Συνέντευξη με τον Παναγιώτη Γλυνό


Από τη σκοτεινή ψυχή του βλάστημου συγγραφέα του «Μεσσία του Θανάτου» αναδύεται ένα ακόμα αμαρτωλό έργο, το «Εγώ, ο Εωσφόρος». Το βιβλίο είναι ένα καθαρά εγωιστικό μανιφέστο, αλλά ταυτοχρόνως ένα αλαζονικό ταξίδι στα όνειρα και τους εφιάλτες του ίδιου του συγγραφέα. Ένα ταξίδι στα απόκρυφα μονοπάτια της ψυχής του, γραμμένο με έντονη ποιητική σαγήνη αλλά και με έναν επικίνδυνο αλλά ταυτοχρόνως ρομαντικά αυτοκαταστροφικό τρόπο.
Το βιβλίο αφηγείται τη ζωή ενός συγγραφέα, καταβεβλημένου από την κατάθλιψη, που η μόνη παρηγοριά του είναι ο ύπνος. Σε ένα όνειρό του συναντά τον Εωσφόρο, ένα φωτεινό Ον, που είναι παντογνώστης κάθε φιλοσοφίας και του διδάσκει τις αρετές της ύπαρξής του. Μέσα από τα όνειρά του ο συγγραφέας ανακαλύπτει τον εαυτό του, καθώς ο Εωσφόρος τον αφήνει ελεύθερο να ζήσει χωρίς ενοχές και να εκφράσει κάθε απωθημένο του, για να μπορέσει να αποβάλει το έντονο μίσος, που έχει κυριαρχήσει στην καρδιά του σαν παράσιτο. Πρόκεται για ένα αινιγματικό και αποκρυφιστικό έργο, φόρος τιμής στα βιβλία του Aleister Crowley και Anton Lavey. Ένα επιθετικό κήρυγμα μίσους ενάντια σε όλους και σε όλα που θα σοκάρει, αλλά ταυτοχρόνως θα αφυπνίσει τους αναγνώστες, που θα παρασυρθούν από τις σελίδες του. Ένα έργο το οποίο, πέρα από την μυθοπλαστική και φιλοσοφική υπόσταση του, έχει και μια έντονη ψυχολογική διάσταση ανάμεσα στην διχόνοια των ανθρώπινων συναισθημάτων και τον υπαρξιακό διχασμό ανάμεσα σε θνητό και θείο.


Ο Παναγιώτης Γλυνός γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπουδάζει σκηνοθεσία στο New York College και έχει σκηνοθετήσει αρκετές μικρού μήκους ταινίες. Έχει αρθρογραφήσει στο περιοδικό Συμπαντικές Διαδρομές, ενώ έχει γράψει και πολλά αδημοσίευτα ακόμα διηγήματα και ποιήματα. Ένα από τα διηγήματά του «Κραυγές» έχει συμπεριληφθεί στην ανθολογία διηγημάτων «Θρύλοι του Σύμπαντος ΙΙΙ». Ο Μεσσίας του Θανάτου είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.


Συνέντευξη με τον Παναγιώτη Γλυνό

1. Τι έχει αλλάξει στη ζωή σου από την τελευταία συνέντευξη που μας παραχώρησες;

Χωρίς αμφιβολία πολλά αλλά όχι τόσα πολλά ώστε να ενθουσιαστώ για το παρόν μου.Τελίωσα την σχολή κινηματογράφου,γύρισα και μια μικρού μήκους ταινία και φυσικά έβγαλα και το δεύτερο μου βιβλίο,το Εγώ,ο Εωσφόρος.Ωρίμασα,πόνεσα και έγινα περισσότερο κτήνος.Αυτά μέχρι στιγμής!

2. Μίλησέ μας για το καινούριο βιβλίο σου.
          
