Συνέντευξη με τον Γιώργο Δάμτσιο


Για τη νεαρή Εύη Καστώνη, η διαµονή σε ένα αποµονωµένο και ορεινό χωριό όπως η Δρύπη είναι σκέτο µαρτύριο. Η άσχηµη εξωτερική της εµφάνιση και το καταρρακωµένο της ηθικό την έχουν οδηγήσει στο περιθώριο. Πλέον κάθε της πέρασµα από την πλατεία του χωριού µπορεί να γίνει η αφορµή για ένα ακόµα επεισόδιο γελοιοποίησης και εκφοβισµού.



Η ευκαιρία για την απόλυτη ανατροπή έρχεται όταν εντοπίζει ένα παράξενο αντικείµενο. Ένα φυλακτό που µοιάζει ικανό να εκπληρώσει την κάθε της επιθυµία. Πλέον µπορεί να γίνει πραγµατική καλλονή, ενώ έχει τη δυνατότητα να εκδικηθεί τον χειρότερο βασανιστή της και να διεκδικήσει τον άντρα των ονείρων της. Μόνο που για κάθε της επιθυµία, το φυλακτό απαιτεί από εκείνη και από µία µικρή εξυπηρέτηση. Μία δοκιµασία. Η οποία είναι τελικά ικανή να την αλλάξει ανεπανόρθωτα.
Πόσο µακριά θα φτάσει για να κερδίσει τα όσα ονειρευόταν από µικρό παιδί; Πόση από την ανθρωπιά της θα κινδυνέψει να χάσει;
Ο µόνος που γνωρίζει την απάντηση είναι ο παράξενος ένοικος του Τρίπτυχου των Ευχών…




Ο Γιώργος Δάµτσιος γεννήθηκε 1978 στη Νάουσα και εργάζεται στο Ελληνικό Δηµόσιο από το 2000. Εξακολουθεί να διαµένει στη Νάουσα, µαζί µε τη σύζυγό του Αναστασία και τα δύο παιδιά τους.

Αποτελεί έναν από τους οραµατιστές και µέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria.
Αρθρογραφεί τακτικά στην ιστοσελίδα nyctophilia.gr, καθώς και στο προσωπικό του blog: georgedamtsios.weebly.com
Το πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε τον Νοέµβριο του 2015 από τις εκδόσεις Momentum και τιτλοφορείται “Μέχρι την τελευταία του ανάσα”.
Τον Γενάρη του 2016, συµµετείχε στο συλλογικό έργο “Ψίθυροι µέσα στη νύχτα” (nyctophilia.gr).
Τον Ιούνιο του 2016 κατέλαβε την πρώτη θέση ανάµεσα σε εκατόν τριάντα συµµετέχοντες στον διαγωνισµό των εκδόσεων “Ανάτυπο” µε θέµα “Το Άγνωστο”. Συµµετείχε στο αντίστοιχο συλλογικό έργο.
Τον Μάρτιο του 2017 συµµετείχε σε τρεις ακόµα συλλογές διηγηµάτων: “Αντίθετο Ηµισφαίριο 4” (για λογαριασµό της gamecraft), “Τρόµος” (εκδ. Ανάτυπο) και “Ζόµπι στην Ελλάδα” (εκδ. iWrite).





1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.


Το τρίπτυχο των ευχών είναι μια ιστορία που διαδραματίζεται σ’ ένα ορεινό χωριό του Βερμίου, τη Δρύπη. Η πρωταγωνίστριά του, η Εύη Καστώνη, είναι μια νεαρή κοπέλα με εμφανισιακά προβλήματα και χαμηλή αυτοπεποίθηση… Μέχρι που μια μέρα έχει την ευκαιρία για τη μεγάλη αλλαγή, αφού βρίσκει ένα παράξενο αντικείμενο που μπορεί και εκπληρώνει ευχές.  Μόνο που, όπως σύντομα διαπιστώνει, πίσω από αυτές τις ευχές κρύβονται ανταλλάγματα, τα οποία αρχικά φαντάζουν αθώα αλλά στην πορεία αποδεικνύονται πολύ δύσκολα. Το τίμημα που πρέπει να πληρώσει είναι τεράστιο. Σε μας απομένει να δούμε πού θα φτάσει και τι σκοπεύει να θυσιάσει τώρα που μπορεί να αποκτήσει όσα ονειρεύεται. 

