Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Κέλλη

Ο Κωνσταντίνος Κέλλης γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1985 και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Εδιμβούργο, όπου έκανε μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή. 
Η αγάπη του για τη λογοτεχνία του φανταστικού τον οδήγησε στη συγγραφή ιστοριών τρόμου, μυστηρίου και φαντασίας. Από το 2008 κι έπειτα η δουλειά του διακρίνεται συνεχώς σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ πολλά διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στη Σουηδία ως καθηγητής αγγλικών. Η Σκιά στο σπίτι είναι το τρίτο του βιβλίο. 
Άλλα βιβλία του συγγραφέα: Το φως μέσα μου: δεκατρείς σκοτεινές ιστορίες (διηγήματα, Momentum, 2013), Νεκρή γραμμή (μυθιστόρημα, Κλειδάριθμος, 2014).




«Όλα τα παλιά σπίτια κουβαλούν αναμνήσεις. Τελευταίες ανάσες. Παίζουν κρυφτό ανάμεσα στους ζωντανούς».
Μετά τον πρόωρο θάνατο της αγαπημένης του Ναταλίας, ο Τάσος Βαρθαλίτης προσπαθεί μαζί με τα δυο του παιδιά να μαζέψει τα κομμάτια της διαλυμένης οικογένειάς του και να ξαναφτιάξει τη ζωή τους. 
Θέλοντας να πραγματοποιήσει την επιθυμία της νεκρής πια συζύγου του, αποφασίζει να αγοράσει το παλιό αρχοντικό Καρατζά δίπλα στη λίμνη Βόλβη, το μέρος όπου μια νύχτα δεκαέξι χρόνια πριν της είχε κάνει πρόταση γάμου.
Μια σκιά όμως παραμονεύει στο αρχοντικό, μια οργισμένη ύπαρξη που ο θάνατος και τα χρόνια δεν κατάφεραν να σιγάσουν το μοιρολόι της. Μια σκιά που αποκαλεί το σπίτι τους σπίτι της.
Καθώς τα σημάδια ανείπωτων πράξεων του παρελθόντος αρχίζουν να εμφανίζονται γύρω τους, η ανάγκη του Τάσου και των παιδιών του να ξαναβρούν όσα έχασαν δεν τους αφήνει να δουν την πραγματικότητα. Και αυτό βάζει το παρόν αλλά και το μέλλον τους σε θανάσιμο κίνδυνο.
Μια ιστορία αγάπης και τρόμου, ένα μεταφυσικό θρίλερ που δε θα αφήσετε στιγμή από τα χέρια σας.


1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου «Η σκιά στο σπίτι».

Η Σκιά είναι ένα μυθιστόρημα που πατάει πάνω στις προσδοκίες του αναγνώστη περί στοιχειωμένων σπιτιών για να τις ανατρέψει στη συνέχεια. Έχει να κάνει με το πώς διαχειρίζεται κανείς την απώλεια από διαφορετικές απόψεις και είναι στην ουσία ένας εφιάλτης για το τι μπορεί να βιώσει ένας γονιός και σύζυγος, όταν ξαφνικά απομένει μόνος και έχει να φροντίσει την οικογένειά του. Είναι ένα μυθιστόρημα αγάπης και τρόμου, με αυτή τη σειρά, και το θεωρώ μια καλή αρχή αν θέλει κανείς να διαβάσει ένα μυθιστόρημα υπερφυσικού τρόμου, αλλά και με αρκετές προκλήσεις για τους πιο έμπειρους αναγνώστες του είδους.



2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Όπως ανέφερα, η ιστορία διαχειρίζεται την απώλεια. Ζούσα ακόμα στην Ελλάδα όταν άρχισα να γυρίζω στο κεφάλι μου την ιδέα, σε σχέση από απόσταση εκείνο τον καιρό και με το μέλλον να προδιαγράφεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στη Σουηδία. Όπως στο ίδιο το βιβλίο, οι χαρακτήρες μαθαίνουν να ζούνε έχοντας αφήσει πίσω τους πράγματα, έτσι κι εγώ έπρεπε να μάθω πώς είναι να αφήνεις πίσω σου όλα όσα ξέρεις. Σε αντίθεση με τους χαρακτήρες του βιβλίου, η συνέχεια για εμένα ήταν ευχάριστη, όντας πια αρραβωνιασμένος με την τότε κοπέλα μου. Αλλά ευτυχώς δεν ζω σε ιστορία τρόμου!