Το καινούργιο μου βιβλίο,είναι βιβλίο «αμαρτία» από μόνο του,άλλωστε αν κάτι δεν  θεωρείται απογορευμένο από τον ηθικό κώδικα μιας κοινωνίας δεν αξίζει να το εξερευνήσω.Και το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν η απόλυτη ιεροσυλία,ένας τρόπος απελευθέρωσης του αδυσώπητου μίσους μου,μια ιδέα τόσο βλάσφημη που χρειαζόταν οπωσδήποτε έναν τρόπο ουσιαστικής έκφρασης για να εξευμενιστεί,όπως ήταν και είναι η συγγραφή.Το βιβλίο μου είναι ένα κήρυγμα μίσους,ένα πνευματικό παραλήρημα,ένα εγωιστικό μανιφέστο γεμάτο αποκρυφισμό,μυστικισμό,φιλοσοφία αλλά και ποίηση.Θα έλεγα οτι είναι ένα πείραμα,το οποίο αν και ξεκινάει σαν ένα μυθιστόρημα η μάλλον σαν εξομολόγηση από μένα,συνεχίζει ως ένα βίβλιο φιλοσοφίας και καταλήγει στο τέλος ως ένα βιβλίο λογοτεχνίας.Μέσα από το βιβλίο αφηγούμαι την ιστορία ενός συγγραφέα(εμένα) ο οποίος είναι τρομερά καταβεβλημένος από την κατάθλιψη  και η μόνη του παρηγοριά είναι ο ύπνος,ο αδελφός του θανατού.Σε ένα από τα όνειρα του συναντάει τον Εωσφόρο ένα φωτεινό πλάσμα,παντογνώστης κάθε φιλοσοφίας,το οποίο του διδάσκει τις αρετές  της ζωής και τον απελευθερώνει,άλλοτε με θεμιτούς τρόπους και άλλοτε με όχι και τόσο θεμιτούς.Κυρίαρχο στοιχείο της απελευθέρωσης του είναι η φιλοσοφία.Στην ουσία πίσω από κάθε πράξη του,κρύβεται μια ιδέα,πολλές φορές απόκρυφη!
       
3. Τι κοινά έχει ο συγγραφέας της ιστορίας σου με εσένα;
             
Πολλά, καταρχάς είμαι εγώ,όπως προανέφερα.Ο συγγραφέας της ιστορίας μου είναι ευαίσθητος και ρομαντικός αλλά ταυτοχρόνως οργισμένος και αυτοκαταστροφικός όπως είμαι επίσης εγώ,αν και ο ρομαντισμός μου δυστυχώς έχει εξαλειφθεί μέσα από την σκληρότητα της κοινωνίας.Αυτό πιστεύω πως φαίνεται έντονα και στο βιβλίο μου,όπου υπάρχει αφήγηση από τον συγγραφέα και υπάρχει ερώτηση-απάντηση,συγγραφέα-Εωσφόρου,υπάρχει μια ευαισθησία στα λόγια του και ένας έντονος αλτρουισμός και όσο προχωράει η αφήγηση αρχίζει και χάνεται  για να υπερισχύσει η φιλοσοφία,τότε ο αλτρουσμός χάνεται και τον κυρίαρχο ρόλο παίρνει η σκληρότητα και ο  μισανθρωπισμός.Με λίγα λόγια το Εγώ,ο Εωσφόρος ξεκινάει σαν ένα βρέφος,αδύναμο και ευάλωτο και όσο μεγαλώνει και ενηλικιώνεται γίνεται δηλητηριώδες και αβυσσαλέο,όπως  ακριβώς και ο άνθρωπος.

4. Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το «Εγώ, ο Εωσφόρος» μέσα σου;
              
Εξελισσόταν μέσα μου αργά αλλά σταθερά.Θυμάμαι αφού είχα τελιώσει τον Μεσσία του Θανάτου,το πρώτο μου βιβλίο,έκανα πολλές απόπειρες για να γράψω και ένα δεύτερο καθώς μου άρεσε πολύ η εμπειρία του πρώτου.Παρόλα αυτά όλες ήταν αποτυχημένες,οι ιστορίες δεν κύλαγαν αφηγηματικά και γενικότερα είχα χάσει το ενδιαφέρον μου για αυτές.Θυμάμαι όμως ότι μόλις είχα τελιώσει το πρώτο βιβλίο υπήρχε ένας τίτλος που για κάποιον περίεργο λόγο μου είχε γίνει έμμονη ιδέα,το Εγώ,ο Εωσφόρος,είχα μόνο τον τίτλο και τίποτα άλλο.Μάλιστα όποτε σκεφτόμουν τον τίτλο,γέλαγα,μόνος μου φυσικά όπως κάνει κάθε παρανοικός.Είμαι μάλλον προβοκάτορας και μου αρέσει να ανοίγω στρατόπεδα.Το Εγώ ο Εωσφόρος είχε ξεκινήσει αρχικά σαν ένα κήρυγμα κατά του χριστιανισμού,δεν λειτούργησε όμως,δεν ήταν αυτό που ήθελα.Στην πραγματικότητα δεν ήθελα να εναντιωθώ σε μια θρησκεία που  από μόνη της,όπως βλέπουμε έχει αρχίσει να παρακμάζει.Ήθελα να εναντιωθώ ενάντια στην ανθρωπότητα και σε όσα έχει χτίσει και τότε το Εγώ ο Εωσφόρος γράφτηκε από μόνο του.Στην κυριολεξία όμως,είμαι σίγουρος πως κάτι μπήκε μέσα μου και το έγραψε αυτό το βιβλίο.Κάποιος δαίμονας,ίσως και ο ίδιος ο Εωσφόρος.Να είναι κάλα όπου και να βρίσκεται γιατί ήταν από τις καλύτερες συνεργασίες και εμπειρίες  που είχα και ελπίζω και στο μέλλον να έχουμε περισσότερες.Με λίγα λόγια,το αδυσώπητο μίσος,η έντονη οργή,το ενδιαφέρον μου για τον αποκρυφισμό,ο Άλιστερ Κροόυλι και φυσικά η Αποκάλυψη του Ιωάννη που την είχα διαβάσει σε μικρή ηλικία,με επηρέασε για να γράψω και εγώ το δικό μου πνευματικό παραλήρημα.

