Ενδιαφέρουσες Προσωπικότητες Μύθων και Ιστορίας VI

Yang Guifei (楊貴妃)

Πριν ξεκινήσω το σημερινό, θέλω να επισημάνω ότι δεν θα επιχειρήσω να αποδώσω στα ελληνικά τα κινέζικα ονόματα. Υπάρχουν διάφορα σημεία στα οποία είμαι αβέβαιος για τη σωστή προφορά και μεταφορά στη γλώσσα μας, οπότε θα προτιμήσω την φωνητική απόδοση με λατινικούς χαρακτήρες. Η κοπέλα που θα μας απασχολήσει όμως μπορώ να πω ότι λέγεται Γιάνγκ Κουί-Φέι και ας το αφήσουμε εκεί.

Τα κανονικό της όνομα ήταν Yang Yuhuan (楊玉環), ήταν όμως γνωστή ως Yang Guifei, όπου Guifei είναι τίτλος αυτοκρατορικής συζύγου (ουσιαστικά το όνομα σημαίνει Αυτοκρατορική Σύζυγος Γιάνγκ). Έμεινε στην ιστορία ως η σύντροφος του αυτοκράτορα Xuanzong της Δυναστείας Tang και θεωρείται μία απ’ τις Τέσσερεις Ομορφονιές (Four Great Beauties) της αρχαίας Κίνας. Επίσης, θεωρείται σημαντικός παράγοντας της πτώσης της αυτοκρατορίας. Μα, τι θα μπορούσε να κάνει μια κοπέλα ώστε να κατρακυλήσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία; Η συγκεκριμένη ήταν απλά… Όμορφη.

Σχετικά με αυτό, υπάρχουν διάφορες αναφορές και ανακρίβειες. Σαφώς, λέγεται ότι ήταν πανέμορφη. Επίσης λέγεται ότι ήταν μεγαλόσωμη, εύσωμη, παχύσαρκη και οτιδήποτε στο ενδιάμεσο. Υπάρχουν διαφορές τόσο στην απόδοση των κειμένων όσο και στα στάνταρ από εποχή σε εποχή για το ιδανικό του γυναικείου σώματος. Πάντως, στις απεικονίσεις της εμφανίζεται ως μια κανονική γυναίκα με καμπύλες. Υπάρχουν διάφορα ζητήματα που προκύπτουν και απορρέουν απ’ την εμφάνιση και τον σωματότυπό της, μα δεν θα μας απασχολήσει εμάς περαιτέρω.

Η οικογένειά της είχε αξιώματα στην ιεραρχία της αυτοκρατορίας. Όταν ήταν δεκατεσσάρων ετών, παντρεύτηκε τον Li Mao, τον 18ο γιο του αυτοκράτορα Xuanzong και πρίγκιπα του Shou. Ο αυτοκράτορας είχε τότε σύντροφο την αυτοκρατόρισσα Zhenshun που κατείχε τον τίτλο Huifei. Αυτή πέθανε μετά από τέσσερα χρόνια και το βλέμμα του πενηνταδιάχρονου Xuanzong στράφηκε στην Yang.

Μιας και ήταν ήδη γυναίκα του γιού του, δεν μπορούσε να είναι και δική του σύντροφος. Έτσι, οργάνωσε ένα σχέδιο που περιλάμβανε την θητεία της ως μοναχή του ταοϊσμού για κάποιο διάστημα προτού παντρέψει τον γιο του με μια άλλη γυναίκα και κάνει την Yang δικιά του σύντροφο μετά από οχτώ χρόνια. Έγινε η αγαπημένη του σύντροφος και της έδωσε τον τίτλο Guifei, που ήταν ανώτερος του Huifei της προηγούμενης αυτοκράτειρας.

Έπειτα, ξεκίνησε μια περίοδος λατρείας του αυτοκράτορα προς την νεαρά Yang Guifei. Αρκετά μέλη της οικογένειάς της έλαβαν ευνοϊκή μεταχείριση και αξιώματα. Η ίδια συχνά λάμβανε δώρα και προσφορές, καθώς και ακολούθους. Συγκεκριμένα τη συνόδευε ο ευνούχος Gao Lishi, ένας σημαντικός σύμβουλος και φιγούρα που έπαιζε ισχυρό ρόλο στη λήψη αποφάσεων του αυτοκράτορα. Υπήρξαν πολλές περιστάσεις όπου η Yang μίλησε απότομα, έδειξε ασέβεια ή με κάποιον τρόπο τσακώθηκε με τον αυτοκράτορα κι εκείνος την έδιωξε, τιμώρησε ή επέπληξε και οι περισσότερες απ’ αυτές τις ιστορίες λήγουν με την επέμβαση του Gao Lishi που ηρεμούσε τα πνεύματα και βοηθούσε στην επιδιόρθωση της σχέσης τους.

