Συνέντευξη με τον Ηλία Στεργίου

Καμιά φορά, είναι καλύτερο η αλήθεια να μένει για πάντα κρυμμένη…

«Δεν είναι ο φόβος αυτός που κατοικεί στα παλιά σπίτια, σε σκονισμένες σοφίτες και σκοτεινά υπόγεια. Ο πραγματικός τρόμος, είναι εκείνος που φωλιάζει στο νου, στην καρδιά, το τέρας που καραδοκεί στο βάθος του ανθρώπινου μυαλού. Είναι η συνείδησή του».


Η εύρεση ενός ασημένιου μενταγιόν και η εμφάνιση ενός μικρού κοριτσιού στο δάσος μιας μικρής επαρχιακής πόλης του βορρά, σηματοδοτεί την απαρχή παράξενων και τρομακτικών γεγονότων στους κατοίκους της. Ένα φοβερό μυστικό που παρέμενε κρυφό για χρόνια, έρχεται ξανά στο φως, για να ξυπνήσει εφιαλτικές μνήμες που κάποιοι πάσχιζαν πάση θυσία να κρατήσουν κρυμμένες.


Πέντε άνθρωποι θα κληθούν να έρθουν αντιμέτωποι με το παρελθόν τους, παλεύοντας ο καθένας με τους δαίμονές του.


Δεν είναι όμως η αλήθεια εκείνη που θα τους σώσει…


Ο αληθινός τρόμος, παίρνει σάρκα και οστά, καθώς ο αναγνώστης βυθίζεται όλο και πιο πολύ, στον δυσοίωνο λαβύρινθο της ανθρώπινης ύπαρξης…





Ο Κωνσταντίνος, είναι ένας οργισμένος εσωστρεφής έφηβος, που ζει σε μια οικογένεια που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση. Η γνωριμία του με μια ομάδα ‘περιθωριακών’ συμμαθητών του, θα του αλλάξει την ζωή. Θα του μάθουν πως είναι να ‘ταξιδεύει’ κανείς και να ονειρεύεται. Μια εμπειρία που θα του αλλάξει την ζωή.  Σύντομα όμως θα μάθει πως τα ‘ονειρικά’ του ταξίδια, εκτός από όμορφα,  μπορούν να γίνουν και πολύ επικίνδυνα.
Μπορούν να γίνουν εφιάλτες…















Γεννημένος το 1975 στο St. Louis των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι λάτρης του παράξενου, του μεταφυσικού και των ιστοριών τρόμου. Ο « Γητευτής Ονείρων», είναι το δεύτερο του μυθιστόρημα (Μικρά Ένοχα Μυστικά 2018), ενώ διηγήματα του, έχουν διακριθεί και δημοσιευθεί σε συλλογικές εκδόσεις. Εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών και αγαπημένη του ασχολία, εκτός από το διάβασμα, είναι η αρχιτεκτονική ονειρικών τοπίων στο χαρτί. Παντρεμένος με μια γυναίκα που μπορεί και ανέχεται τα φανταστικά του ταξίδια και με δυο υπέροχα αγόρια, ζει τα τελευταία χρόνια στο Άργος Ορεστικό της Καστοριάς.








1. Πες μας δυο λόγια για τα βιβλία σου.

Τα «Μικρά Ένοχα Μυστικά» είναι το πρώτο βιβλίο που εξέδωσα και πρόκειται για ένα μυθιστόρημα τρόμου. Όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο, «Ο πραγματικός τρόμος, είναι εκείνος που φωλιάζει στο νου, στη καρδιά, το τέρας που καραδοκεί στο βάθος του ανθρώπινου μυαλού. Είναι η συνείδησή του». Είναι η ιστορία πέντε ανθρώπων που καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι με το παρελθόν τους και να παλέψουν με τον χειρότερο εφιάλτη τους: Με την κόλαση της συνείδησής τους.

Ο «Γητευτής Ονείρων» είναι το δεύτερο βιβλίο που εκδίδω από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Πρόκειται για ένα μεταφυσικό θρίλερ που μιλάει για την κακοποίηση τόσο την ψυχολογική όσο και την σωματική και για την εξάρτηση.