5. Σχολίασέ μας τον τίτλο.

Ο τίτλος είναι εγωιστικός,μιλάω πάλι για μένα,παίρνω την ταυτότητα  του Εωσφόρου,μίας λέξης που δυστυχώς έχει παραχαραχθεί στην ανθρώπινη «ελληνική μ.Χ» μνήμη σαν κάτι σατανικό.Στην πραγματικότητα σημαίνει αυτός που φέρνει το φώς αρά στην συγκεκριμένη περίπτωση,εγώ είμαι αυτός που φέρνει το φώς μέσα από το βιβλίο μου,άρα Εγώ είμαι ο Εωσφόρος!    

6. Στην περίληψη του βιβλίου σου διαβάζουμε: «Ένα επιθετικό κήρυγμα μίσους ενάντια σε όλους και σε όλα που θα σοκάρει». Πιστεύεις ότι το ελληνικό αναγνωστικό κοινό σοκάρεται εύκολα ή εσύ ο ίδιος με το τελευταίο βιβλίο σου θεωρείς ότι το προκαλείς περισσότερο;

Εξαρτάται τον αναγνώστη,είμαι σίγουρος όμως πως ένας αναγνώστης ξέρει τι αγοράζει και τι διαβάζει.Κάποιος που του αρέσουν αυτού του είδους τα βιβλία θα πάρει το Εγώ ο Εωσφόρος,κάποιος  άνθρωπος της εκκλησίας όμως,δεν νομίζω...εξαρτάται βέβαια αν έχει και κρυφή ζωή όποτε τότε είμαι σίγουρος πως θα απολαύσει το κήρυγμα μου(στα κρυφά φυσικά).Θεωρώ ναί λοιπόν,σοκάρονται εύκολα,αν όχι το αναγνωστικό κοινό τότε σίγουρα το απλό κοινό.Γιατί το απλό κοινό βλέπει αυτό το βιβλίο σαν απειλή πρός τις αξίες του.Αξίες,που διδάχθηκε φυσικά από άλλους.

7. Τι σε εμπνέει;
                    
Διάφορα πράγματα,πολλές φορές είναι διαφορετικά  άλλα όλα στο τέλος καταλήγουν να γίνουν σκοτεινά και ακραία.Για παράδειγμα λίγο καιρό πριν γράψω τον Μεσσία του Θανάτου διάβαζα πολύ Σοπενχαούερ και Ντε Σάντ.Και την περίοδο του Εωσφόρου διάβαζα πολλά αποκρυφιστικά βιβλία όπως Αντόν Λαβέυ και Άλιστερ Κροόυλι.Με λίγα λόγια τα βιβλία που με ενθουσιάσαν όταν τα διάβαζα είναι και τα βιβλία που ήθελα και εγώ να γράψω.           

8. Διαβάζεις; Ποιος θα έλεγες ότι είναι ο αγαπημένος σου συγγραφέας;
          
Έχω πολλούς και η ερώτηση δυστυχώς είιναι πολύ συμβατική,δεν μπορεί να υπάρχει μόνο ένας.Θα έλεγα Λάβκραφτ,Ντε Σάντ,Νίτσε,Σοπενχάουερ,ανάλογα τις αναγνωστικές ορέξεις μου.Τώρα τον τελευταίο καιρό διαβάζω κυρίως βιβλία ψυχολογίας,αυτήν την περίοδο με ενδιαφέρει να μάθω αν ένας δολοφόνος γεννιέται η γίνεται!

