρονη μαθήτρια ανασύρεται νεκρή από τα παγωμένα νερά του Ευβοϊκού. Η υπόθεση επαναφέρει τον αστυνόμο Χρήστο Καπετάνο στη δράση, κάνοντας τη σύλληψη του δολοφόνου να φαντάζει ως η μόνη ευκαιρία για τη λύτρωση. 
Χρόνια θαμμένα μυστικά και απόκρυφες ιστορίες μιας μικρής κοινωνίας παραμένουν στο σκοτάδι μέχρι την ώρα της αποκάλυψης.


Αλιβέρι 1984
Δημήτρης και Αμαρυλλίς. Δυο αδέρφια χωρίς δεσμό αίματος να τους συνδέει. Ένας κήπος γεμάτος λάσπη. Η μετάβαση μιας οικογένειας από την ευημερία στη φτώχια. Πώς ένα ένοχο μυστικό θα χωρίσει αλλά και θα ενώσει τις ψυχές τους;
Δύο σκοτεινές ιστορίες, ένα αναπάντεχο τέλος.

Το βραβευμένο μυθιστόρημα του Δημήτρη Σίμου Τα Βατράχια είναι το πρώτο βιβλίο της  σειράς Σκοτεινά Νερά με ήρωα τον αστυνόμο Καπετάνο. 

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται διηγήματα τριών καταξιωμένων συγγραφέων της αστυνομικής λογοτεχνίας:

Μικρά Εγκλήματα της Οδού Δράκου της Χίλντας Παπαδημητρίου
Καντίνα «Ο Σάββας» του Δημήτρη Μαμαλούκα
Η Δεξαμενή του Βαγγέλη Γιαννίση

Το άψυχο σώμα μιας νεαρής μητέρας ανακαλύπτεται στα βράχια της θάλασσας, δίπλα στην αλάνα του Φάρου. Ο αστυνόμος Καπετάνος καλείται να ξεμπλέξει το κουβάρι ενός φόνου που θα εμφανίσει μπροστά του ένα στοιχειωμένο παρελθόν. 

Ο υπόκοσμος βγαίνει από το σκοτάδι αναζητώντας μια θέση στο φως με ανταμοιβή το χρήμα.  Μυστικά αίματος μέσα στην οικογένεια. Αδελφικοί δεσμοί που καμουφλάρονται. Το φως μπορεί να δώσει τη λύση. Τα ψάρια πρέπει να τυφλωθούν, να χάσουν το πλεονέκτημα του καμουφλάζ.  
Μια παράνομη ερωτική σχέση οδηγεί στην καταστροφή. Η προσπάθεια αναρρίχησης στα  ανώτερα κοινωνικά στρώματα θα αποτελέσει την αρχή για το παιχνίδι. Ένα παιχνίδι χωρίς νικητή.

Μετά το βραβευμένο μυθιστόρημα Τα Βατράχια, ο Δημήτρης Σίμος επιστρέφει σε ακόμη πιο Σκοτεινά Νερά… Το Τυφλά Ψάρια είναι η πολυαναμενόμενη δεύτερη υπόθεση του αστυνόμου Καπετάνου.




Ο Δημήτρης Σίμος γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1987. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των χρηματοοικονομικών. Τα Βατράχια, η πρώτη του συγγραφική δουλειά, έχουν κερδίζει την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό μυθιστορήματος Ασημένια Σελίδα. Δραστηριοποιείται παράλληλα ως θεατρικός συγγραφέας· το πρώτο του θεατρικό έργο, Το Κόκκινο Μελίσσι, ανέβηκε στη σκηνή του θεάτρου Πόλη. Τον Ιανουάριο του 2016 έγινε δεκτός στην Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας, ως ένα από τα νεαρότερα μέλη της. Το Μάιο του 2018 πρόκειται να εκδοθεί το δεύτερο μυθιστόρημά του, στο οποίο πρωταγωνιστεί και πάλι ο αστυνόμος Καπετάνος.



