Συνέντευξη με την Άννα Σπανογιώργου

Μια μάχη αέναη εξελίσσεται γύρω μας, καθώς τρέχουμε να προλάβουμε την καθημερινότητα. Το πεπρωμένο μας, γραμμένο στο γενετικό μας κώδικα, μας κληροδοτεί με χαρίσματα και δυνάμεις που ανακαλύπτουμε την κατάλληλη στιγμή, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας πιο δυνατοί και να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο. Το βιβλίο «Η Πτώση» αφηγείται την πορεία της Κάτιας, μιας νεαρής κοπέλας που ζει μέσα στη ρουτίνα. Μια μέρα όλη της η ζωή αλλάζει, καθώς βιώνει καταστάσεις που αρχικά δεν καταλαβαίνει. Παρασυρόμενη από την αγάπη που νιώθει για τον Άρη και έχοντάς του τυφλή εμπιστοσύνη, οδηγείται μέσα από μια σειρά καταιγιστικών, συναρπαστικών και απρόβλεπτων γεγονότων στον προορισμό που της έχει ορίσει η μοίρα. Ή μήπως όχι;

Η Άννα Σπανογιώργου γεννήθηκε και µεγάλωσε στον Σοχό Θεσσαλονίκης, όπου ζει σήµερα µε τον σύζυγό της, Κώστα και τα τρία τους παιδιά. Έχει σπουδάσει στο τµήµα Εµπορίας και Διαφήµισης στη Θεσσαλονίκη, µε εξειδίκευση στον τοµέα των πωλήσεων. Η ενασχόλησή της µε τον γραπτό λόγο, την οδήγησε αρχικά στη στιχουργία, µε την οποία εκφράζει αναζητήσεις και ανησυχίες µέσα από το πρίσµα της φαντασίας, κυρίως στην αγγλική γλώσσα. Αργότερα, η ιδέα της συγγραφής εξελίχθηκε ως µία επιπλέον πτυχή της δηµιουργικότητάς της, γεγονός που την οδήγησε στην ολοκλήρωση του πρώτου της µυθιστορήµατος.



1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Η «Αέναη Μάχη» είναι μια τριλογία, η όποια κινείται στον χώρο του φανταστικού, εμπεριέχοντας, όμως, πολλά στοιχειά της καθημερινότητας, προβληματισμούς σχετικά με την ανθρώπινη φύση αλλά και την εσωτερική εξέλιξη. Το πρώτο μέρος της τριλογίας που τιτλοφορείται «η πτώση» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή, ενώ το δεύτερο μέρος «Άνοδος» έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Η ιστορία ξεκινά με την Κάτια, μια νεαρή κοπέλα, η οποία βρίσκεται στην υπηρεσία του μυστηριώδους Άρη. Προσέρχεται στο σπίτι του, με το κόκκινο βιβλίο που της έχει κληροδοτήσει η γιαγιά της και είναι η φύλακας της κόκκινης πόρτας. Ο αναγνώστης καλείται να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από αυτήν την πόρτα και να ακολουθήσει την Κάτια σε μια περιπετειώδη ιστορία που περνά από κατακόμβες, κάστρα, δάση, προκειμένου να υπερασπιστεί την πλευρά του Άρη ενάντια στους εχθρούς του. Το ερώτημα που τίθεται είναι πολυσύνθετο: τι είναι αυτό που διαχωρίζει το καλό με το κακό; Ως πότε πρέπει να εμπιστευόμαστε; Πού είμαστε ικανοί να φτάσουμε για την αγάπη και πόσα πράγματα μπορούμε να παραβλέψουμε για χάρη της; Εμείς ορίζουμε την μοίρα μας ή απλά διαβαίνουμε το χαραγμένο μονοπάτι; Και, τελικά, ποιο είναι το κατώτατο σημείο της πτώσης μας;


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Νομίζω δεν υπάρχει κύρια πηγή έμπνευσης, πέρα από την πηγαία ανάγκη για έκφραση. Από εκεί και έπειτα, όλα είναι εν δυνάμει εμπνεύσεις. Η πτώση άρχισε ως εξής: «Η μέρα εκείνη ξεκίνησε, όπως και όλες οι υπόλοιπες μέρες τον τελευταίο καιρό, χωρίς να προμηνύει κάτι το διαφορετικό…» Με αυτή την απλή φράση, που αντιπροσωπεύει πολλούς από εμάς, στις περισσότερες μέρες της ζωής τους. Και, όμως, μέσα της γεννήθηκε και καθοδηγήθηκε όλη η ιστορία, η όποια εξελισσόταν σε κάθε στάδιο της συγγραφής, έχοντας την δική της φωνή. Εγώ απλά την ακολούθησα.


