Συνέντευξη με την Ελένη Πούλιου

Βερολίνο, 1928-1929. Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Ένας δράστης δολοφονεί οκτώ άντρες. Τρεις αστυνομικοί, ο Πάουλ Κρούγκερ, ο Γκερτ Κράους και η Ελίζα Στάην, ερευνούν την υπόθεση. Οι έρευνες επικεντρώνονται γύρω από έναν συγκεκριμένο ύποπτο, τον Ρώσο ζωγράφο και πρώην κατάδικο, Μαξίμ Ζουκόφσκι, που ομολογεί την ενοχή του. Ωστόσο, οι δολοφονίες συνεχίζονται, ενώ η αστυνόμος Στάην λαμβάνει ανώνυμες επιστολές, με τις οποίες ο αποστολέας ξετυλίγει κομμάτι-κομμάτι το οδυνηρό παρελθόν του. Μέχρι που ένα λάθος του ιατροδικαστή, αποκαλύπτει την αλήθεια. Και η Στάην θα βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα.

«Γνωρίζω γιατί είμαι εγκληματίας. Είμαι επειδή γνώρισα τη βία του ισχυρού από πολύ νωρίς. Και προτίμησα να γίνω εγώ ο ισχυρός»











Η Ελένη Πούλιου γεννήθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1989. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε τις σπουδές της στην Παιδοψυχολογία, ενώ παράλληλα ειδικεύτηκε στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία και στην αποκατάσταση των Μαθησιακών Δυσκολιών. Από τα πρώτα χρόνια της φοιτητικής της ζωής ανακάλυψε τη μεγάλη της αγάπη για την εγκληματολογία κι άρχισε να μελετά τον κόσμο του εγκλήματος, τόσο από κοινωνιολογική, όσο κι από ψυχολογική σκοπιά. Το μυθιστόρημα «Ο άνδρας με τα έξι τατουάζ» είναι η πρώτη της προσπάθεια να συνδυάσει τη λογοτεχνία με την ψυχολογία και την εγκληματολογία, ξεκινώντας από τη ζωή και τη δράση του Καρλ Πάνζραμ, του πρώτου κατά συρροή δολοφόνου, που στο πρόσωπό του είδε να ζωντανεύουν βασικές ψυχολογικές θεωρίες.



1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, που έχει βασίσει τον κεντρικό του ήρωα στη ζωή και τη δράση ενός πραγματικού κατά συρροή δολοφόνου, που έδρασε στην Αμερική κατά τη δεκαετία του 1920. Η ιστορία του βιβλίου εξελίσσεται στο Βερολίνο κατά την εποχή του Μεσοπολέμου και τα κεντρικά ζητήματα έχουν να κάνουν όχι μόνο με έναν δολοφόνο που καταζητείται από τη γερμανική αστυνομία, αλλά και με μία προσπάθεια προσέγγισης της εγκληματικής φύσης του ανθρώπου.

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Μέχρι στιγμής η κυριότερη πηγή έμπνευσης για εμένα έχουν υπάρξει οι αληθινές ιστορίες ανθρώπων. Ο λόγος που με ώθησε να μετατρέψω την ιστορία αυτού του ανθρώπου σε βιβλίο είναι γιατί εύχομαι, κάποια στιγμή στο μέλλον, ζητήματα όπως είναι η ανθρώπινη εγκληματική φύση να αντιμετωπίζονται με περισσότερο ρεαλισμό και αντικειμενικότητα, με μία περισσότερο ολιστική ματιά και με λιγότερο φόβο, προκατάληψη και σαρωτική διάθεση τιμωρίας. Πολλές φορές όταν ακούμε για αποτρόπαια εγκλήματα αντιδρούμε με φρίκη, εξαντλούμε όλη μας την τιμωτηρικότητα απέναντι στον θύτη και με ανακούφιση επιβεβαιώνουμε τον εαυτό μας πως εμείς δεν θα κάναμε ποτέ κάτι τέτοιο. Αυτή δεν είναι ολιστική ματιά. Ολιστική ματιά είναι να μάθεις όχι μόνο για τις πράξεις ενός ανθρώπου, αλλά και για τα αίτια που τον οδήγησαν στις πράξεις αυτές.

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Θα ήθελα να είχα διαβάσει περισσότερα λογοτεχνικά βιβλία. Λόγω της ειδικότητάς μου, πάντοτε διάβαζα βιβλία του αντικειμένου μου, με αποτέλεσμα να μην μου μένει πολύς χρόνος για άλλα είδη βιβλίων.

4. Τι λογοτεχνικό είδος σου αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Αυτά τα δύο για εμένα πάντα πήγαιναν μαζί! Πάντα μου άρεσε -και σαν αναγνώστρια και σαν συγγραφέας- το αστυνομικό μυθιστόρημα, γιατί έχει μια ζωντανή δράση, ένα μυστήριο, έναν γρίφο που ως αναγνώστης καλείσαι να λύσεις και ως συγγραφέας να οργανώσεις όσο καλύτερα γίνεται.

