Συνέντευξη με τη Μαρία Στεφάνου

 Γεννημένη πριγκίπισσα, προορισμένη να γίνει βασίλισσα, με όλα τα σημάδια χαραγμένα στην ψυχή και στο κορμί της να προδικάζουν τη μοίρα της, η Νοέλια οδηγείται στα δεκαοχτώ της χρόνια στο κάστρο του Μαύρου Ρόδου για να παντρευτεί τον βασιλιά Γκάμπριελ και να εκπληρώσουν μαζί μία αρχαία προφητεία φέρνοντας στον κόσμο τον διάδοχο που θα γίνει ο προάγγελος της ειρήνης και της ισορροπίας.
Αντιμέτωπη με τους χειρότερους εχθρούς της, θα αμφισβητήσει τη μοίρα της και θα παλέψει με όσους θα σταθούν εμπόδιο στις βουλές της καρδιάς της. Θα είναι άραγε η αγάπη η λύση του αινίγματος; Με τον αγαπημένο της Φιλίπ στο πλάι της θα κληθεί να το ανακαλύψει.

Σύντομα, η Νοέλια αντιλαμβάνεται ότι τίποτα δεν είναι όπως της το έχουν υποσχεθεί και νιώθει σα να έχει απλά μεταφερθεί από το ένα χρυσό κλουβί στο άλλο. Μοναδικό φως στο σκοτάδι της, η συντροφιά του προσωπικού της αξιωματικού Φιλίπ Ντελαμπέρ τον οποίο ερωτεύεται παράφορα, δίχως να γνωρίζει πως κι εκείνος είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της χρόνια ολόκληρα από ένα και μοναδικό της πορτραίτο.



Δέσμια μιας πανάρχαιας προφητείας που εναποθέτει όλες τις ελπίδες για ειρήνη στη Ροδεσία πάνω στο γιο της, η Νοέλια έχει ήδη διαπιστώσει πως την έχουν εξαπατήσει. Μοναδική της διέξοδος για να ζήσει τη ζωή που της στέρησαν είναι η απόδρασή της από το σκοτεινό κάστρο του Μαύρου Ρόδου, μαζί με τον αγαπημένο της αξιωματικό, Φιλίπ. Όμως τα πλάσματα του νερού βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και εκμεταλλεύονται τη μία και μοναδική ευκαιρία που τους παρουσιάζεται ανατρέποντας τα γεγονότα. Κρυμμένη φυγάς για τη μια φυλή, καταζητούμενη για την άλλη, η Νοέλια θα έρθει αντιμέτωπη μ’ εχθρούς και φίλους, συνωμότες και πιστούς ακόλουθους, και θα δει ένα ένα τα μυστικά του παρελθόντος ν’ αποκαλύπτονται έως ότου θα φτάσει στην αλήθεια.






Η Μαρία Στεφάνου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Κορυδαλλό Αττικής από οικογένεια Μικρασιατικής καταγωγής. Από μικρή ηλικία είχε ιδιαίτερη αγάπη για το θέατρο και ασχολήθηκε ενεργά με αυτό συμμετέχοντας για αρκετά χρόνια σε ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες.
Σπούδασε υποκριτική και παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου και σεναρίου στο Θέατρο των Αλλαγών. Συμμετείχε κατά την διάρκεια των σπουδών της για μαθησιακούς λόγους σε τρεις ταινίες μικρού μήκους, όπως και σε γνωστή τηλεοπτική σειρά (Δέκατη Εντολή).
Το 2008 δημιούργησε το Bella and Edward Forum (bellandedward.org), έναν διαδικτυακό τόπο για τους θαυμαστές της τετραλογίας βιβλίων της Stephenie Meyer Twilight Saga (Έπος του Λυκόφωτος) το οποίο αριθμεί πάνω από 2.500 εγγεγραμμένα μέλη, παραμένοντας σταθερά μέχρι και σήμερα μέσα στα πρώτα δέκα φόρουμ της χώρας μας βάσει επισκεψιμότητας και κινητικότητας.
Παράλληλα, δημιούργησε προσωπικό ιστολόγιο όπου αναρτούσε τα συγγραφικά της έργα, ενώ το 2011 έγραψε και εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα “Σιωπή στο Σκοτάδι” από τις εκδόσεις iWrite.
Είναι φανατική αναγνώστρια βιβλίων, λατρεύει τον κινηματογράφο, το θέατρο, τα ταξίδια και κατά καιρούς αρθρογραφεί σε διαδικτυακές εφημερίδες και περιοδικά.
Διαμένει στον Κορυδαλλό με τον σύζυγο της και την εξάχρονη κόρη της ενώ παράλληλα εργάζεται σε γνωστή εμπορική επιχείρηση.
“Η Επιστροφή του Λευκού Ρόδου” είναι το τρίτο της μυθιστόρημα που εκδίδεται και αποτελεί τη συνέχεια και το τέλος του επικού παραμυθιού “Νοέλια”.