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Ευτυχώς είχα πολλούς και πολύ πιο έμπειρους συγγραφείς από εμένα να μου δώσουν πολλές συμβουλές για το πώς να βρω το δρόμο μου, κι αυτό ισχύει ως και σήμερα. Θεωρώ ότι είμαι πολύ τυχερός υπό αυτή την έννοια. Αυτό που θα μου τόνιζα θα ήταν να ρίξω το βάρος στην ανάγνωση όσο περισσότερων ελληνικών κειμένων γίνεται, ανεξαρτήτως είδους.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Η λογοτεχνία του φανταστικού, και συγκεκριμένα οι πιο σκοτεινές εκφάνσεις της, έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, αν και προσπαθώ να διαβάζω σε όσο μεγαλύτερο εύρος γίνεται. Όσον αφορά το γράψιμο προτιμώ να εξερευνώ την ψυχολογία των χαρακτήρων και τις αντιδράσεις τους μέσα σε ένα υπερφυσικό μεν, αληθοφανές δε πλαίσιο.

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Θεωρώ και τα τρία που αναφέρεις εξίσου σημαντικά, οπότε θα πω ανάλογα με την ιστορία.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Γύρω στα 14 άρχισα να γράφω για πλάκα, γύρω στα 18 άρχισε να εμφανίζεται ενδιαφέρον από κοντινούς μου ανθρώπους και στα 22 άρχισα να εμφανίζω κείμενα και να γίνονται γνωστά σε πιο ευρύ κύκλο (ιντερνετικά στο sff.gr, μέσα σε διαγωνισμούς, σε ξένα κυρίως περιοδικά, κλπ.) Από τότε πέρασαν 10 χρόνια, αλλά δεν βιαζόμουν να εμφανίσω κάτι παραέξω, εφόσον δεν το θεωρούσα αρκετά καλό.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Όση φαντασία κι όση ικανότητα γραφής κι αν έχει κανείς, η σκληρή δουλειά παραμένει το κρισιμότερο και το δυσκολότερο κομμάτι. Αν ο συγγραφέας δεν έχει υπομονή και επιμονή, φαίνεται σε διάφορους τομείς, από τη βιασύνη να εμφανίσει κάτι στο κοινό ως και το ίδιο το κείμενο.

8. Γιατί γράφεις;

Ειλικρινά, δεν θυμάμαι ούτε ξέρω πώς είναι να μην γράφω.

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Για τους συγγραφείς τη Νεοελληνική Γραμματική, και για τους αναγνώστες οποιοδήποτε βιβλίο έχουν στο ράφι τους αλλά δεν το αγγίζουν επειδή είναι εκτός των συνηθισμένων επιλογών τους.

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Ολοκλήρωσα το επόμενο μυθιστόρημά μου στις αρχές του Δεκεμβρίου, οπότε τώρα ξεκινάει η μακρά περίοδος των διορθώσεων. Ευελπιστώ να το έχετε κοντά σας και να είναι αντάξιο του αναγνωστικού σας χρόνου μέσα στο 2018. Πέρα από αυτό, συμβαίνουν διάφορα πράγματα που δεν γίνεται να αναφερθούν ακόμα μέχρι να επιβεβαιωθούν. Θα τα μάθετε σίγουρα ιντερνετικά στην ώρα τους. Πιστεύω ότι, καλά να είμαστε, θα είναι ενδιαφέρουσα χρονιά αυτή που έρχεται.

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Μπορείτε να με βρείτε στο facebook, είτε στο προσωπικό προφίλ μου είτε στη συγγραφική σελίδα μου. Θα χαρώ να τα πούμε. Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία, καλές γιορτές σε όλες και όλους!





Ευχαριστούμε πολύ τον Κωνσταντίνο Κέλλη για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και του ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον.

Αν το βιβλίο του σας κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales και κερδίστε 1 αντίτυπο του βιβλίου "Η σκιά στο σπίτι" πατώντας εδώ.