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Συνήθως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης στα γραπτά μου. Εκτός κι αν υπάρχει, αλλά η όλη διαδικασία γίνεται υποσυνείδητα! 
Συνήθως όταν γράφω ένα βιβλίο είναι για να μάθω κι εγώ κάτι μέσα από αυτό. Στο συγκεκριμένο, και συνδέοντας αυτή την απάντηση με την προηγούμενη, ήθελα να μάθω πού θα σταματήσει η Εύη… Πότε θα σταματήσει τις ευχές τις όταν βλέπει ότι εξαιτίας τους δημιουργούνται τόσα προβλήματα.  Μου αρέσουν τέτοιες καταστάσεις, αφού ουσιαστικά στη θέση της Εύης θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας. 

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να το είχα κάνει τόσο εντατικά από πιο νωρίς! Διότι έχω άπειρες ιδέες και δεν ξέρω πότε θα τις γράψω όλες!

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Διαβάζω περίπου 80 βιβλία τον χρόνο και πραγματικά είναι από κάθε λογοτεχνικό είδος αλλά και κάθε εποχής. Γενικά είναι πολύ δύσκολο να βρω βιβλίο που να είναι «έξω από τα νερά μου».
Σαν συγγραφέας ασχολούμαι περισσότερο με τη λογοτεχνία του φανταστικού. Αλλά ήταν και λίγο συγκυριακό όλο αυτό. Έχω έτοιμα γραμμένα βιβλία που είναι από παιδικά μέχρι και αμιγώς αστυνομικά.

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής; 

Όλοι! Όπως και στη ζωή, τα πάντα είναι σημαντικά. Ακόμα και εκείνος ο χαρακτήρας που θα εμφανιστεί για μια σειρά, πρέπει να είναι σαφές γιατί εμφανίστηκε μόνο τόσο, ακόμα και χωρίς να του αφιερώσεις ούτε μια λέξη. Προφανώς βέβαια οι πρωταγωνιστές οφείλουν να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο αφού είναι η δική τους ιστορία αυτή που θα ειπωθεί. 

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Γράφω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Θυμάμαι ότι έβλεπα έργα στην τηλεόραση, και ουσιαστικά τα αντέγραφα, ήδη από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού! Σταδιακά πέρασα και στις δικές μου ιστορίες.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Τα πάντα είναι αλληλένδετα. Το ένα τραβάει το άλλο προς τα επάνω. Ακόμα και η φαντασία, το ταλέντο αν προτιμάτε, καλλιεργείται όσο είσαι εκεί και «δουλεύεις». 

8. Γιατί γράφεις;
Γιατί δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά!

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης. 

Πάντα είμαι της άποψης «να μην είναι ένα, αλλά χίλια!». Με αυτή τη λογική, ο καθένας σκαλίζει και σκαλίζει ξανά τα ράφια των βιβλιοπωλείων. Και όσο περισσότερα διαβάζει, τόσο πιο πολύ βελτιώνεται σαν άνθρωπος. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορώ να καταλήξω ποτέ σε ένα ή και σε δέκα βιβλία.

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Ελπίζω πολλά ακόμη βιβλία! Εύχομαι φυσικά ολόψυχα να αρέσουν…

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Μπορούν να με βρουν πολύ εύκολα μέσω των social media. Προσπαθώ να μπαίνω σε αυτά τουλάχιστον μια φορά τη μέρα… από την άλλη πάλι, προσπαθώ να μην μπαίνω πολύ, γιατί από ένα σημείο και μετά όλο αυτό μετουσιώνεται σε χαμένο χρόνο. 



Ευχαριστούμε πολύ τον Γιώργο Δάμτσιο για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και του ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον.

Αν το βιβλίο του σας κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales και κερδίστε 1 αντίτυπο του βιβλίου "Το τρίπτυχο των ευχών" πατώντας εδώ.