1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Η διλογία Νοέλια (Η Προφητεία του Μαύρου Ρόδου – Η Επιστροφή του Λευκού Ρόδου) είναι ένα επικό παραμύθι φαντασίας με μεσαιωνικό φόντο και ατμόσφαιρα. Αν σας αρέσουν τα παραμύθια που κρύβουν μέσα τους πολλές και μεγάλες αλήθειες για τις κοινωνίες και τους ανθρώπους, είναι σίγουρο πως θα την αγαπήσετε.



2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Η κυριότερη έμπνευση μου πάντα, σε όλα μου τα βιβλία, είναι οι άνθρωποι, το πως αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, το πως συμπεριφέρονται ανάλογα με τις καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ψυχής είναι αυτή που με εξιτάρει και κατ’ επέκταση με γοητεύει.


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Όταν ξεκίνησα να γράφω ήμουν πιο αυθόρμητη κι αυτό επειδή εκείνη την εποχή έγραφα καθαρά σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Έτσι λοιπόν, αν μπορούσα να μου δώσω μια συμβουλή στα πρώτα μου βήματα αυτή θα ήταν να είμαι λίγο πιο προσεχτική. Παράλληλα, το καλύτερο που έχει να κάνει ένας επίδοξος συγγραφέας, είναι να καλλιεργεί το ταλέντο του διαβάζοντας πολύ και γράφοντας πολύ.



4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Δεν έχω είδος που ξεχωρίζω στην ανάγνωση αλλά ούτε και στη γραφή. Η ζωή δεν είναι μονοδιάστατη, δεν τρώμε κάθε μέρα το ίδιο φαγητό, δεν φοράμε τα ίδια ρούχα. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο αντιλαμβάνομαι και τη λογοτεχνία. Μου αρέσουν πολύ οι ιστορίες φαντασίας. Λατρεύω να διαβάζω ιστορικά μυθιστορήματα και βιογραφίες. Περιπετειώδη, ανάλαφρα, ρομαντικά, αστυνομικά, κοινωνικά, όλα έχουν κάτι να πουν, πολλά να προσφέρουν. Θα έλεγα ότι ο κύριος άξονας είναι πάντα ο άνθρωπος σε κάθε ιστορία και πως αυτός αντιδρά και συμπεριφέρεται ανάλογα με τα προβλήματα και τα εμπόδια που βρίσκονται στον δρόμο του.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Δεν υπάρχουν δεδομένα σε καμία ιστορία. Σίγουρα οι πρωταγωνιστές είναι σημαντικοί, αλλά είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι δευτερεύοντες να κλέβουν την παράσταση. Έτσι λοιπόν δεν ξεχωρίζω κάποιον ήρωα περισσότερο από κάποιον άλλο ανάλογα με την έκταση ή την παρουσία που μπορεί να έχει. Όλοι έχουν λόγο ύπαρξης, σκοπό και νόημα.


6.  Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Νοητά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Στο χαρτί ξεκίνησα να γράφω περίπου στην ηλικία των έντεκα ετών όταν έγραψα ένα θεατρικό έργο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο σχολείο.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Ο συνδυασμός όλων αυτών.  Χωρίς τη φαντασία δεν μπορεί να υπάρξει κανένα βιβλίο, καμία ιστορία. Η σκληρή δουλειά πάλι είναι απαραίτητη γιατί διαφορετικά δεν θα καταφέρει κανείς να ολοκληρώσει ακόμα και την καλύτερη του ιδέα. Η ικανότητα γραφής βέβαια κατά την άποψη μου είναι χάρισμα με το οποίο κάποιοι  άνθρωποι γεννιούνται.


8. Γιατί γράφεις;

Επειδή δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά. Η συγγραφή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας μου της ύπαρξης.



9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Θα αναφέρω μόνο ένα βιβλίο το οποίο θα πρέπει να διαβάσει οπωσδήποτε στη ζωή του ο κάθε συγγραφέας αλλά και ο κάθε αναγνώστης και αυτό δεν είναι άλλο από την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη.


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Δεν μου αρέσει καθόλου η λέξη «πρέπει», οπότε δεν νομίζω ότι μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Οφείλω μόνο στον εαυτό μου να κάνω κάθε τι που με βοηθάει να γίνομαι καλύτερη, να αποκτώ περισσότερη γνώση και βαθύτερη κατανόηση ολόκληρου του κόσμου γύρω μου.



11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να βρουν πληροφορίες για εμένα στην προσωπική μου ιστοσελίδα: mariastefanou.gr ή να επικοινωνήσουν μαζί μου στο Facebook: https://www.facebook.com/StefanouKoviou.



Ευχαριστούμε πολύ τη Μαρία Στεφάνου για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και της ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον.

Αν τα βιβλία της σας κίνησαν το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales και κερδίστε από 1 αντίτυπο των βιβλίων "Η προφητεία του Μαύρου Ρόδου" & "Η επιστροφή του Λευκού Ρόδου" πατώντας εδώ.