9. Το «Εγώ, ο Εωσφόρος» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά σου. Επίσης έχει εκδοθεί μία συλλογή διηγημάτων στην οποία συμμετείχες κι εσύ. Πώς νιώθεις που αρχίζεις να εδραιώνεσαι πλέον στον συγγραφικό κόσμο; Έχει αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα το γεγονός αυτό;

Όχι,παραμένω πεσσιμιστής,θα ήθελα όμως να ακούσω σχόλια από αναγνώστες για τα βιβλία μου,έστω και αρνητικά που ίσως θα προκαλέσουν χάος,αρκεί να ξέρω ότι έγω προκάλεσα αυτό το χάος.Ένας συγγραφέας άλλωστε δεν γράφει μόνο για να αφηγηθεί μια ιστορία,αυτό είναι μεγάλο ψέμα αν το έχετε ακούσει.Ο συγγραφέας γράφει από μοναξία,γράφει από θλίψη,γράφει για επιβεβαίωση και πολλές φορές γράφει γεμάτος απωθημένα.Αυτή είναι η αλήθεια!

10. Πώς κρίνεις την πρωτοβουλία του Moonlight Tales;

Πολύ σωστή,μια σελίδα που εκπροσωπεί τα ιδεώδη της λογοτεχνίας,βοηθάει και προοωθεί νέους συγγραφείς καθώς βοηθάει και νέα παιδία να «ορθοποδήσουν» μέσα από την συγγραφή είναι για μένα «άθλος».Άγαλμα πρέπει να σας χτίσουν!

11. Πέρα από ιστορίες και συνεντεύξεις, στο blog δημοσιεύονται και συμβουλευτικά λογοτεχνικά άρθρα. Εσύ τι θα θεωρούσες σημαντικό να αναλυθεί σε μια τέτοια στήλη;

Θα ήταν ενδιαφέρον να γράψετε ένα άρθρο για την αυτόματη γραφή,ένα φαινόμενο το οποίο έζησα και εγώ μέσα από το Εγώ ο Εωσφόρος.

12. Συμβούλεψε κάτι τους συγγραφείς που διαβάζουν τη συνέντευξή σου.

Δεν είμαι καλός στις συμβουλές,οι συμβουλές χρειάζονται έλεγχο για να ειπωθούν,εγώ όμως μετά βίας ελέγχω τον εαυτό μου.Το μόνο που θα τους πω είναι γράψτε ελεύθερα και μην ακούτε κανέναν.

13. Τι πρέπει να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;
          
Δεν ξέρω να σου πω την αλήθεια...από τότε που τελιώσα το Εγώ ο Εωσφόρος ύπαρχει μια ατονία στην ζωή μου και μια έντονη αναποφασιστηκότητα,χρειάζομαι ξανά το μίσος μου πίσω,που θα το ξαναπάρω σύντομα μέσα από όλα αυτά που βλέπω και συναντώ στο κέντρο της Αθήνας.Αλλά δεν ξέρω αν θα υπάρξει τρίτο βιβλίο,με κούρασε λίγο αυτή η κατάσταση άρα θα κάνω ένα μικρό διάλειμα.Μάλλον θα ασχοληθώ εξ’ολοκλήρου με την σκηνοθεσία.

14. Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σου;

Βρείτε με στο facebook αλλά στείλτε μου μήνυμα πρώτα και από εκεί και πέρα θα αποφασίσω αν θα σας δεχτώ.Αποφεύγω τα διαβολικά malware.

15. Που θα βρούμε το βιβλίο σου;


Έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής σε πολλά ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. Μπορείτε να το πάρετε απευθείας από το  e-shop η από την επίσημη σελίδα των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρόμες. Επιπλέον και τα δύο μου βιβλία υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία της Πρωτοπορίας.Αν κάποιο βιβλιοπωλείο δεν το έχει μπορείτε φυσικά να το παραγγείλετε.


Ο Μεσσίας του Θανάτου (μυθιστόρημα)