Κάθε φορά που η Yang επέστρεφε στο πλευρό του Xuanzhong, εκείνος την ερωτευόταν όλο και περισσότερο και η επιρροή της μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο. Υπάρχουν αρκετές ιστοριούλες με το πώς η Yang κέρδιζε ξανά και ξανά την εύνοια του αυτοκράτορα με τις πράξεις της. Εδώ έρχεται στο προσκήνιο ο An Lushan, ένας στρατηγός της δυναστείας που είχε κερδίσει την εύνοια του αυτοκράτορα με τις αμυντικές του μάχες στην βορειοανατολική Κίνα και είχε συγκεντρώσει με τα χρόνια ισχυρή στρατιωτική ισχύ. Επισκεπτόταν αρκετές φορές το παλάτι και μάλιστα είχε λάβει τιμητικά τον τίτλο του υιού της Yang από τον αυτοκράτορα, θεωρώντας τον κοντινό στην οικογένεια.
Ωστόσο, φήμες υπήρχαν ότι ο An και η Yang διατηρούσαν ερωτικές επαφές. Φήμες τις οποίες ο Xuanzhong απέρριπτε.

Λόγω εσωτερικών διαμαχών, ο An δεν άργησε να ξεκινήσει μια επανάσταση που κορυφώθηκε με την εγκαθίδρυση μιας νέας δυναστείας με εκείνος στο πηδάλιο, της δυναστείας των Yan. H επιρροή της Yang είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην άνοδο του An στην εξουσία, την απόκτηση στρατιωτών και τη διευκόλυνση των φιλοδοξιών του.

Όταν τελικά οι επαναστάτες κατέλαβαν την πρωτεύουσα, ο αυτοκράτορας και οι αυλικοί διέφυγαν βόρεια και άρχισαν να βάζουν τα πράγματα κάτω. Είχαν για πολλά να κατηγορήσουν τη Yang και την οικογένειά της και αποφάσισαν να τη θανατώσουν. Παρά τις αρχικές ενστάσεις του αυτοκράτορα, τελικά υπέκυψε και διέταξε τον Gao Lishi να στραγγαλίσει την τριανταεπτάχρονη σε ένα βουδιστικό ναό. Την έθαψαν δίχως φέρετρο, μόνο με αρωματισμένες μωβ κουβέρτες τυλιγμένες στο σώμα της.

Η προσπάθεια ανάκτησης της αυτοκρατορίας συνέχισε και μερικά χρόνια αργότερα, ο Xuanzhong καλωσορίστηκε ως πρώην αυτοκράτορας από τον νυν αυτοκράτορα πίσω στην πρωτεύουσα. Ήταν μέλημά του να εκταφεί το σώμα της Yang και να ταφεί ξανά με τιμές και το έπραξε μυστικά, παρότι τον συμβούλεψαν να μην το επιχειρήσει. Το σώμα της είχε αποσυντεθεί, όμως του επέστρεψαν τις αρωματισμένες κουβέρτες που ήταν ακόμη φρέσκιες, τις οποίες αντίκρισε και έκλαψε. Τελικά, διέταξε να ζωγραφίσουν το πορτρέτο της σε ένα δεύτερο παλάτι, το οποίο επισκεπτόταν συχνά μέχρι τον θάνατό του για να την βλέπει.

Η ζωή και ο θάνατος της Yang Guifei χαρακτηρίζονται απ’ την ομορφιά της, το στοιχείο εκείνο που ήταν ικανό να ρίξει μια αυτοκρατορία στα πόδια της, να την καταστρέψει και να δημιουργήσει το έναυσμα μιας επανάστασης. Μπορεί η ίδια να μην είχε βλέψεις πολιτικής ανέλιξης ή και να αγνοούσε σε ορισμένες περιπτώσεις την επιρροή της στους άλλους, μα δεν παύει να κατέχει σημαντικό ρόλο στα γεγονότα της δυναστείας των Tang.

Δεν θεωρώ ότι ήταν μια μοιραία γυναίκα και ηθελημένα πανούργα. Θεωρώ ότι όλη αυτή η ιστορία της και η κατάληξη που είχε η ίδια, ο αυτοκράτορας και η μεταξύ τους σχέση ήταν απλά κάτι το αναπόφευκτα στενάχωρο.

Όπως πάντα, μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιμέρους ιστορίες, την ενδιαφέρουσα και μεγάλη επανάσταση και τις λοιπές προσωπικότητες που αναμείχθηκαν.

Φέρδερ Ρίντιγκ: 
Έχουν υπάρξει πολλά έργα λογοτεχνίας, όπερας και κινηματογράφου για εκείνη επίσης.

Αλέξης Ζησιμόπουλος