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μία ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Θεωρώ πως οι καλά διαλεγμένοι δευτερεύοντες χαρακτήρες είναι κρίσιμοι σε μία ιστορία, καθώς έχοντας έναν πιο αφανή φαινομενικά ρόλο, αποτελούν πάντοτε για τον συγγραφέα έναν κρυμμένο άσο στο μανίκι, που μπορεί να τον χρησιμοποιήσει κατά το συμφέρον του, ανάλογα με τις ανάγκες της πλοκής. Ένας δευτερεύων χαρακτήρας λοιπόν μπορεί να δράσει υποστηρικτικά προς τον πρωταγωνιστή βοηθώντας τον να λύσει το μυστήριο σε μία αστυνομική υπόθεση, ανταγωνιστικά βάζοντας εμπόδια στον δρόμο του πρωταγωνιστή, ως από μηχανής θεός για να προωθήσει τη ροή της ιστορίας και με πολλούς άλλους τρόπους.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Αν και την ιδέα του να γράψω ένα βιβλίο την είχα από πολύ νωρίτερα, περίπου στα μέσα του Γυμνασίου, επισήμως ξεκίνησα την συγγραφική μου πορεία γύρω στα 24.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Νομίζω πως το σημαντικότερο είναι η καθημερινή σκληρή δουλειά, γιατί έτσι μπορείς και να βελτιώσεις την ικανότητα γραφής σου και να πλατύνεις τη φαντασία σου.

8. Γιατί γράφεις;

Για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι πως μέσα από το γράψιμο ταξιδεύω, πάω σε άλλες εποχές και σε άλλες πόλεις -αυτός είναι και ο λόγος που πάντοτε προτιμώ τόσο ο χώρος όσο και ο χρόνος αφήγησης να μην έχει σχέση με την πραγματική μου ζωή- και αυτό με ευχαριστεί, με ξεκουράζει αλλά και ταυτόχρονα με εξελίσσει, γιατί, καθώς είναι χώροι και χρόνοι άγνωστοι για εμένα, μπαίνω στη διαδικασία να ψάξω, να μάθω για τα μέρη και τις εποχές αυτές. Ο δεύτερος λόγος είναι, πως μέσα από τα θέματα που διαλέγω και τα οποία σχετίζονται με τις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης φύσης μας, επιχειρώ να ανοίξω έναν εποικοδομητικό διάλογο με το αναγνωστικό κοινό γύρω από τα θέματα αυτά, να μου εκθέσουν τις απόψεις τους, αλλά κι εγώ τις δικές μου.

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας κι ένα κάθε αναγνώστης.

Δύσκολη ερώτηση! Ως συγγραφέας θα διαλέξω ένα βιβλίο που προσωπικά θεωρώ ένα από τα μεγαλύτερα κοσμήματα της ελληνικής λογοτεχνίας: την Φόνισσα του Παπαδιαμάντη. Μέσα από το ξεχωριστό του ύφος, ο Παπαδιαμάντης προσεγγίζει την ηρωίδα του ψυχολογικά, ηθικά, κοινωνικά και σου αποδεικνύει το πόσο αναγκαίο είναι για έναν συγγραφέα να είναι πολύπλευρος, διεισδυτικός αλλά και οργανωμένος, με αρχή μέση και τέλος στις ιστορίες του, με την ύβρη αλλά και τη νέμεση. Ως αναγνώστρια θα διαλέξω έναν συγγραφέα που αγαπώ πολύ, μιας και τα βιβλία του είναι όλα σχεδόν πανομοιότυπα: o Dan Brown και ο λόγος που τον προτείνω είναι γιατί κάθε φορά που τον διαβάζω, νιώθω πως ως αναγνώστρια με σέβεται, καθώς για να γράψει τις πολύ ιδιαίτερες και πρωτότυπες ιστορίες του, πρώτα έχει επενδύσει χρόνο για να μελετήσει, να κάνει την έρευνά του και να διασταυρώσει τις βιβλιογραφικές πηγές του.

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Τον καιρό αυτό γράφω μία καινούρια ιδέα, ένα νέο αστυνομικό μυθιστόρημα, εμπνευσμένο από επίσης μία αληθινή ιστορία από τον χώρο του εγκλήματος. Ύστερα, θα ήθελα να κάνω ένα διάλειμμα από το αστυνομικό μυθιστόρημα και να ασχοληθώ με ιστορίες περισσότερο καθημερινές, που αφορούν τις σχέσεις, τον έρωτα, την προδοσία, αλλά πάντοτε μέσα σε ένα ψυχολογικό πλαίσιο.

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Όποιος θέλει μπορεί να με βρει στον προσωπικό μου λογαριασμό στο facebook (Eleni Pouliou) καθώς και στην επαγγελματική μου σελίδα (Ελένη Πούλιου- Ψυχολόγος/ Παιδοψυχολόγος).



-ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ-




Ευχαριστούμε πολύ την Ελένη Πούλιου για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και της ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον.

Αν το βιβλίο της σας κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales και κερδίστε 1 αντίτυπο του βιβλίου "Ο άνδρας με τα 6 τατουάζ" πατώντας εδώ.