Συνέντευξη με τη Μιρέλλα Παπαϊωάννου

Η Τάνια, ξαφνικά, τώρα στα πενήντα της, πρέπει να πάρει πάλι καθοριστικές αποφάσεις, να δώσει μια ευκαιρία στη ζωή να της χαμογελάσει σε μια ηλικία που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα χαμόγελα έχουν τελειώσει. Η σχέση της με τον σύζυγό της δοκιμάζεται, όπως και η σχέση της με την αδερφή της που επιστρέφει αιφνιδίως από το εξωτερικό. Καλές και άσχημες στιγμές, που έρχονται από το παρελθόν, της υπενθυμίζουν πως ο καθένας έχει τη δική του μοναδική ιστορία, πως η ευτυχία και η δυστυχία έρχονται ανά πάσα στιγμή, χωρίς διακρίσεις. 

Στην περίπτωσή της, όλα θα κριθούν από το εάν τελικά καταφέρει να λάβει το πιο όμορφο μπουκέτο τριαντάφυλλα από τον πιο σημαντικό αλλά και απρόσμενο αποστολέα...








Η Μιρέλλα Παπαϊωάννου γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Επέλεξε να σπουδάσει νομικά, καθώς δήλωνε γοητευμένη από την επιστήμη που δημιουργήθηκε για να απονέμει δικαιοσύνη και ήθελε να μάθει τα μυστικά της. Εργάζεται ως δικηγόρος, ενώ η συγγραφή αποτελεί το καταφύγιο που της επιτρέπει να ισορροπεί μέσα της τις ανισορροπίες που συναντά στην καθημερινότητά της. Γράφει από τότε που θυμάται τον εαυτό της από ανάγκη να εκφραστεί με απώτερο σκοπό την ψυχαγωγία, ενίοτε και τη διασκέδαση.





1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.
Το βιβλίο πραγματεύεται τη μοναδικότητα της προσωπικής ιστορίας καθενός από εμάς και τη σημασία της αυτογνωσίας στην προσπάθεια να απεγκλωβιστούμε από επιλογές που δε μας ταιριάζουν και «πρέπει» που εντέλει λίγο μας αφορούν. Πρωταγωνίστρια είναι μια γυναίκα μέσης ηλικίας, η Τάνια,  η οποία καλείται, με αφορμή δύο γεγονότα που σταδιακά καθιστούν την καθημερινότητά της αφόρητη, το διαζύγιό της και την επιστροφή της αδελφής της από το εξωτερικό, να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για τη ζωή της. Για να βρει δύναμη στο παρόν ανατρέχει συχνά στο παρελθόν, προσπαθώντας να θυμηθεί πώς αντιμετώπιζε τις δυσκολίες που σημάδεψαν τα νεανικά της χρόνια και κάπως έτσι γνωρίζουμε όχι μόνο την Τάνια των πενήντα αλλά και μια πολύ νεότερη εκδοχή της, καθώς και τους σημαντικότερους ανθρώπους στη ζωή της. 

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;
Οι άνθρωποι, τα συναισθήματά τους και ο τρόπος αντίδρασης τους σε αυτά, πώς τα αποκωδικοποιούν και σε ποιες πράξεις επιλέγουν εντέλει να τα μετουσιώσουν. Η συγκεκριμένη ιστορία ξεκίνησε από την ανάγκη να εξωτερικεύσω τις δικές μου παρατηρήσεις σε όλα τα προαναφερόμενα θέματα. Και η αλήθεια είναι ότι με γοήτευσε πολύ η ιδέα να εντάξω τις παρατηρήσεις μου αυτές σε ένα σκηνικό όπου θα πρωταγωνιστούσαν δημιουργήματα της δικής μου φαντασίας.

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;
Οι εκ των υστέρων συμβουλές στον εαυτό μας δεν έχουν μεγάλη αξία στο παρόν, αν δεν καταφέρουν να εφαρμοστούν με επιτυχία στο μέλλον. 

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;
Προσωπικά, θεωρώ το ψυχογραφικό μυθιστόρημα, ιστορικό ή μυθοπλαστικό, ιδανικό έδαφος δημιουργίας ηρώων που η προσωπικότητά τους ξεδιπλώνεται όσο προχωράει η πλοκή του έργου, αποκαλύπτοντας τα αίτια και τις αφορμές των επιλογών και της συμπεριφοράς τους και για αυτόν το λόγο το προτιμώ τόσο ως αναγνώστρια όσο και ως συγγραφέας.

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;
Επιλέγω τον πρωταγωνιστή ή όποιον αναδειχθεί πρωταγωνιστής κατά τη διάρκεια της αφήγησης, καθώς συνήθως τα υπόλοιπα πρόσωπα περιστρέφονται γύρω από εκείνον.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;
Από τότε που έμαθα να γράφω, όλο και κάποια ιστορία προσπαθούσα να σκαρώσω, στην αρχή μικρές ιστορίες, αργότερα λίγο μεγαλύτερες.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;
Πιστεύω στην ισορροπία αυτών των τριών στοιχείων και ότι είναι αλληλένδετα προκειμένου να δημιουργήσεις ένα απολαυστικό βιβλίο. Αν εκλείψει κάποιο από τα τρία, βιβλίο δεν μπορεί να γραφεί, άρα μάλλον είναι ίσης αξίας χωρίς κανένα να προηγείται του άλλου.

8. Γιατί γράφεις;
Μου δίνει ένα αίσθημα πληρότητας και με ανανεώνει. Σα να επιστρέφω από ταξίδι κάθε φορά. 

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.
Θέλει αρκετή σκέψη για να καταλήξω μόνο σε ένα βιβλίο. Άλλωστε, είναι τόσα πολλά βιβλία αυτό το «ένα βιβλίο» που «πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης» που δε νομίζω να τα καταφέρω σύντομα.

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;
Ελπίζω ενδιαφέρουσες και όμορφες ιστορίες.

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Μέσω  e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: mirellapapaioannou@yahoo.gr




Αν το βιβλίο σάς κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales, για να κερδίσετε 1 αντίτυπο του πατώντας εδώ.