1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Τυφλά ψάρια, είναι ο τίτλος της δεύτερης περιπέτειας του αστυνόμου Καπετάνου και έρχεται στις 11 Μάη. Το έργο αποτελεί μέρος της αστυνομικής σειράς, Σκοτεινά νέρα, την πρώτη Ελληνική  αστυνομική σειρά από τις εκδόσεις Bell και είναι μεγάλη τιμή για μένα που οι ιστορικές αυτές εκδόσεις έχουν εμπιστευτεί εμένα για την υλοποίηση της.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Το κύριο ερώτημα που μου έδωσε την έμπνευση ήταν η επιλογή σε μια ερώτηση:
Ηθικά σωστά ή νόμιμα σωστό. Αυτό ήταν και το εναρκτήριο λάκτισμα για να αρχίσω να πλάθω την δομή.  Η υπόθεση ξεκινά με το άψυχο σώμα μιας νεαρής μητέρας που  ανακαλύπτεται στα βράχια της θάλασσας, δίπλα στην αλάνα του Φάρου. Ο αστυνόμος Καπετάνος καλείται να ξεμπλέξει το κουβάρι ενός φόνου που θα εμφανίσει μπροστά του ένα στοιχειωμένο παρελθόν. 

Ο υπόκοσμος βγαίνει από το σκοτάδι αναζητώντας μια θέση στο φως με ανταμοιβή το χρήμα. Μυστικά αίματος μέσα στην οικογένεια. Αδελφικοί δεσμοί που καμουφλάρονται. Το φως μπορεί να δώσει την λύση. Τα ψάρια πρέπει να τυφλωθούν, να χάσουν το πλεονέκτημα του καμουφλάζ. 



Μια παράνομη ερωτική σχέση οδηγεί στην καταστροφή. Η προσπάθεια αναρρίχησης στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα θα αποτελέσει την αρχή για το παιχνίδι. Ένα παιχνίδι χωρίς νικητή.

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Διάβαζε καλύτερους συγγραφείς από σένα για να γίνεις καλύτερος.

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Μου αρέσουν πολύ τα διηγήματα. Δύσκολη μορφή, πολλές ιστορίες που απαιτούν υψηλή τεχνική.

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Ο συνδυασμός χαρακτήρων και πλοκής είναι τα κύρια συστατικά. Σίγουρα η σωστή γλώσσα βοηθά πολύ εφόσον μιλάμε για λογοτεχνία. Ένας συγγραφέας πρέπει πάνω από όλα να είναι γνώστης των δραματουργικών τεχνικών. Η λογοτεχνία είναι τέχνη, όχι έκθεση.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Σχετικά μικρός. Στα 22 μου.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Σε μένα λειτουργεί η σκληρή δουλειά και βάσει αυτού προχωρώ. Γράφω κάθε πρωί και διορθώνω κάθε απόγευμα. Θέλει υπομονή και επιμονή. Δεν πρέπει να θεωρείς πως κάτιι πέτυχες πριν μπει η τελευταία τελεία.

8. Γιατί γράφεις;

Για να ζω πολλές ζωές σε μία. Για τον ίδιο λόγο που ταξιδεύω.
  
9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Δεν υπάρχουν πρέπει. Διαβάζουμε για προχωρήσουμε σαν άνθρωποι. Εμένα προσωπικά η λογοτεχνία με έσωσε από την επιπολαιότητα και με ωρίμασε σαν άτομο.

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Ίσως κάποια ταινία ή σειρά πέρα από βιβλία.

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Στη συγγραφική μου σελίδα στο fb: disimos1 καθώς και στο Instagram στην ίδια διεύθυνση


Ευχαριστούμε πολύ τον Δημήτρη Σίμο για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και του ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον.

Αν το βιβλίο του σας κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales και κερδίστε 1 αντίτυπο του βιβλίου "Τυφλά Ψάρια" πατώντας εδώ.