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τις συγκεκριμένες ιστορίες;

Μπορεί να είναι κάποιο άρθρο στην εφημερίδα, μια ταινία που είδα, ένα τραγούδι που άκουσα, ο τρόπος που γέλασε ένα κορίτσι που καθόταν δίπλα μου στο λεωφορείο, η γραμμή που άφησε μια σταγόνα βροχής πάνω στο τζάμι. Τα πάντα μπορεί να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για μια νέα ιστορία. Ό,τι μου κινήσει το ενδιαφέρον, καταγράφεται σε ένα από τα αμέτρητα σημειωματάρια που κουβαλάω πάντα επάνω μου και περιμένει την σειρά του να γίνει -ίσως- το επόμενο μυθιστόρημα. Το έναυσμα για το πρώτο μου έργο ήταν μια τρομακτική εμπειρία που είχα πριν μερικά χρόνια και μου γέννησε εφιάλτες. Την εμπλούτισα και κάπως έτσι γράφτηκαν τα «Μικρά Ένοχα Μυστικά».
Όσο για τον «Γητευτή Ονείρων» ήταν ένα όνειρο που είχα δει πριν από χρόνια και με επηρέασε στο να πάρω μια πολύ σημαντική απόφαση σε κάποια φάση της ζωής μου. Με γοήτευσε η ιδέα ότι κάποιος μπορεί να πάρει τον έλεγχο των ονείρων και έτσι γεννήθηκε η ιστορία.

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Γράφε περισσότερο! 

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Το αγαπημένο μου είδος, είναι ο γοτθικός τρόμος, λατρεύω τον H.P. Lovecraft. Μου αρέσει να γράφω οτιδήποτε έχει σχέση με το μεταφυσικό τρόμο και ότι είναι αυτό που ξυπνά τα πρωτόγονα και αρχέγονα ένστικτα των ανθρώπων.

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής; 

Θα έλεγα ο ανταγωνιστής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλα τίθενται σε κίνηση. Αν δεν ήταν εκείνος, δεν θα υπήρχε η σύγκρουση και κατά επέκταση δεν θα υπήρχε και η ιστορία.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Από όσο μπορώ και θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμουν συνεχώς με ένα μολύβι στο χέρι σκαρώνοντας ιστορίες. Την συγγραφή την είδα πιο «σοβαρά» πριν τρία χρόνια περίπου, όταν παρακολούθησα ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής. Από τότε, η συγγραφή έγινε ο δεύτερος μεγάλος έρωτας της ζωής μου.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Νομίζω ότι είναι γενικός κανόνας σε ό,τι και αν κάνεις. Μόνο με επιμονή και υπομονή καταφέρνεις να πετύχεις τους στόχους σου. Και όπως λένε, ότι δεν κατάφερες, είναι αυτό για το οποίο δεν προσπάθησες αρκετά. 

8. Γιατί γράφεις;

Αυτή μου η ανάγκη έκφρασης, γιατί περί ανάγκης πρόκειται, λειτουργεί ως βαλβίδα ασφαλείας, ένας τρόπος εκτόνωσης από ότι με στρεσάρει στην καθημερινότητα Η συγγραφή για μένα, είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας. Είναι ένας τρόπος να μοιραστώ σκέψεις και συναισθήματα με τον κόσμο καθότι σαν άνθρωπος, είμαι εσωστρεφής, στον κόσμο μου όπως θα έλεγαν κάποιοι. Προσπαθώ να γράφω συνέχεια, όπου και αν είμαι. Στον ελεύθερο χρόνο μου, στο λεωφορείο για την δουλειά, στην σειρά μου στο ταμείο, ακόμα και στον ύπνο μου θα έγραφα αν μπορούσα!

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης. 

Ένα βιβλίο που θα πρότεινα τόσο στους συγγραφείς, όσο και στους αναγνώστες, είναι ο Δον Κιχώτης του Θερβάντες. Ένας ήρωας σύμβολο, ένας τρελός ονειροπόλος. Αυτός που ζει όπως θέλει και όλοι τον ζηλεύουν γιατί θα ήθελαν να κάνουν το ίδιο, αλλά ντρέπονται. Αυτός που ζει ακολουθώντας έναν τρόπο ζωής που κανείς μας δεν τολμά να ακολουθήσει. Ίσως κατά βάθος, να θέλουμε και εμείς να κυνηγήσουμε ανεμόμυλους μα δεν έχουμε το θάρρος να το παραδεχτούμε.

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Μία επικείμενη ταινία του πρώτου μου βιβλίου «Μικρά Ένοχα Μυστικά» και περισσότερα βιβλία φυσικά!

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Στο προσωπικό μου λογαριασμό στο facebook και στη σελίδα του βιβλίου https://www.facebook.com/stergiouiliasbooksnnovels/



Αν το βιβλία σάς κίνησαν το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales, για να κερδίσετε από 1 αντίτυπο πατώντας εδώ.