Σε μία δυστοπική κοινωνία, γεμάτη απελπισία και οδύνη, διχασμένη ανάμεσα σε εξουσία και παρακμή, ο πρίγκιπας Βλάντυμορ αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι για να βρει την αγάπη, στο πρόσωπο της όμορφης Άννας. Η Άννα είναι μια γοητευτική γυναίκα που τη συναντάει ο Βλάντυμορ στα όνειρα του και τον προστάζει να την απελευθερώσει από τη φυλακή της. Η φυλακή της είναι το κάστρο Αίζενμπαρκ, ιδιοκτησία ενός μοχθηρού και τιμωρού θεού. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδίου ο Βλάντυμορ θα πρέπει να περάσει από πολλές επικίνδυνες δοκιμασίες. Αφιλόξενα μέρη και παρανοϊκές οντότητες θα βρεθούν μπροστά του για να του διδάξουν το μίσος και το κακό. Η καταπολέμηση κάθε δοκιμασίας θα τον οδηγήσει σε ένα ανώτερο πνευματικό επίπεδο, μέχρι να βρει τον χαμένο του εαυτό. Έναν εαυτό που δεν γνώριζε και που πεισματικά αγνοούσε. Έναν εαυτό που αντί για αγάπη θα φέρει μίσος. Έναν εαυτό που αντί για λύτρωση θα φέρει θάνατο. Αυτό είναι το Ευαγγέλιό του. Αυτή είναι η Καινή Διαθήκη του. Αυτό είναι το σχέδιό του, και εσείς το κρατάτε στα χέρια σας. Ο Μεσσίας του Θανάτου είναι ένα μυθιστόρημα υπαρξιακού τρόμου, ένα φιλοσοφικό δοκίμιο για το κακό, το μίσος, την εκδίκηση, τη φύση και τα ένστικτα του ανθρώπου. Πραγματεύεται την αιώνια σύγκρουση του ανθρώπου με τον Θεό. Πρόκειται για ένα πολύ σκοτεινό και σκληρό μυθιστόρημα, για αναγνώστες που ψάχνουν κάτι διαφορετικό, κάτι πέρα από τη συμβατική αφήγηση ενός «καθώς πρέπει» λογοτεχνικού έργου. Ο Μεσσίας του Θανάτου απευθύνεται σε αναγνώστες που αποδέχονται τα όνειρα τους αλλά θέλουν να γνωρίσουν και τους εφιάλτες τους. Ο Μεσσίας του Θανάτου απευθύνεται σε εσάς. Ταξιδέψτε στον εφιάλτη του...


Θρύλοι του Σύμπαντος ΙΙΙ νθολογία ελληνικού φανταστικού διηγήματος)
"Οι κραυγές" του Παναγιώτη Γλυνού


Καθίστε αναπαυτικά και αφήστε τις φιλόδοξες πένες πενήντα Ελλήνων συγγραφέων του φανταστικού να σας ταξιδέψουν από τα βάθη του σκοτεινού σύμπαντος μέχρι τα ακόμα μεγαλύτερα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Σαλπάρετε στο καράβι του ήλιου και αρμενίστε μαζί τους στα πολύχρωμα και θυελλώδη νερά της φαντασίας. Γνωρίστε τους εξωγήινους εισβολείς που προδόθηκαν από την ίδια τους την δύναμη, τον χτίστη που έκανε τη λάθος συμφωνία. Χαθείτε σε εικονικούς κόσμους και αναρωτηθείτε ποιος είναι στ’ αλήθεια ο πραγματικό χωροχρόνος, γνωρίστε το τίμημα να ζεις για πάντα, ακούστε τις κραυγές του τρόμου, τον θρήνο των δράκων και τον λυγμό των λυκανθρώπων, μάθετε το τίμημα της παντοτινής ομορφιάς, περιηγηθείτε σε καταραμένα πλοία και σε πεδία διαστημικών μαχών, περπατήστε σε ματωμένες πανσέληνους, νιώθοντας το εξωγήινο αίμα να βράζει στις φλέβες σας, νιώστε την αιώνια παγωνιά του διαστήματος και πριν πουλήσετε την τελευταία σας ανάμνηση, μην ξεχάσετε να κάνετε τα πρωινά θελήματα σας για το προσωπικό σας φάντασμα. Αλλά προπαντός μην λησμονήσετε ότι η αγάπη ζει πραγματικά αιώνια. Αυτές και άλλες πολλές ιστορίες σας περιμένουν να τις απολαύσετε στην καινούργια ανθολογία των Θρύλων του Σύμπαντος. Και μία συμβουλή: Ποτέ, μα ποτέ, μην εμπιστευτείτε τους κλώνους σας και τις διαφημίσεις του μέλλοντος και ποτέ μην επιτρέψετε να ξεχάσετε ότι είστε άνθρωποι.


Διαβάστε την πρώτη συνέντευξη του Παναγιώτη Γλυνού στο Moonlight Tales, πατώντας εδώ.


Ευχαριστούμε πολύ τον Παναγιώτη Γλυνό για την συνέντευξη που μας παραχώρησε και του ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον.

Αν το βιβλίο του σας κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales για ένα αντίτυπο του "Εγώ, Ο Εωσφόρος", πατώντας εδώ.