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Σίγουρα υπάρχουν πολλά που έχουν αλλάξει μέσα μου από τη στιγμή που ξεκίνησα να γράφω. Τώρα, είμαι ένα διαφορετικό άτομο. Νιώθω ότι έχω μάθει πράγματα από τη συγγραφή του πρώτου βιβλίου. Κι, όμως, η μόνη συμβουλή που θα έδινα στον εαυτό μου αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω θα ήταν: απλά γράψε. Τίποτε άλλο.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Συνήθως διαβάζω φανταστικό, αστυνομικά ή τρόμου. Όμως, έχω απολαύσει και άλλα ήδη βιβλίων που δεν άνηκαν στις προαναφερθείσες κατηγορίες. Οπότε, θα πω ότι μου αρέσει να διαβάζω οτιδήποτε ικανοποιεί τη ψύχη και το μυαλό.
Όταν γράφω, τουλάχιστον μέχρι τώρα, κινούμαι στα πλαίσια του φανταστικού και μου αρέσει το κείμενο να έχει μια πινελιά παραμυθιού, ή τουλάχιστον προσπαθώ να έχει!


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Όλα είναι εξίσου σημαντικά. Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιον ρόλο ως κυριότερο. Αλλά, θα ήθελα να αναδείξω κάποιον άλλο πάνω από όλους αυτούς: τον αναγνώστη. Αυτός είναι που ζωντανεύει την ιστορία στο μυαλό του, αυτός δίνει σπουδαιότητα στους ήρωες, αυτός χτίζει μια σχέση μαζί τους. Άρα, είναι η σχέση που δημιουργεί ο κάθε αναγνώστης με τους χαρακτήρες αυτό που καθορίζει την σημασία του καθενός.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο, βρίσκω τον εαυτό μου να γράφει «κάτι» πολλές φορές στην σχολική ηλικία.  Τελικά οδηγήθηκα στη συγγραφή στίχων και από εκεί η μετάβαση στην συγγραφή έγινε σε ένα σημείο, το όποιο πρέπει να ήταν γύρω στα είκοσι πέντε.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Και πάλι μια δύσκολη επιλογή. Και αυτό γιατί η έννοια του «καλού βιβλίου» είναι εντελώς υποκειμενική. Φυσικά και χρειάζονται όλα τα παραπάνω για την σύνθεση ενός αξιοπρεπούς αποτελέσματος. Το πιο κρίσιμο, όμως, κατά την γνώμη μου είναι να συνδυάζονται όλα αρμονικά και να αποδίδουν με επιτυχία αυτό που έχει ο συγγραφέας στο μυαλό του.


8. Γιατί γράφεις;

Για να εξορκίσω τους εσωτερικούς μου δαίμονες. Για να τους κάνω να σιωπούν, καθώς παρακολουθούν με αγωνία την ιστορία να εξελίσσεται μέσα στο μυαλό μου.


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Για τους συγγραφείς, η πρόταση είναι πολύ απλή: να διαβάζουν τα βιβλία τους. Να τα νιώσουν σαν αναγνώστες. Έτσι, θα είναι σίγουροι ότι γεμίζουν την ψυχή τους.
Ο κάθε αναγνώστης θα πρότεινα να διαβάζει ότι πέφτει στα χέρια του, αρκεί να νιώθει ότι του κινεί το ενδιαφέρον και ότι μπορεί να το αντιμετωπίσει με στοργικότητα. Σαν τη γυναίκα που παίρνει αγκαλιά ένα μωρό. Προσωπικά, αν δεν νιώθω έτσι για ένα βιβλίο, δεν το διαβάζω. Και στα αλήθεια, ακολουθώντας αυτόν τον κανόνα, δύσκολα απογοητεύομαι από βιβλίο.


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Στο κοντινό μέλλον μπορείτε να αναμένετε το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Αέναη Μάχη- Άνοδος» ενώ σε βάθος χρόνου δρομολογείται και το τρίτο βιβλίο που ολοκληρώνει την τριλογία.


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Στο facebook μέσω του προσωπικού μου λογαριασμού, αλλά και της σελίδας του βιβλίου, και μέσω instagram.



Ευχαριστούμε πολύ την Άννα Σπανογιώργου για τη συνέντευξή της και της ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον. 



Αν το βιβλίο της σας κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales, για να κερδίσετε 1 αντίτυπο του "Αέναη Μάχη: η πτώση", πατώντας εδώ.